Sidor: [1] 2 3 4   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Hur går jag vidare?  (läst 42242 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Raulduke
Newbie
*
Offline Offline

Antal inlägg: 34


« skrivet: Augusti 12, 2014, 03:52:24 »

Hej! Jag har nu under ett års tid försökt att reda upp min flickväns skulder. Jag har kommit överens med många inkassobolag om ackordsbetalningar, vilket gjort att det endast är 2 skulder kvar nu (profina 52 och sergel 26 + KFM 20). Nu har jag hittat till detta underbara forum (vilket jag önskar att jag gjort när jag började). Profina har skickat PUL-utdrag och de verkar skicka ett kravbrev i halvåret. Mig veterligen har endast det senaste kommit fram av tot 6 skickade (ett i retur) sedan hon hade telefonkontakt med dem i början av 2011. Hon har flyttat runt mycket och vissa är skickade till fel adress enligt utdrag från Skatteverket. Därför borde ärendet vara preskriberat då det handlar om en hyresskuld. Vi har skickat in en bestridan den 29 juli vilket innebär 10 dagar imorgon. Inget svar har ännu kommit och en ytterligare bestridan förbereds.

Till Sergel skickades ansökan om PUL-utdrag den 2 juli. Ännu har inget kommit. Skulderna avser telefoni mellan 2005-2008 och bör således vara preskriberade.

    Jag söker kunskap hela tiden men har ändå några frågor:

  • Hur går jag bäst vidare? Profina är det väl bara fortsätta överklaga? Det är inte samma fodringsägare som från början utan företaget har bytt namn. Skall det då finnas denuationsbrev? Hon har isf inte fått något sådant och finns ingen uppgift i PUL-utdraget.
  • Med Sergel vet jag inte om man skall skicka en bestridan så att ärendet ev. läggs ner eller försöka att först få ett PUL-utdrag genom anmälan till DI?
  • Om preskriptionstiden är 3 år och inget avbrott sker under den tiden, utan efter, kan man då hävda preskription eller fortsätter tiden att räknas från avbrottet?
  • Vissa skulder har fått utslag hos KFM och inga brev är nånsin uthämtade. De skulder som finns där rör allmänna mål som TV-licens. De hos Profina och Sergel ligger på efterbevakning. Kan jag hävda preskription av Profina och Sergels ärenden hos KFM?
    Ansökan om PUL-utdrag är även skickat till de inkassobolag som redan fått sina pengar. Jag ser på vissa av få utdrag som kommit att en del skulder redan var preskriberade när de betalades. Hur gör jag för störst chans att få tillbaka mina pengar? Har tagit kontoutdrag från min bank där inbetalningarna finns. Det är ju inte min sambo som kommit överens med dem om ackord, utan jag då det inte ens är mina skulder. (Uppgett hennes namn och personnummer då jag mailat med dem, fast från min mailadress vilket inte innebär presk.avbrott då hon egentligen inte haft någon kontakt).[/li]

[/list]
Loggat
Raulduke
Newbie
*
Offline Offline

Antal inlägg: 34


« Svara #1 skrivet: Augusti 12, 2014, 03:57:25 »

Fått svar från Profina:

Hej

Angående er preskriptionsinvändning. Enligt våra underlag har preskriptionsavbrott skett i ärendet.

Vi har lämnat ärendet för verkställighet till kronofogden så får dem göra en opartisk bedömning.KFM är väl inte opartisk!?
Loggat
larses60
Hero Member
*****
Offline Offline

Antal inlägg: 923


« Svara #2 skrivet: Augusti 12, 2014, 04:17:52 »

STOPP!! de får inte skicka in till KFM då fordran är tvistig. Den kan endast skickas till tingsrätten!! Meddela KFM detta och även inkasso naturligtvis.

KFM ska naturligtvis vara opartiska eftersom de är en statlig myndighet (råder delade meningar om deras opartighet, men enligt lag....)

Att inkasso är så okunniga är märkligt, men de kör bara ett spel för de vet mycket väl hur det går till. Om de bedriver inkassoverksamhet så måste de följa god inkassosed. Va inte snäll mot dem, anmäl detta även till DI. Hur man gör det finner du högst upp under "allmänna diskussioner".
Loggat
Raulduke
Newbie
*
Offline Offline

Antal inlägg: 34


« Svara #3 skrivet: Augusti 12, 2014, 04:51:00 »

Tack för ditt svar! Ärendet har redan fått utslag hos KFM för 5-6 år sedan, men det kan inte påverka utan de måste fortfarande skicka det till Tingsrätten? Jag ska snarast anmäla detta och påpeka att de inte följer god inkassoed.
Loggat
Raulduke
Newbie
*
Offline Offline

Antal inlägg: 34


« Svara #4 skrivet: Augusti 12, 2014, 23:32:14 »

Fått svar nu:

Hej

Det är ej gjord någon ny ansökan om betalningsföreläggande, vilket strider mot god inkassosed.
Däremot är skulden redan fastställd hos kronofogden, bifogar kopia av utslag.
Så ärendet är lämnat för verkställighet hos kronofogden för en opartisk bedömning.
Med vänlig hälsning

Profina AB

Fick även från DI:

Hej

Det är korrekt att det kan strida mot god inkassosed att ansökan om betalningsföreläggande om gäldenären har bestritt kravet. Men du skriver att Profina har ansökt om verkställighet, vilket är något annat. I sådana fall har skulden redan fastställts av domstol eller Kronofogden. Det är således inte en inkassoåtgärd.

Mvh

Är detta korrekt och var vi dum nu så att vi ordnade en utmätning?
Loggat
larses60
Hero Member
*****
Offline Offline

Antal inlägg: 923


« Svara #5 skrivet: Augusti 13, 2014, 05:14:44 »

Har den legat hos KFM hela tiden så räknas det tyvärr som ett preskriptionsavbrott. Din chans då är att kolla på PUL om du kan se några fel. Annars bestrider du till KFM via mail.
Loggat
Raulduke
Newbie
*
Offline Offline

Antal inlägg: 34


« Svara #6 skrivet: Augusti 13, 2014, 06:22:13 »

Ja det vart utslag 2010. Däremot hämtade hon aldrig ut de rekommenderade breven och blev således aldrig delgiven. Det räknas därför ej som presk.avbrott. Däremot ringde hon upp dem i mars 2011 och sade att de inte hade något belägg för fodran. Sedan dess är det skickat 6 brev enligt pul. De har fått ett i retur. De andra har inte kommit fram förrän det senaste nu i juni. 3 år har då alltså gått och fodran borde ändå vara preskriberad. Kan iofs vara bra att det går till KFM. Min flickvän har inte några tillgångar och ingen lön då de gjort utmätning förut utan att lyckas. Kan bli en extra chans och förhoppning att de skickar tillbaka det till inkasso som sedan får ta ställning om att avskriva eller skicka vidare till tingsrätt. Skulle du nu verkställa fordran så går det ju överklaga till tingsrätt så ärendet hamnar där ialla fall. Tänker jag rätt?
Loggat
larses60
Hero Member
*****
Offline Offline

Antal inlägg: 923


« Svara #7 skrivet: Augusti 13, 2014, 16:52:53 »

Ok...ingen delgivning alltså, KFM räknar att 5 brev måste kommit fram inom en treårsperiod för att presk.avbrott ska ha skett. Men KFM följer tyvärr inte ens sina egna riktlinjer så du måste ha en bra förklaring till varför hon inte fått sin post.
Jag läste ett rättsfall där en man varit skriven på en adress men inte bott där, och den som bodde där gav honom inte breven från inkasso. Han förlorade i tingsrätten men vann i hovrätten.

Det är typ sådana rättsfall du kan hänvisa till då du gör din bestridan till KFM eller tingrätt... Du måste så att säga hitta nåt liknande fall.
Loggat
Raulduke
Newbie
*
Offline Offline

Antal inlägg: 34


« Svara #8 skrivet: Augusti 14, 2014, 00:54:56 »

Skrev följande till KFM:

Hej! Jag har bestridit en fodran som ligger hos Profina. De har lämnat ärendet vidare till er för verkställighet. Detta strider emot god inkassoed eftersom ärendet är tvistigt. En anmälan till Datainspektionen har gjorts. Jag anser att de får skriva av fodran eller ta den till tingsrätten.

Svaret:

Hej, gäller det ärendet U-125967-14 och xxxx som sökande. Det ärendet har vunnit laga kraft och är verkställbart. Du kan begära domvilla men då måste du kunna visa varför du inte överklagade ärendet efter det att den fastställts 100726.

Så vad gör man nu? Bara avvakta och vänta på beslut? Om jag begär domvilla går det direkt till tingsrätt då? Kanske bättre att vänta på ett beslut och sedan överklaga?Loggat
Raulduke
Newbie
*
Offline Offline

Antal inlägg: 34


« Svara #9 skrivet: Augusti 14, 2014, 01:01:24 »

Kan jag begära preskription till KFM på ärenden som fått utslag som exempelvis det här eller måste det gå genom inkassobolaget om det ligger på efterbevakning?
Loggat
larses60
Hero Member
*****
Offline Offline

Antal inlägg: 923


« Svara #10 skrivet: Augusti 14, 2014, 04:57:59 »

När ärendet kommit in till KFM så bestrider du till dem, om det har gått tillbaka till inkasso så bestrider du hos dem...om du inte är nöjd med det hela så kan du gå vidare själv till tingsrätt. Kanske någon som kan detta bättre här än jag??
Loggat
Raulduke
Newbie
*
Offline Offline

Antal inlägg: 34


« Svara #11 skrivet: Augusti 15, 2014, 23:25:37 »

Förstår inte det här. Om jag hävdar preskription hos ett inkassobolag och ett utslag finns så kan de bara skicka in ansökan om verkställighet hos KFM? Måste de inte skicka mig de begärda handlingarna, skriva av fordran eller ta den till tingsrätt? Jag anser mig ju nu ha bevis på att fordran är preskriberad så skickar jag mallen till dem? Eller ansöker jag om domvilla först för att utslaget skall hävas och då skickar KFM det tillbaka till inkassobolag eller till tingsrätt?

Blev lite skrajsen nu då jag läste på deras sida att de kan utmäta min lön och mina tillgångar. Trodde risken var fri då det var hennes skulder och hon inte har några tillgångar.
Loggat
larses60
Hero Member
*****
Offline Offline

Antal inlägg: 923


« Svara #12 skrivet: Augusti 16, 2014, 08:05:31 »

Är det din sambo?...då rekommenderar jag att hon ju faktiskt bor inneboende hos dig....hon hyr ett rum av dig.
Loggat
larses60
Hero Member
*****
Offline Offline

Antal inlägg: 923


« Svara #13 skrivet: Augusti 16, 2014, 12:06:44 »

Förresten, de kan aldrig mäta ut din lön men ta mer av hennes istället. Egendomar såsom bil och annat kan ju bli lite komplicerat, men om hon flyttade in hos dig och du redan hade en bil och andra saker, så är de ju bevisligen dina och då behöver du inte vara rädd.

När det gäller preskription så kan du ju pröva att bestrida hos inkasso om det inte ligger hos KFM igen, det står en hel del här på forumet om detta så du får leta bland trådarna, du kan även söka. Viktiga och bra trådar som är fastnaglade av admin finns på allmänna diskussioner högst upp. Där finns mycket om bestridande och hur man gör.

För övrigt kan du ringa en jurist kanske eller ringa till tingsrätten för att få reda på hur du bestrider en skuld via dem.

Om det är så att hon haft problem med sitt boende under 3 år och att hon inte kunde få tag i sin post under denna tid, ja då är skulden preskriberad såvida det inte råder 10 års preskriptionstid på just den skulden.

Om du själv nu är intresserad av att hjälpa din flickvän och du känner att ni kommer ha ett långt liv ihop, så skulle då jag försöka ta ett bra lån och sedan förhandla ner skulderna och betala in dem. Men är skulden/rna oriktiga så kan jag inte förstå varför man ska betala dem överhuvudtaget. Men bevisbörda och myndigheters slapphet gör att vi många gånger kämpar mot väderkvarnar, och då är det naturligtvis enklare att om man har möjlighet låna pengar och betala så man slipper denna banditmyndighet kronofogden som går hand i hand med sina inkassokompisar.

Tingsrätten har jag fått en uppfattning av att de sällan går på gäldenärens linje utan man måste gå högre upp till hovrätt där det sitter riktiga jurister... 
Loggat
Raulduke
Newbie
*
Offline Offline

Antal inlägg: 34


« Svara #14 skrivet: Augusti 17, 2014, 02:41:37 »

Ja det är min sambo. Jag bestred ju till inkasso med mallen och hävdade preskription. Svaret jag fick var att de ansökte om verkställighet hos kronofogden. De skickade inget jag begärt så som skickade kravbrev, denuationsbrev osv. Ärendet är fastställt hos KFM och de säger att jag kan begära domvilla. Men ärendet är ju preskriberat och jag kan inte göra något alls om jag inte lyckas häva det med domvilla? Gör de utmätning kommer de fram till att inga tillgångar finns om de nu inte tar mina. Men de avskriver väl inte ärendet där utan sitter och väntar till hon får ett jobb eller andra tillgångar.
Loggat
Sidor: [1] 2 3 4   Gå upp
  Skriv ut  
 
Gå till: