Sidor: [1]   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Utdrag enligt PUL § 26, Er möjlighet att avslöja oriktiga fordringar  (läst 63385 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Admin
Administrator
Hero Member
*****
Offline Offline

Antal inlägg: 4000« skrivet: Mars 06, 2013, 15:33:42 »

En bild säger mer än tusen ord, så här är ett exempel på hur ett §26 pul-utdrag kan se ut från inkassobolaget Svea,

http://intrumcleaner.nu/wp-content/uploads/Pul-utdrag-Svea.png (Obs! Länken död!)

Där ni ser att det finns mängder uppgifter noterade vad som påstås skett i ärendet från början till slut. Där dessa noteringar rör exempelvis räntor, pålägg, vem som är fordringsägare, påstådda gjorda telefonsamtal, när kravbrev skickats ut m.m. Och där inkassobolagen/banker/lånebolag m.fl. sedan använder vissa av dessa uppgifter som bevis på att preskriberingsavbrytande åtgärder skett. Det är alltså inte bara vem som är fordringsägare som man får fram.

§ 26 PuL-utdrag är även oerhört viktiga för personer/företagare som råkat ut för bluffakturor. Där det är enkelt att avslöja att saker och ting inte stämmer med verkligheten.

Men tack vare statliga Datainspektionens minst sagt slappa agerande kombinerat med att JO utgår ifrån sanningskyldighet och nedlägger anmälningar mot DI så rasar hela systemet ihop med pul. Och de parter som struntar i att lämna ut pul-utdrag kan göra detta månad efter månad utan minsta risk för repressalier. Och som ni inser ligger det inte till gäldenärers fördel om de kommer till TR, Hovrätten samt HD och skall försöka motbevisa exempelvis inkassobolagens påståenden - när man inte ens har getts tillgång till vad som står om en i deras gäldenärsjournaler.

Och glöm inte att detta gäller inte bara inkassobolag - utan §26 PuL-utdrag kan begäras ut från Kronofogden, banker, lånebolag, postorderbolag och alla andra parter som har personuppgifter om dig i sina register.

Det är därför det är så oerhört viktigt att tillse att personuppgiftslagen följs - men som redan bevisat på IntrumCleaners hemsida så struntar både DI och JO i att sätta stopp för de parter som bryter emot §26 vilket gör lagen meningslös och suddar ut gäldenärers möjligheter att försvara sig mot fuskande inkassobolag och annat pack.

__________________

Angående underlag och utdrag enligt PuL – Personuppgiftslagen. Inkassobolagen, Lånebolag, TFF, Banker och myndigheter m.fl. utnyttjar gäldenärernas brist på kunskap om hur en sådan begäran ska utformas, och därmed kommer de heller inte med kompletta uppgifter. Om ni begär ut era uppgifter på fel sätt, då har de rätt att ignorera er begäran, och behöver heller inte påpeka vad som är fel.

Så här begär ni ut all information enligt PuL på ett korrekt sätt:

1. Skriv ett brev där namn, adress och personnummer framgår tydligt.

2. Skriv följande text i brevet:

”Härmed ansöker jag om skyndsam information i enlighet med §26 i personuppgiftslagen.”

3. Skriv under brevet för hand, bifoga namnförtydligande och ange ort och datum.

4. Skicka brevet per sedvanlig post helst rekommenderat för att du skall ha bevis på att mottagaren tagit emot din begäran om § 26 PuL-utdrag (annars har du svårt att bevisa att de mottagit brevet) där de enkelt kan påpeka att "vi har aldrig fått nån begäran".

5. På grund av att inkassobolagen och vissa andra parter (Kronofogden, TFF m.fl.) har börjat vägra lämna ut PuL-utdrag, kontrar vi detta med att göra på följande vis.

Skicka samma dag som du skickar in begäran om § 26 PuL-utdrag - ett email till den part du begär ut utdrag ifrån och glöm inte att bifoga en inscannad kopia på ditt brev. Detta gör att du inte behöver rekommendera brevet och sparar därmed pengar!

___________________________________________

Förslag på e-mail skrift till Kronofogden
___________________________________________

Till:
Personuppgiftansvarige

Kronofogden
Box 649
55118 Jönköping

Bifogat finns ett undertecknat brev inskannat i PDF format, med begäran om utlämning av dokument enligt personuppgiftslagen (PUL) §26.

Brevet är även skickat som normal post till Er idag.

Genom att brevet är skickat på två olika sätt och e-post meddelandet även är skickat med leveransbevakning skall detta anses som levererat till er.

Jag förväntar att brevet behandlas enligt förvaltningslagen 4 och 5 § och att ni som offentlig förvaltning skall kunna ta emot elektronisk post. Vidare om den har kommit till fel person eller enhet skall mottagaren enligt förvaltningslagen se till att rätt instans får brevet.

Om Ni inte har hört av er via post eller e-mail inom en vecka, skall brevet anses som mottaget av Er, och förfrågan accepterad.

Ditt namn
Adress
kontaktuppgifter
Personnummer

______________________________________________

Förslag på e-mail till Inkassobolag, TFF, Banker m.fl.
______________________________________________

Till:
Personuppgiftansvarige

Lindorff Sverige AB

Bifogat finns ett undertecknat brev inskannat i PDF format, med begäran om utlämning av dokument enligt personuppgiftslagen (PUL) §26. Brevet är även skickat per sedvanlig post till Ert företag idag.

Genom att brevet är skickat på två olika sätt, och e-post meddelandet är skickat med leveransbevakning skall det anses som levererat till ert företag.
Om Ni inte har hört av er via post eller mail inom en vecka - skall brevet anses som emottaget, och förfrågan accepterat av er.

Med vänlig hälsning

Ditt namn
Adress
kontaktuppgifter
Personnummer

_________________________________________

NOTERA! De som ni begär ut § 26 PuL-utdrag ifrån SKALL svara inom en månad om de inte har synnerliga skäl att hänvisa till.
_________________________________________

Om du haft “glädjen” under årens lopp att haft med KFM att göra kontaktar du dom och begär ut alla tidigare samt nuvarande uppgifter som finns rörande dig enligt § 26 PuL. Om KFM inte visar sig samarbetsvilliga eftersom det är besvärligt för dom att ta fram uppgifterna då de äldre uppgifterna finns på microfiche hänvisar du bara till din rätt till att även få del av dessa uppgifter enligt lag.

Flera personer och företag vittnar om att tjänstemän inom KFM hänvisat till att äldre uppgifter inte finns tillgängliga, DETTA ÄR INTE SANT! eftersom även uppgifter sedan 80-talet finns oftast kvar även om det officiellt påpekas att det är endast möjligt att få tag i 10 år gamla uppgifter. Du skall skicka din begäran till följande adress och glöm INTE att märka kuvertet PuL och lägg även till i din begäran att du vill ha ALLA uppgifter som finns rörande dig även det som finns på microfiche.

Kronofogden
Box 649
55118 Jönköping

VIKTIGT! om du inte får ut ditt § 26 PuL utdrag från den part du begärt detta från inom en månad, är det av största vikt att du anmäler detta till datainspektionen och skulle DI lägga ner din anmälan utan åtgärd så överklagar du ärendet direkt till Förvaltningsrätten (detta gör du genom att begära att DI skickar ärendet dit).

Datainspektionen är ansvariga för att tillse att personuppgiftslagen följs men de har visat sig strunta i sin plikt gång på gång och DI sköter PuL-lagen lika illa som de sköter tillsynen och kontrollen av de numera över 200 inkassobolagen i vårt land där i det råder total anarki nu.


______________________________

Preskriptionsavbrott?
______________________________

Om du är orolig för att ett preskriptionsavbrott kommer att ske genom att du begär ut §26 PuL-utdrag. Så ta det lugnt - det är inte ett preskriptionsavbrott att begära ut PuL-utdrag. Dock med tanke på hur inkassobolagen brukar agera. Är det ett bra alternativ för att vara extra säker (om du är orolig) att låta exempelvis en i släkten eller en kompis agera ombud åt dig. Där denna person begär ut §26 PuL-utdrag som ditt ombud. Kom ihåg att skicka med en fullmakt! vidare att du anger att utdragen skall skickas till den du anlitat som ombud.

______________________________

Jag har fått mina §26-utdrag men jag fattar ingenting?!?
______________________________

Tyvärr så använder sig de flesta instanser (inkassobolag, banker, KFM m.fl.) av koder som ingen utomstående oftast fattar något av. Och de struntar i att skicka med kodlistor som gör att man kan koda av vad det hela handlar om. IntrumCleaner har dock sammanställt kodlistor som kan vara er Fattiga Riddare till nytta,

Ni hittar dessa här,

http://fattiga-riddare.se/forum/index.php?topic=6869.0
Loggat
Sidor: [1]   Gå upp
  Skriv ut  
 
Gå till: