http://di.se/Nyheter/?page=/Avdelningar/Artikel.aspx%3FArticleID%3D2008/05/31/286791Småskulder tas bort ur registerI framtiden kommer betalningsanmärkningar på under 2.500 kronor inte att redovisas till kreditgivare.
Swedbank och kreditupplysningsföretaget UC är starkt kritiska. "Det är inte bra utifrån en konsumentsynpunkt", säger Lars Lundquist, kreditchef på Swedbank.
"Om förslaget går igenom finns det risk för att personer som inte ska ha lån får det. I andra sammanhang får vi banker hårdare krav på att ta tillvara kundernas intressen. Förslaget från justitiedepartementet går därför stick i stäv med utvecklingen i övrigt", säger Lars Lundquist.
Hälften av de privatpersoner som fått en betalningsanmärkning i kronofogdens register får ytterligare en inom tolv månader, visar UC:s statistik.
Därför är betalningsanmärkningar en mycket viktig indikation på en persons kreditvärdighet i framtiden, anser företaget och varnar för försämringar om förslaget från justitiedepartementet går igenom.
Förslaget går ut på att betalningsanmärkningar under 2.500 kronor inte ska få presenteras av kreditupplysningsföretagen.
Betalningsanmärkningar på mellan 2.500 och 4.000 kronor ska finnas kvar i registret bara i tolv månader, jämfört med trettiosex i dagsläget. Syftet är att värna den personliga integriteten.
Men det slår precis tvärtom, tror både UC och Swedbank.
"Många personer som har det knackigt ekonomiskt kan, om de nya förslaget blir verklighet, få krediter trots att de inte borde ha det", säger Lars Lundquist.
Och den långsiktiga effekten blir att lån blir dyrare för alla låntagare och att det blir svårare för alla att få lån, tror han.
I dagsläget finns 6,2 miljoner anmärkningar i UC:s databas. Om förslaget införs kommer bara 25 procent av betalningsanmärkningarna att finnas kvar.
"Vi tycker inte att förslaget är bra. Vår uppgift är att tillhandahålla korrekt information för att kreditgivare ska kunna fatta bra kreditbeslut. En förändring innebär ett betydligt sämre beslutsunderlag för dem som ska bevilja krediter", säger Anders Hugosson, vd för UC.
På Nordea anser Petra Eklund, ansvarig för privatmarknad i Sverige, att det finns en risk i att ackumulerade små betalningsanmärkningar inte visas.
"Om man har många små skulder blir de ju sammantaget stora. Då är det inte bra att man som bankkund får en kredit till", säger hon.
KARIN SVENSSON
Publicerad 2008-05-31 09:44
Uppdaterad 2008-05-31 09:59