Sidor: [1]   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Småskulder tas bort ur register  (läst 4558 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Admin
Administrator
Hero Member
*****
Offline Offline

Antal inlägg: 3977« skrivet: Maj 31, 2008, 18:21:32 »

http://di.se/Nyheter/?page=/Avdelningar/Artikel.aspx%3FArticleID%3D2008/05/31/286791

Småskulder tas bort ur register

I framtiden kommer betalningsanmärkningar på under 2.500 kronor inte att redovisas till kreditgivare.
Swedbank och kreditupplysningsföretaget UC är starkt kritiska. "Det är inte bra utifrån en konsumentsynpunkt", säger Lars Lundquist, kreditchef på Swedbank.
"Om förslaget går igenom finns det risk för att personer som inte ska ha lån får det. I andra sammanhang får vi banker hårdare krav på att ta tillvara kundernas intressen. Förslaget från justitiedepartementet går därför stick i stäv med utvecklingen i övrigt", säger Lars Lundquist.
 
Hälften av de privatpersoner som fått en betalningsanmärkning i kronofogdens register får ytterligare en inom tolv månader, visar UC:s statistik.

Därför är betalningsanmärkningar en mycket viktig indikation på en persons kreditvärdighet i framtiden, anser företaget och varnar för försämringar om förslaget från justitiedepartementet går igenom.

Förslaget går ut på att betalningsanmärkningar under 2.500 kronor inte ska få presenteras av kreditupplysningsföretagen.

Betalningsanmärkningar på mellan 2.500 och 4.000 kronor ska finnas kvar i registret bara i tolv månader, jämfört med trettiosex i dagsläget. Syftet är att värna den personliga integriteten.

Men det slår precis tvärtom, tror både UC och Swedbank.

"Många personer som har det knackigt ekonomiskt kan, om de nya förslaget blir verklighet, få krediter trots att de inte borde ha det", säger Lars Lundquist.

Och den långsiktiga effekten blir att lån blir dyrare för alla låntagare och att det blir svårare för alla att få lån, tror han.

I dagsläget finns 6,2 miljoner anmärkningar i UC:s databas. Om förslaget införs kommer bara 25 procent av betalningsanmärkningarna att finnas kvar.

"Vi tycker inte att förslaget är bra. Vår uppgift är att tillhandahålla korrekt information för att kreditgivare ska kunna fatta bra kreditbeslut. En förändring innebär ett betydligt sämre beslutsunderlag för dem som ska bevilja krediter", säger Anders Hugosson, vd för UC.

På Nordea anser Petra Eklund, ansvarig för privatmarknad i Sverige, att det finns en risk i att ackumulerade små betalningsanmärkningar inte visas.

"Om man har många små skulder blir de ju sammantaget stora. Då är det inte bra att man som bankkund får en kredit till", säger hon.
 
KARIN SVENSSON
Publicerad 2008-05-31 09:44
Uppdaterad 2008-05-31 09:59
 
 
Loggat
lillstark
Hero Member
*****
Offline Offline

Antal inlägg: 611« Svara #1 skrivet: Maj 31, 2008, 20:28:16 »

Fortfarande har ingen insett det egentliga problemet!!!

Oavsett varför eller hur får kronofogdens "åtgärder" i form av utmätning i lön m.m. den effekten att det inte längre är ekonomisk möjligt att överhålla andra ingångna avtal av ekonomisk art.

Felet ligger i utsökningsförfarandet och regelverket som omgärder detta.
Tillämpningen av ett osmidigt regelverk är anledningen till att personer som har fått betalningsanmärkning återkommer med nya.
När skall berörda parter inse att det i regel inte är betalningsvilja som saknas!!!
Att sätta folk under administration på det sätt som är dagligdag för många är anledningen till att den enskilda i regel ökar sina skulder hos KFM i stället för att minska desamma.

Det skulle vara en gudagåva om berörda parter på kreditsidan orkade sätta sig in i hur saker och ting egentligen hör ihop i stället för att bre ut sig med uttalanden o.dyl. som det föreliggande.
Ovetenheten är öronbedövande och gränser till direkte dumhet!!
Bedröveligt Angry

//lillstark
Loggat

Execute Justice - Not People
Driver
Full Member
***
Offline Offline

Antal inlägg: 155


« Svara #2 skrivet: Juni 05, 2008, 08:24:27 »

Vore givande att se statistiken på hur många som efter löneutmätning får nya betalningsanmärkningar... 90-95 % ?
Loggat
Admin
Administrator
Hero Member
*****
Offline Offline

Antal inlägg: 3977« Svara #3 skrivet: Juni 05, 2008, 09:01:09 »

Vore också intressant att se hur många av oss som skulle få ett rent kreditregister om denna lagändring kommer till stånd.
Gissar att många har just småskulder, vilket innebär att många säkert skulle bli "rena".

Frågan är hur det blir med betalningsanmärkningar för exempelvis utmätningsförsök?
En utmätning eller utmätningsförsök kan ju innehålla många småskulder (under 2500kr/st) och ihopräknat blir då summan mycket högre, dvs över 2500kr.Loggat
Sidor: [1]   Gå upp
  Skriv ut  
 
Gå till: