Sidor: [1]   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Preskription av gamla skatteskulder m.m.  (läst 2856 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
moneymakers
Jr. Member
**
Offline Offline

Antal inlägg: 70


« skrivet: Februari 29, 2012, 13:33:48 »

redaktionen@tt.se samt fattiga riddare
Stockholm 2012-02-29

Datainspektionen


Anmäler härmed Kronofogden och Skatteverket för granskning av hur de sköter sina skuldkonton i allmänna mål resp skattekonton.

Ovanstående myndigheter sköter inte sitt uppdrag vad det gäller preskription. Detta påverkar skuldsatta på så sätt att de krävs på fel belopp, noteras i kreditregister felaktigt samt att skattekontot är missvisande under en längre tid.

Nuvarande rutiner är enligt Kronofogden att preskription sker vid årsskiftet efter 5 år och rensas bort 3-4 månader senare. Detta förfarande kan utgöra ett rättssäkerhetsproblem bla för att fel belopp kan mätas ut och en felaktig ränta kan debiteras. I vart fall är det svårt att kontrollera att ränta debiterats korrekt då den inte specificeras.
När man ringer upp Kronofogden och kontrollerar en persons skuldsaldo under perioden jan-mars får man uppgift om det felaktiga högre skuldsaldot dvs det som inte blivit rensat.
Att man får korrekt information när man kontrollerar en person kan ha stor betydelse när man tex planerar att inleda en process eller annan åtgärd mot densamma.
Det är inte uteslutet att felaktiga skuldsaldon används i andra sammanhang och kan ha negativ påverkan.
Loggat
Sidor: [1]   Gå upp
  Skriv ut  
 
Gå till: