Sidor: [1]   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Kronofogden - vilken roll har de egentligen?  (läst 9762 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Lina
Newbie
*
Offline Offline

Antal inlägg: 2


« skrivet: November 17, 2007, 12:41:11 »

Hej, pluggar juridik och har snubblat över frågan om kronofogdens roll. Funderar lite kring om kronofogden verkligen har någon trovärdighet som gäldenärsstöttare?

Jag menar, även om antalet betalningsanmärkningar sjunkit något så verkar ju inkassoföretagen blomstra. Svenska folket skuldsätter sig mer än någonsin. Samtidigt utvecklas hela tiden nya förfaranden för att hjälpa folk i skuld, men då handlar det om lägen där skuldsättningen gått ganksa långt. Kan det vara så att kronofogden setts som för "gäldenärsvänlig" och att inkassobolagen istället använt sig av andra metoder för att försöka driva in skulden själva? Hur upplever skuldsatta detta?

Är det bra eller dåligt för skuldsatta att fajtas med inkassobolagen istället för kronofogden? Av alla tips jag ser på forumet verkar det ju vara den oinformerade gäldenären som verkligen åker på nitar. Men kunskap kommer man långt - men alla får ju inte den! Tänker då att många kanske betalar skulder till inkassobolagen men inte informeras lika mycket som om det gått till kronofogden i ett tidigare skede...

kanske har ni några tankar om det här?
Loggat
Callemaja
Hero Member
*****
Offline Offline

Antal inlägg: 1110


« Svara #1 skrivet: November 17, 2007, 16:33:51 »

Ahh... äntligen någon som lyfter debatten. Det är i detta område som föreningen ska verka.

Fogden är ju ett verktyg för borgenären att få in sina pengar oavsett det är stat eller privat.
Sedan förstår jag att många inte tycker att en statlig myndighet ska ägna sig åt att driva in pengar åt privata borgenärer. Jag tycker däremot att det är en mer korrekt indrivning som sker om fogden har hand om det eftersom man i sitt indrivningsarbete inte stirrar sig blinda på verksamhetens vinst, utan kan se till att indrivning sker på ett enligt regelverket korrekt sätt. Tänk om vi hade privata indrivare. Det räcker redan med de privata delgivningsfirmor som härjar.
Sedan är det ju klart attgäldenärerna är i händerna på sämre och bättre personal på fogdemyndigheten. Sämre personal som lägger in egna subjektiva åsikter till gäldenären.

Det beror väl på vilken sida du står om fogden är gäldenärsvänlig eller ej. Skuldsatta i stort anser nog att fogden är borgenärsvänlig. Jag tror nog att det hänger ihop med att sverige är ett lutherskt land där man SKA betala sina skuder. No matter what. Regelverket som fogden följer är nog mer anpassat till den synen på skuldsatthet och skuldsatta vill nog ha ett regelverk som är mer anpassat till dagens verklighet där samhället hjälper medborgarna i större utsträckning att komma från överskuldsatthet tillbaks från utanförskap, arbetslöshet och sjukdom. Vi vet att långvarig överskuldsatthet är en bidragande orsak till arbetslöshet och sjukdom. Det borde därmed vara intressant för våra politiker att ta hand om dessa frågor. Tyvärr kunde inte en arbetarregering se över dessa frågor och det är väl en mindre chans nu med en borgerlig regering kanske.

Vad är det för andra metoder som inkassobolagen använder sig av?

En metod som är väldigt utbredd hos inkassobolagen och som du har upptäckt är okunskapen hos de allra flesta gäldenärerna. Inkassobolagen bedriver rena vilda western eftersom lagstiftningen som styr deras verksamhet är så föbannat luddig. Det talas bara om god inkassosed och trots att många gäldenärer anmäler inkassobolag för dålig inkassosed så kostar det så lite för inkassobolagen att vinsterna vida överväger riskerna att ertappas.

Titta på regelverken som styr inkassobolagens och fogdens regelverk. Titta på preskriptionslagen.
Försök även att titta på kostnaden för samhället för skuldsatta. Det kanske inte är ditt bord men hittar du något, rapportera gärna.

Hör av dig om du har fler frågor.
Loggat
Lina
Newbie
*
Offline Offline

Antal inlägg: 2


« Svara #2 skrivet: November 18, 2007, 21:58:25 »

Jag har inte själv varit i kontakt med kronofogden, är dels präglad av den Lutherska anda du beskriver - men så har jag också erfarenheter i min familj från skuldsättning med trista konsekvenser som följd. Har nog verkat avskräckande samtidigt som jag inte heller hamnat i svårigheter som utmanat min betalningsförmåga.

Min tanke när jag säger att kronofogden ses som gäldenärsvänlig är därför främst teoretisk och kanske naiv - eftersom inkassobolagen finns och verkar tänker jag mig att borgenärer ansett att de behövt ett annat sätt än att själv begära in fordringar (jag tänker då på redan förfallna fordringar). De har inte ansett sig orka vara så aktiva som borgenärer som jag ändå förstått att man behöver vara för att i vissa fall få kronofogden att driva in ens pengar. Jag förstår också att kronofogden inte har de resurser som krävs för att "komma åt" egendom som gäldenärer har i vissa fall. Inte minst visar inläggen på det här forumet detta... Wink Samtidigt inser jag att många tycker att det är fullständigt orimligt att finansiera inkassoverksamheten genom de avgifter och dröjsmålsränta som uppkommit i samband med att man för tillfället inte kunnat betala sina skulder - och så är spiralen igång nedåt.

När jag skriver att inkassobolagen använder andra metoder så tänker jag på att inkasso- och finansbolag dels kan använda sig av de delgivningsfirmor som du nämner (vilket kronofogden aldrig skulle kunna göra). Dels har de intressen i att på så luddiga sätt som möjligt upplysa gäldenären om besvärshänvisningar och andra rättigheter. Precis som du skriver verkar inkassoseden vara luddig och vad jag vet har ingen inkassobyrå fått kritik från datainspektionen för brytande mot denna?

Men hur hade en kronofogdemyndighet agerat som grundade sig på en syn där samhället hjälper medborgare att komma tillbaka från överskuldsatthet? Var går gränsen för att "inte vilja göra rätt för sig" och att hamna i en situation som är skyddsvärd?

De insatser som skulle kunna göras (förutom information, information, information) så kan ju en absolut preskriptionstid införas - men då skule krediter bli dyrare och svårare att få på längre tid. Å andra sidan kan väl denna lösning vara mer aktuell efter HD-domen i år om när en gäldenär ska anses ha fått preskriptionsförlängande meddelanden från. Att som i finland införa sociala lån är ju också en lösning. Men då ställs krav på avvägningar som liknar skuldsaneringslösningen idag (där ju inte alla beviljas detta).

För enskilda individer kan detta vara räddningen. Men vad händer med handeln i stort, det är ju det återkommande argumentet: "vi måste verka för en god betalningsmoral". Inkassobolagen är då att se som städare i ekonomin som bidrar till denna. Men som du skriver - det kostar ju samhället en massa pengar att ha skuldsatta individer - ska samhället då se till att upprätthålla en god betalningsmoral genom att ändå få stå för kostnaderna när en individ inte klarar av sina skulder?

Den information och förebyggande verksamhet som ges ut är såklart tandlös för de som hamnat i skuld pga omständigheter i livet. Kronofogden säger ju sig vilja sprida information för att förhindra att folk sjunker djupare i skuldsättning. Men samtidigt måste det vara en dubbel sits för kronofogden att verkställa borgenärers krav, samtidigt som man ska se till gäldenärens bästa. Klart de inte kan upplysa om lättnadsmöjligheter som preskriptionstider, etc., då - eller?

Skuldsaneringsinstrumentet är ytterligare ett sånt instrument som verkar problematiskt att se som stöd till gäldenären, när det ändå är en bedömning som ska göras av en myndighet som ska tillgodose borgenärernas behov. 

De lösningar som förs fram är för mig självklara ur ett perspektiv som ser till att individer ska hjälpas av samhället. Men det perspektivet vinner inte mot de enorma ekonomiska intressen som finns i marknaden idag. Finns det då inte sätt som ger vinster för såväl borgenärer som gäldenärer? Jag återkommer med det jag förhoppningsvis snubblar över!
Loggat
lillstark
Hero Member
*****
Offline Offline

Antal inlägg: 611



« Svara #3 skrivet: November 20, 2007, 20:08:57 »

Att folk hamnar i betalningssvårigheter anser jag är individuellt och det kan därför finnas många anledningar till detta. Utsökningsbalken (UB) lämnar inga möjligheter för tolkningar som passar den enskilda individen på ett sådant sätt att hänsyn till individen och dennas situation kan beaktas samtidigt som borgenären får betalt - kanske i en långsammare takt.

Att hamna vid kronofogden kan försämre en gäldenärs betalningsförmåga på ett sätt som jag anser inte är önskvärd och få sådana konsekvenser att det går ut över personen i sig.

Vad jag syfter på är att en ändring av UB på ett sådant sätt att den enskilda i förbehållsbeloppet får möjlighet att förbehålla sig en summa till betalning av löpande skulder som inte har samband med det/de ärende/ärenden som är föremål för åtgärd vid KFM.

Exempel:
Vid en utmätning i ett ärende - som kanske rör sig om 100.000,- går KFM i vanliga fall in med löneutmätning om inte borgenären har begärt annat.
Personen - samt dennas familj - som blir föremål för utmätning tvingas leva på s.k. existensminimum.
Personen har kanske skulder på en miljon som han/hon faktisk klarar av att betala. UB - och i förlängningen KFM - beakter ej detta och skulden på en miljon blir så småningom ett ärende för KFM då gäldenären - via myndighetsutövning - har förlorat sitt betalningsutrymme.
Inflytande medel fördelas sedan proportionerligt mellan borgenärerna.

Om äkta makar har oturen att den ena hamnar vid KFM blir tolkningen av Äktenskapsbalken (ÄktB) i mina ögon minst sagt anmärkningsvärd.

I  en av portalparagrafarne framgår det att varje part svarar för sina skulder.
Vidare framgår det att var och en skall bidraga till den gemensamma försörjning. Om den enskilda inte kan bidra i tillräcklig omfattning skall den andra tillskjuta medel.

Vad som händer i praktiken är att KFM gör en utmätning som kan ställa den ena parten i en svår ekonomisk knipa. Tolkningen som görs är att betalningsutrymmet är si och så, därför är det försörjningen det kniper med.
Den andra parten skall då tillskjuta medel...! Detta kan stjälpa en familj som lever på marginalen.
Som skribenten callemaja ganska riktigt påpekar kan detta vara anledningen till sjukskrivningar, psykisk ohälsa m.m.

Detta kan i förlängningen leda till att KFM´s roll misstolkas av personer som kommer i kontakt med denna myndighet.
Vad som ofta bristar - och detta missar även KFM - är att upplysa om att KFM endast är en verkställande myndighet.

Hur KFM uppfattas som gäldenärsstödjare kan troligen skrivas på ett mycket litet papper, snarare torde uppfattningen vara den att KFM försöker "klämma" den enskilda på så mycket det bara går och gärna lite till.

Min egen uppfattning är allt annat än gäldenärsstödjande, tvärtemot.
Själv har jag tvingats till ganska radikala åtgärder (helt lagligt) för att få slut/tyst på en borgenär med ett orimligt krav. Detta kräver ofta ett gott inblick i juridiken som omgärder utsökningsförfarandet.

Vad som jag ser som problemet är förfarandet vid borgenärerna. Dessa kan skicka även tvistiga fordringar till KFM.
Ett rättsäkert förfarande torde vara att ärendet innan det kan skickas till KFM ställs inför prövning vid tingsrätt.
Visserligen finns det i gällande lagstiftning möjligheter för såväl bestridande, inhibition, återvinning, överklagande m.m. men flertalet är troligen inte bekanta med dessa möjligheter och missar därför dessa.

Vid en prövning inför tingsrätt - där borgenären i förskott deponerar rättegångskostnaderna - skulle det vara möjligt att innan ärendet överhuvudtaget kommer i kontakt med KFM ha den rättsliga delen avgjort.
Gäldenären skulle därvid få möjlighet att yttra sig muntligt vilket saknas vid det nuvarande förfarande som är av förvaltningskaraktär.
Detta skulle även minska den överhopning av ärenden som förekomer vid KFM då helt andra krav kommer att ställas på borgenärerna.
Regelverket - som det ser ut för närvarande - gör att borgenärer/finansbolag/inkassobolag allt för lättvindligt kommer undan med sina krav vara dessa är befogade eller ej, detta med statligt samtycke och stöd. Staten - och därigenom KFM - sanktionerar  det nuvarande förfarande vilket oundvikligen gör att det kan ifrågasättas om KFM´s roll som gäldenärstödjare är trovärdig.

Återstår frågan om KFM överhuvudtaget skall handlägga enskilda mål?

Min uppfattning är att så borde inte vara fallet. Dessa bör handläggas av tingsrätt.
Det kan inte - och skall inte - vara statens uppgift att reglera avtal som är ingångna och är av helt privaträttslig karaktär. Det kan ej vara statens uppgift att agera om en borgenär har ingått ett för honom ogynnsamt avtal.
Med nuvarande lagstiftning är skyddet för gäldenärerna svagare än motsvarande skydd för borgenärerna.
Av de olika former av myndighetsutövning som förekommer är troligen utsökningsförfarandet det som mest inkräkter på den enskilda och dennas familj.
I allmänna mål kan det däremot vara befogad då dessa alltid rör sig om skulder till det offentliga.

Det förfarande som tillämpas här i landet är vi mig veterligen ensamma om, i inget annat västeuropeisk land har KFM eller dess motsvarighet så långt gående befogenheter som i Sverige.

Det har i riksdagen behandlats motioner om absolut preskription då det kan ifrågasättas om det verkligen kan vara KFM´s skyldighet att jaga gäldenärer med skulder som kanske är 20 år gamla s.k. evighetsgäldenärer.
Det är självklart att detta röstades ner men frågan tåls att belysas och debatteras.

//lillstark
Loggat

Execute Justice - Not People
Sidor: [1]   Gå upp
  Skriv ut  
 
Gå till: