Hej!
Det är naturligtvis roligt att ni är ivriga att få svar – men som jag sagt tidigare har jag inte alltid möjlighet att svara så snabbt som man kanske skulle önska. Här kommer hur som helst svar på de senaste frågorna:
Admin:
Rapporten i PPT-form har mailats till dig nyss.
Emigrerat:
Har du saknat adress i tio år har du uppenbarligen inte kunnat nås av brev. Preskriptionsavbrott kan emellertid ha skett på andra sätt, t ex genom dom eller liknande. Det är omöjligt att på ett meningsfullt sätt uttala sig generellt i preskriptionsfrågor eftersom svaren är så beroende av omständigheterna i det enskilda fallet.
Beträffande din fråga om preskription i olika länder så gäller ju olika regler beroende på vilket land det är. Jag är dock dessvärre för dåligt insatt i andra länders preskriptionslagstiftning för att kunna ge dig ett bra svar. Rekommenderar istället att du vänder dig till en jurist i det land det gäller. Samma sak gäller frågan om konkurs.
Johnny Rocker:
Det är tråkigt att du ser det så. Jag försöker att föra en bra och konstruktiv dialog med förståelse för de situationer ni har hamnat i.
Lasseh:
Dessvärre kan jag, med hänvisning till inkassosekretessen, inte kommentera det enskilda ärendet här utan att ha fått fullmakt att göra så från dig.
Beträffande din fråga om när eller hur en skuld är preskriberad så beror detta på vilken bevisning som finns i det enskilda fallet. Bevisningen blir aktuell först i relation till den eventuella invändning gäldenären framställer. Dock driver vi naturligtvis inte ärenden där vi kan se att skulden objektivt sett är preskriberad redan när vi får ärendet; t ex om vi får in en konsumentfordran till oss mer än tre år efter att den uppkommit utan att brev skickats under treårsperioden. Har däremot minst ett brev skickats under treårsperioden är det först när gäldenären invänder att han inte fått detta brev som det blir aktuellt med en utredning.
Noctumlux:
Det är naturligtvis så att rättegångsbalkens regler om rättegångskostnader gäller även inkassobolag. Självklart betalar vi ersättning för rättegångskostnader om vi förlorar eller återkallar ett mål, precis som alla andra.
Sam Hall:
Det delgivningsbolag, Aktiv Delgivning i Gbg AB, som ligger inom samma koncern som Alektum Inkasso är ett rent delgivningsbolag. De har alltså inte kännedom om innehållet i inkassoregister etc utan arbetar endast med att överlämna brev och andra handlingar till gäldenärer.
Hur vi agerar när någon flyttar utomlands beror på en rad olika faktorer, men om skulderna är av någon betydelse så skickas de normalt vidare för indrivning till ett ombud i det nya landet.
NoCash:
Att Kronofogden ibland agerar stelbent och på ett sätt som egentligen inte gynnar någon är en konsekvens av att de som myndighet alltid måste följa de lagar och föreskrifter som finns utan möjlighet till undantag annat än i speciella fall. Vi tycker naturligtvis också att det är dåligt med sådana konsekvenser av deras handläggning, men för att få en förutsägbar och enhetlig rättstillämpning blir det tyvärr så ibland.
Kenny 555:
Jag är här för att jag fick en förfrågan från forumets administratör om att delta här i samband med att jag förde en dialog med honom angående forumet. Självklart tycker båda jag och Alektum Inkasso också att det är intressant att ta del av era synpunkter och kommentarer i syfte att förbättra vår verksamhet och för att skapa ökad förståelse för såväl er situation som för våra ställningstaganden.
Beträffande dina ärenden så kan jag inte kommentera dessa utan fullmakt från dig m h t inkassosekretessen. Det du beskriver låter dock märkligt. Vill du inte att det diskuteras här, skicka mig ett mail med alla dina uppgifter så skall jag titta på ärendet!
Bruse99:
Alektum utvärderar varje år vilka typer av välgörenhet som bolaget skall stötta. När det gäller behövande i Sverige så stödjer vi i dagsläget BRIS. Har du något annat konkret förslag på behjärtansvärt ändamål så får du gärna kontakta mig.
Roligt att höra att du saknar mig förresten

Fortsätt gärna att höra av er med era frågor och tankar!
Vänligen,
Peter Hellman