Sidor: [1]   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Privatleasing bil  (läst 749 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
makis
Jr. Member
**
Offline Offline

Antal inlägg: 53


« skrivet: Augusti 13, 2023, 18:37:48 »

Hej
Jag är skuldsatt pga företag jag ägde. Försökte rädda företaget och gjort allt jag kunde till och med lånade pengar som privatlån för investerade
mer i företaget men allt gick åt skogen. Jobbade många timmar dagligen men till slut gett jag upp.

Mina skulder hamnade nu i över 2 miljoner.

I dags läge är jag anställd och har månadslön på 40 tusen. Jag bor i hyresrätt tillsammans med min sambo och två barn under 21.

Min fråga är

Kan jag söka skuldsanering redan nu ? Jag tror alla mina skulder finns i kronofogden men i skrivande stund finns inga utmätning. Eller rättare sagt de har inte hunnit med det.

Min sambo har en leasing bil. Jag läste på vissa inlägg att polisen och kronofogden kan ta bilen ifrån mig vid kontroll , kan det stämma ? Alltså om jag blir stoppad av polisen för jag använde bilen för att kunna ta mig till jobbet 45 km enkelväg

Tacksam för alla svar
Loggat
ivkej
Hero Member
*****
Offline Offline

Antal inlägg: 1677


« Svara #1 skrivet: Augusti 14, 2023, 11:15:20 »

Hej skall prova att svara utifrån egna erfarenheter, och många års överskuldsatthet, skuldsanering och numera en "fri" mand.
Först skall du sätta dig in i vad en skuldsanering är, och det genom att läsa skuldsaneringslagen https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/skuldsaneringslag-2016675_sfs-2016-675/

I ditt fall skriver du om du haft företag, och frågan är om skulderna är från företaget, eller om det är dina privata skulder som det rör sig om. EN näringsidkare kan få skuldsanering endast om de ekonomiska förhållanden i företaget är enkla att utreda.
Det finns i princip inte någon gräns för hur länge man skall ha haft skulder, innan man kan söka sanering, det som står är att man skall ha gjort allt man kan för att bli skuldfri, innan man kan söka. Ett bra sätt att få svar på sina frågor är att söka sanering, får man den är det bra, får man avslag då får man svart på vit vad som man saknar för att få sanering, detta rätter man och söker åter, nästan som med bilprovningen, man testar till man får allt igenom.
Jag tror inte du skall vara rädd för att köra en leasing bil, den är ju bankens, och är därmed belånad med säkerhet, så den kan de inte röra. Något annat är om din sambo köper bilen, då kan KFM förmoda att du är den rättmässiga ägaren, eftersom du kör den, och därmed utmäta den.

Så svar på dina frågor, JA du kan söka skuldsanering redan nu, och NEJ KFM kan inte ta din sambos leasing bil.
Loggat

Personlig erfarenhet med inkasso, skuldsanering och slagsmål med myndigheter. Har överlevt och finns nu på den ljusa sida, men har inte glömt hur det var!
Master69
Full Member
***
Offline Offline

Antal inlägg: 149


« Svara #2 skrivet: Augusti 14, 2023, 16:10:48 »

Hej

Dom kan inte ta bilen men dom kan neka skuldsanering pga den, även om det är din frus bil. Det var jag själv med om, eftersom ni är gifta så lär dom ju räkna ihop inkomsterna mot utgifterna, och om det finns en privatleasad bil kanske dom tycker att det är en onödigt utgift, och att ni inte gjort ert yttersta för att bli av med den utgiften och på så sätt få mer betalutrymme. Men men, handläggare är olika, bilen kanske behövs för jobbet, bara att pröva.

--J
Loggat

We shall fight in the media, we shall fight in the halls of politics, we shall fight injustice, we shall fight a flawed system, I am not one, we are legion, we shall never surrender.
Sidor: [1]   Gå upp
  Skriv ut  
 
Gå till: