Sidor: [1]   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: 3 ägare på en fastighet,1 har kronofogden på sig  (läst 6480 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
kinnahelena
Full Member
***
Offline Offline

Antal inlägg: 249


« skrivet: Januari 14, 2016, 15:02:14 »

Hej  Smiley Behöver hjälp med att reda ut en sak - behöver dessutom svar snabbt eller typ "igår" Huh??
Om man är 3 personer som står på lagfart på en fastighet varav 1 person har skulder
hos KFM till en summa av 35.000kr
Kommer/kan KFM framtvinga en försäljning då ?
Fastigheten är värd mer än vad lånen är på men kan/gör KFM DET "stora" jobbet med att framtvinga en försäljning för den "lilla" summan ?
Och då dessutom sätta de 2 andra ägarna på "pottkanten" ??
Loggat
hallstabella
Hero Member
*****
Offline Offline

Antal inlägg: 1388


« Svara #1 skrivet: Februari 18, 2016, 20:51:10 »

Här kan du läsa lite om det:

http://lawline.se/answers/10778
Loggat

Inkassobolagen utnyttjar staten som gratis arbetskraft via Kronofogden för att få in sina rekordvinster.
Detta kostar skattebetalarna många många miljoner!
Moralen är att man ska betala för sig. Gäller inte det då även inkassobolagen?
kinnahelena
Full Member
***
Offline Offline

Antal inlägg: 249


« Svara #2 skrivet: Februari 19, 2016, 00:10:28 »

Tack Halstabella  Smiley
 Då kan alltså Kf driva igenom en försäljning :/ Men inte om det fanns gåvobrev skrivet.
Hm, gåvobrev ska skrivas men tyvärr så kommer det erläggas vederlag eftersom lån ska tas över och de överstiger de där 85 % VS fastighetstaxering :/
I gåvobrev så brukar det nämligen stå ungefär att "fastigheten ej kan utmätas än för annat än skulder tillhörande fastigheten" (alltså att fastigheten endast kan utmätas för lånen som tillhör fastigheten)

Frågan blir ju då om gåvobrevet "gäller" trots att det erlagts vederlag  Huh?

Loggat
KassaKon
Hero Member
*****
Offline Offline

Antal inlägg: 1128


« Svara #3 skrivet: Februari 19, 2016, 08:05:22 »

Hmm. Menar du att den personen med skulder ska skriva över sin del till övriga som gåva nu? För annars är det väl att när personen med skuld har fått sin del som gåva med förbehåll att det inte får utmätas som fastigheten inte kan utmätas? Om han/hon nu säljer/ger bort sin del så äger han/hon den ju inte längre och fastigheten kan inte utmätas för hans/hennes skulder?

Loggat
kinnahelena
Full Member
***
Offline Offline

Antal inlägg: 249


« Svara #4 skrivet: Februari 19, 2016, 08:40:35 »

Fastigheten ska skrivas över på 3 personer och gåvobrev ska skrivas för att få med det där med "enskild egendom" och (förhoppningsvis) att det funkar med den biten att den ej kan utmätas.
En av dessa 3 personer som ska stå på lagfarten har en skuld till KF - dock så är den summan väldigt liten men tyvärr så finns inte möjligheten att lösa den summan (helt tomt på kontot efter en STOR egen "skuldsanering")

I övertagandet så sker alltså övertagande av de lån som är knutna till fastigheten och om det hade varit inom den 85 % som ska vara om man ställer taxeringsvärde mot summan av lånen så hade de det ej behövts betala ny lagfart etc.
Tyvärr så är fastighetens taxeringsvärde mycket mindre än lånesumman och blir det som att vederlag har erlagts i övertagandet.
Fastigheten har ett klart större marknadsvärde än lånesumman och det var därför som jag funderade vad som händer när det är 3 som äger (står på lagfarten) och en av dem har skuldsaldo hos KF.

Men ju mer jag skriver just nu så inser jag att det helt klart skulle hålla rättsligt eftersom gåvobrev skrivs i alla fall och att det enda som inte gäller i "gåvobrevshistorien" är ju att lagfart måste betalas eftersom vederlag läggs.

Den delen med utmätning stor ju i alla fall helt orubbad vad jag tolkar det som
Loggat
KassaKon
Hero Member
*****
Offline Offline

Antal inlägg: 1128


« Svara #5 skrivet: Februari 19, 2016, 15:05:34 »

Jaha, då hänger jag med.

Det största problemet borde väl då istället vara att bli godkänd av banken för lånet? Eller om banken går med på det, låna 35000 till och lös problemet?
Loggat
kinnahelena
Full Member
***
Offline Offline

Antal inlägg: 249


« Svara #6 skrivet: Februari 19, 2016, 18:05:59 »

De verkar "jobba" på det där med banken och den är inte helt oäven - banken har hela tiden varit med i familjens ekonomi i många år. Dessutom har de lyckats sanera otroligt mycket i skulderna hos KF under ett par år som övertagandet har diskuterats.
Summan som jag skrev här när frågan ställdes har också sjunkit ner till "hela" 13.000 kronor nu och den ska ju också lösa sig men just för dagen är det "tomt på kontot" och då är ju ändå oron över vad "Kronolle" tar sig till så fort de ser att det har registrerats en fastighet på den personen som har skuldsaldo där.
Loggat
KassaKon
Hero Member
*****
Offline Offline

Antal inlägg: 1128


« Svara #7 skrivet: Februari 22, 2016, 08:52:42 »

De ska ju först mäta ut kontanter, lön eller andra tillgångar (bilar, smycken, tavlor, andra värdeföremål) dvs sådant som ger "minst skada" innan de ger sig på fastigheter. Och med tanke på den låga summan och det komplicerade ägarförhållandet ska det nog väldigt mycket till innan de utmäter fastigheten. De borde ju kunna utmäta ur lönen ett par månader så är skulden borta?
Loggat
Tom Peng Pung
Jr. Member
**
Offline Offline

Antal inlägg: 70


« Svara #8 skrivet: Februari 22, 2016, 17:51:37 »

Jodå, det kan dom och det gör dom mer än gärna! Har en kompis som råkade ut för detta och trots att det fanns ett lagligt avtal de tre emellan som sa att man var tvungen att vara överens om allt som rörde fastigheten. De fick lösa problemet med att två tvingade bort den tredje och också löste skulden den tredje hade hos KFM gemensamt.

T.o.m värderingsmannen som besiktade fastigheten inför en exekutiv försäljning skakade på huvudet och funderade på hur man skulle kunna sälja en 3-del av en fastighet.
Loggat
Sidor: [1]   Gå upp
  Skriv ut  
 
Gå till: