Sidor: [1] 2 3 ... 5   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: If you can´t beat them, join them!  (läst 119310 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Ulrika Ring
Hero Member
*****
Offline Offline

Antal inlägg: 1169« skrivet: Augusti 17, 2009, 22:57:49 »

Vi har inom Insolvensföreningarna, samt andra nätverk, under ÅR kämpat för att, för makthavare och myndighetspersoner, påvisa det "lapsus i logik" som Utsökningsbalken (UB) bjuder på. Att det inte är rimligt att den svenska Utsökningsbalken utgör grunden till ex inkassoföretagen vinster. Gäldenärskollektivet har varit framgångsrikt i sina strävanden så tillvida att vi har mångas öron, men i rena förändringar kan vi inte stoltsera i några omvälvande förbättringar i överskuldsattas villkor.

Rent ut sagt, vi kommer egentligen ingenstans. Vi får acceptans för våra argument hos enskilda tjänstemän och hos både lokala och nationella politiker. Men är det någon som upplever att den acceptansen inneburit något positivt för gruppen insolventa? Snarare tvärtom skulle jag säga. Den senaste förändringen, slopandet av förenklad tillgångsundersökning, kan räknas vara en ren katastrof för samhället i allmänhet och överskuldsatta i synnerhet. Vi har exemplet att KFMs verkställighet, utan att blinka, visar sig beredda att utmäta bostad för en skuld på 256 kr.

Vi har Insolvensutredningens förslag på förkortad skuldsaneringstid. Nu visar det sig att Riksgälden eller Riksbanken eller både det förslaget. Huvudargumentet verkar vara att man inte ser det som möjligt att erbjuda lättnader till allmänheten under en lågkonjunktur. Ja, man ska väl heta Carnegie i både för och efternamn för att få inte bara "lättnader" utan också för att få direkt kapitalstöd...

Ovanpå det läser vi nu att det finns en ny önskelista från KFMs verkställighet om förändring kring löneutmätning. Lite är bra, en helt del är sämre och vi ska inte förglömma att verkställighetens intention med dessa "lättnader" är menat att frigöra personalkapacitet för att kunna göra "utmätning i egendom" dvs oftare besöka människor för att se om det finns något i hemmet att sälja.

Så inget har egentligen blivit bättre. Oavsett vad olika tjänstemän och politiker säger.

Hur ska vi då förhålla oss till att alla "talk the talk" men ingen visar sig villig att "walk the walk"? Tja, gäldenärskollektivet får väl göra som borgenärssidan. Lära sig systemet och se till att det arbetar för den som behöver!

Idag har verkställigheten inget uppdrag att se till att skulden som ska drivas in också existerar eller är gilitig. Inte heller att göra någon som helst egen bedömning. Om gäldenären inte protesterar ska skulden drivas in till borgenären. Inga krav. Ingen rimlighet, ingenting. Skuld med exekutionstitel ska drivas in. Punkt slut.

Då får väl gäldenärssidan börja producera egna skulder! Vem som helst kan skicka in vad skuld som helst, befintlig eller inte spelar ingen roll, till KFM. Om inte gäldenären protesterar ska verkställigheten driva in skulden.

Så om du som har löneutmätning pratar med din mamma eller pappa eller släkting eller vän eller skuldfri sambo eller någon annan privatperson som du litar på, och kommer överens om att du fått pengar så är det bara för den nya "borgenären" att skicka in en begäran om utmätning för skulden! Det enda som kan stoppa det är om du, dvs gäldenären, protesterar mot skulden. Först då ska borgenären kunna producera papper, fysiska bevis, på att skulden verkligen existerar. Om du INTE motsätter dig skulden så kommer den ingå som en del av de andra skulderna. Och här kommer det fina, KFM ska alltså sätta in pengar från din lön på även den borgenärens (mammas, pappas, sambos, kompis) konto! :-)

Alltså. Du ser till att en person och du kommer överens om ett belopp som du fått, gärna långt tillbaka i tiden och gärna en mindre summa (3 -4 - 5 000/månad), skickar in en blankett till kfm, betalar 600 kr i avgift och vips! Så börja pengar strömma in, på samma sätt som de idag stömmar in till inkassobolagen och div andra borgenärer.

Rent praktiskt vad betyder det?
Jo, säg att du idag har skulder på 300 000 kronor. Du räknar ut att någon du känner/är släkt med har lånat dig 300 000 kronor under några år (kan vara muntligt - är inga som helst problem så länge du - gäldenären- inte protesterar). Du har en löneutmätning på 3 000 kronor. Det betyder att KFM varje månad fördelar 3 000 kr av din lön till de du är skyldig pengar. Nu är det plötsligt en borgenär TILL (mamma, pappa, sambo, kompis...) som ska ha sin del av kakan. Och i exemplet ovan ska han/hon ha HÄLFTEN, dvs 1 500 kr, av ditt utmätningsbelopp varje månad. Alltså KFM sätter in 1 500 kr på hans/hennes konto VARJE MÅNAD. Vad din sambo, dina föräldrar, din vän, ditt barn väljer att göra med dessa pengar, ex ge dom till dig, är inget varken du eller borgenären behöver redovisa till någon. Det går finfint att plocka ut pengarna och ge dom direkt i handen till dig.

Detta är genomförbart även för sambos. Din sambo kanske har lagt ut flera tusen kronor per månad mer än du på ert gemensamma hem/liv. Över tid blir det mycket pengar. Ex så blir 3 500 kr/månad i 7 år en kapitalskuld på 294 000 kronor! Lägger du till valfri ränta, vi kan säga 32 % effektiv, så blir samma skuld under den perioden drygt 670 000 kronor! I fallet ovan, med 300 000 i "ursprungsskuld" och 3 000 kronor i utmätning, så innebär det att kfm kommer att VARJE MÅNAD, sätta in 2 072 kr på din sambos konto! Och bäst av allt, ingen kan göra något åt det! Så länge ni är överens om att skulden finns så är det ingen som frågar den minsta lilla fråga. Den ingår som en skuld bland andra skulder. Och ska ha sin del av utmätningskakan.

För äkta makar/partnerskap och för ensamstående måste man ha någon utomstående som hävdar en skuld till dig. Så länge du inte bestrider kommer den skulden att ingå i de skulder som ska drivas in.

Det finns några saker du ska tänka på.
1. Skulden ska ligga mer än 5-6 år tillbaka i tiden. Om du vill söka skuldsanering så kan det slå fel annars. "Merparten" av skulderna ska enligt nuvarande lagstiftning och praxis vara äldre än 4-5 år.
2. För att du ska tjäna direkta pengar på "tilltaget" kan du inte ha några statliga skulder. Dessa går alltid först. Men även om du har skulder till staten (skatteskulder, skulder för underhållsbidrag, bostadsbidrag, CSN o.s.v.) finns det "sekundärvinster" att göra. Det kan vara att du har för litet belopp för att räknas som "kvalificerat insolvent". Får du då ett påslag på skulden med 150 - 200 ooo (eller vad du nu vill) så räknas du som kvalificerat insolvent och kan både söka och beviljas skuldsanering. När din totala skuldbörda ökar så ökar kanske också dina övriga borgenärers önskan att upprätta ett ackord med dig. Och sist, men inte minst, inkassobolagen får mindre del av din löneutmätning... Det gäller också om du skulle få en skuldsanering beviljad.

Nu kommer säkert många säga att det är "fusk", även om mamma/pappa/vänner/sambos o.s.v. stöttat under tiden som någon haft löneutmätning, så är det kanske inte ett lån utan en gåva, och att man kanske inte kan verifiera att det är precis så mycket det rör sig om o.s.v. Och så är det. Det stämmer. Har du bara någon som är villig att säga att du har en skuld, du inte motsätter dig den så är det bara att köra på. Vare sig pengarna har betalats ut eller inte. Och det tänker vi inte ha någon moralisk uppfattning om. Idag är systemet med utmätning så gäldenärsföraktande att "Därtill är gäldenären nödd och tvungen!" Ingen är gladare än vi om någon börjar sätta sig ner och skapa ett mer rimligt system. Tills dess får du se till att systemet arbetar om inte för dig, så åtminstone inte MOT dig. Är du bara smart och tänker dig för så kan det tom göra det enklare för dig att bli skuldfri, och blir du inte skuldfri blir din tillvaro i alla fall lättare att uthärda!

Systemet utnyttjas redan idag. På din bekostnad. Se till att även du får en del av kakan. "If you can´t beat them, join them..."

Behöver du veta mer tveka inte att skriva en rad. info@insolvensstockholm.se är mailadressen, så kontaktar vi dig.

Vi kommer att skriva mer om det här på bloggen med tiden. Några har redan dragit igång processen. Med tiden får vi erfarenheter och kommer dela med oss av dessa.

Insolvens Stockholm
Loggat
Admin
Administrator
Hero Member
*****
Inloggad Inloggad

Antal inlägg: 3979« Svara #1 skrivet: Augusti 17, 2009, 23:22:13 »

Now we talking! Grin Evil Cool

Ungefär som mina idéer som jag tidigare fått kritik för, men tyvärr är det bara så att vi också måste se om vårt hus, och då får vi ta till lite "special"-metoder!
Synd bara att inte jag är föremål för löneutmätning,för då hade jag sett till att plötsligt få en "extra skuld" på någon miljon eller så! Grin Grin Grin
Loggat
Robert36
Hero Member
*****
Offline Offline

Antal inlägg: 1261Hemsida
« Svara #2 skrivet: Augusti 17, 2009, 23:32:46 »

Tummen upp Grin
Loggat

Ulrika Ring
Hero Member
*****
Offline Offline

Antal inlägg: 1169« Svara #3 skrivet: Augusti 18, 2009, 01:00:12 »

Även om det visserligen kan falla under "specialmetoder" så anser vi nog att det inte är det. Vilka är det som betalar för ex en ensamstående med barns ekonomi? Ofta familjen. Det handlar då bara om att man ser till att pengarna går dit dom hör hemma. Vem är det som betalar för en umgängesförälders möjlighet att träffa sitt/sina barn? Antingen "mormor/morfar/farmor/farfar" som skjuter till pengar, alternativt att samhället måste göra det via socialförvaltningarna. Vem är det som ser till att ekonomin fungerar åtminstone nödtorftigt i ett samboförhållande där endast en har skulder hos KFM? Jo, den delen av ett samboförhållande som inte är skuldsatt. Då kan man också se till att skriva den ekonomiska biten som en skuld och få en anings återbäring. Lite av Robin Hood och "Tack gode gud för skatteåterbäringen!"

Som sagt den moraliska biten får varje enskild person själva ta ställning till. Vi informerar endast om vad som är möjligt inom den lagstiftning vi har idag.

Alternativet till detta är att lagstiftarna och KFMs verkställighet ser över det orimliga i att någon, vem som helst, helt utan några som helst krav på sig kan skicka statliga tjänstemän i samhällets tjänst att jaga livet ur människor för att bygga vinster. Något som naturligtvis är att föredra men som idag ser ut att lysa med sin frånvaro. Alla vet att det är ett vansinnigt system. Men ingen gör något åt det.

//Insolvens Stockholm
http://xxxxxxx.blogspot.com
Loggat
Admin
Administrator
Hero Member
*****
Inloggad Inloggad

Antal inlägg: 3979« Svara #4 skrivet: Augusti 18, 2009, 07:42:26 »

Även om det visserligen kan falla under "specialmetoder" så anser vi nog att det inte är det.
Det jag menar med "specialmetoder" är just detta, att om inte annat hjälper så får man nyttja de lagar och regler som finns, och vända dem till sin fördel. Liksom det Du just beskrivit i denna tråd.

I det "gamla" Fattiga Riddare kom jag med liknande idéer på att nyttja och vända lagarna till vår fördel, men blev totalsågad över hur dålig moral jag hade. Därför är det extra kul att se att även fler kommer med liknande idéer!  Cool

Denna idé var superbra, och som sagt så hade jag mer än gärna själv nyttjat den om jag hade haft löneutmätning.
Hoppas att många hakar på detta så att våra kära myndigheter och politiker får upp ögonen. Cool
Loggat
Robert36
Hero Member
*****
Offline Offline

Antal inlägg: 1261Hemsida
« Svara #5 skrivet: Augusti 18, 2009, 09:59:00 »

Varför ens blanda in ordet moral i det här, det ordet kan ju inkassobolagen inte ens stava till. Vi borde få en egen lag, God Gäldenärsed Wink

Otroligt bra idé, frågan är bara vilka fler möjligheter som kan nyttjas. Inkassobolagen har ju inga problem att utnyttja systemet in absurdum. Systemfel.
Loggat

Admin
Administrator
Hero Member
*****
Inloggad Inloggad

Antal inlägg: 3979« Svara #6 skrivet: Augusti 18, 2009, 10:18:56 »

Moral, jo nog har inkassobolagen det alltid!
Ni har väl läst senaste numret (nr2/2009) av Säkra Betalningar på Svensk Inkassos sida! Grin Grin Grin

Ojojoj, vad synd om dem det är när dom beklagar sig över hur deras bransch hängs ut som smutsig och oseriös. Shocked
(Inte för att jag lyckats hitta några större notiser över detta i media, men tydligen har dom själva det.....)
Loggat
Ulrika Ring
Hero Member
*****
Offline Offline

Antal inlägg: 1169« Svara #7 skrivet: Augusti 18, 2009, 10:41:04 »

För att få en skuld indriven måste du gå via KFM. KFM har bra information på sin hemsida hur du går tillväga.

KFM - vill få betalt hur gör jag?

Du ska lämna in ansökan om betalningsföreläggande. Länk till blanketten. Avgiften för att få ett ärende fastställt är 600 kr. På blanketten ska du skriva lite saker ex. ditt namn, vem som är skyldig dig pengar o.s.v.

Det finns en ruta där du ska uppge vad skulden avser. Där kan du skriva handlån, eller privatlån eller bara lån.

Sedan ska blanketten skickas in till KFM, adressen hittar du på KFMs hemsida.

Efter det skickar KFM summarisk process ut ett betalningsföreläggande till den som är skyldig pengar. Det ska han/hon skriva under och skicka in. Det betyder att skulden accepteras av den som är skyldig pengar. Du behöver inte ha några övriga papper skrivna på skulden, det räcker med muntligt avtal.

Har du redan löneutmätning och inga statliga skulder så börjar det då ticka in pengar på "den nya borgenärens" konto. Varje månad ska KFM proportionerligt sätta in pengar till alla som vill få betalt av dig. Alltså även den familjemedlem, sambo, vän m.m som nu sällat sig till borgenärsskaran.

Har du statliga skulder kommer dessa att betalas först. Dvs innan någon annan borgenär får utdelning så ska alla statliga skulder betalas först.

Många frågar ofta om samboskap och hur en skuldsatts ekonomi kommer att påverka den andra parten i ett samboskap. Svaret är att det påverkar ganska mycket. Men har ni varit tillsammans ett tag så är det kanske så att den som är skuldfri kanske skjutit till pengar med jämna mellanrum? Ni kanske går på bio och den skuldfria betalar, eller på restaurang och den som inte har skulder betalar, eller tom åkt utomlands? Räkna ihop hur mycket det kan röra sig om och lägg skulden 4 - 5 år sedan (ingen vet hur länge ni känt varandra) lägg på en ränta som motsvarar inkassobranschens, ex 34 %, så kommer - som vi alla vet - skulden med kapital och ränta att vara större än man kan tro.

Sedan kan ni luta er tillbaka och få er "skatteåterbäring". Månad för månad tickar det in ett litet bidrag från KFM till den gemensamma kassan, och jag tror inte att det kommer att göra ont... Trots allt så kostar det pengar att leva med en skuldsatt. På det här sättet kostar det lite mindre. Kom överens om att omvandla gåvor till lån, lämna in för indrivning och få en mindre besvärlig tillvaro.

Om ni sedan skulle bli ovänner eller flytta ifrån varandra eller något annat händer, då skickar du - den som är skyldig pengar - in ett brev till KFM. Där skriver du att det finns hinder för verkställighet. Då blir det borgenären som ska producera papper och om ni har ett muntligt avtal så finns inga papper och skulden upphör därmed att drivas in.

(länkarna till blanketten och KFM fungerar på hemsidan)
http://xxxxxxx.blogspot.com
Loggat
Lektor
Sr. Member
****
Offline Offline

Antal inlägg: 261


« Svara #8 skrivet: Augusti 18, 2009, 10:48:58 »

Jag är inte riktigt säker på att jag förstår det här. Vägg av text, men inte "tjänar" man några pengar på detta?
Loggat
Admin
Administrator
Hero Member
*****
Inloggad Inloggad

Antal inlägg: 3979« Svara #9 skrivet: Augusti 18, 2009, 10:59:55 »

Jag är inte riktigt säker på att jag förstår det här. Vägg av text, men inte "tjänar" man några pengar på detta?
Haha, du är från "fel" sida av detta, det är därför du inte förstår..... Evil

Nej, skämt åtsido,

Antag att jag är skyldig pengar och KFM har löneutmätning på mig.
Av min löneutmätning så går pengarna till fordringsägarna som ansökt hos KFM.

Om då min kompis, sambo eller annan som är skuldfri ansöker om BF och vidare till utmätning (liksom de andra fordringsägarna gjort) så är denna person med och delar på kakan av utmätt belopp varje månad.
Då utbetalt belopp fördelas procentuellt till fordringsägarna så innebär alltså detta att min kompis, sambo eller liknande kan roffa åt sig en rätt stor del av kakan om h*n kräver mig på ett betydande belopp. (pengar som alltså "kommer tillbaka" till mig)

Mao, man utnyttjar det system som finns och vänder det till sin "fördel".

Förstår du nu?
Loggat
Lektor
Sr. Member
****
Offline Offline

Antal inlägg: 261


« Svara #10 skrivet: Augusti 18, 2009, 11:15:02 »

Så man förlänger sin löneutmätning genom att ge sig själv hälften utav det utmätta beloppet? Eller rättare sagt en del utav det, beroende på antal fodringsägare, utmätta beloppet? Med tanke på räntan, ytterligare år av utmätning, och det faktum att man får behålla hela sin lön när skulden är löst, vore det inte bättre då att bara pröjsa som vanligt? Eller detta kanske inte riktigt är poängen med den här proceduren? Någon med större kunskap om KFM och deras löneutmätningsrutiner har säkert självklara svar på dessa frågor.
Loggat
Robert36
Hero Member
*****
Offline Offline

Antal inlägg: 1261Hemsida
« Svara #11 skrivet: Augusti 18, 2009, 12:09:30 »

Så man förlänger sin löneutmätning genom att ge sig själv hälften utav det utmätta beloppet? Eller rättare sagt en del utav det, beroende på antal fodringsägare, utmätta beloppet? Med tanke på räntan, ytterligare år av utmätning, och det faktum att man får behålla hela sin lön när skulden är löst, vore det inte bättre då att bara pröjsa som vanligt? Eller detta kanske inte riktigt är poängen med den här proceduren? Någon med större kunskap om KFM och deras löneutmätningsrutiner har säkert självklara svar på dessa frågor.
Det finns evighetsgäldenärer som ALDRIG kommer att bli fria från sina skulder, det borde du veta. Som du kanske vet så ökar skulden istället för att minska, oavsett hur den skuldsatta bär sig åt. Sedan fanns det fler poänger som du kan läsa i inlägget, men den största är att hindra tjuvarna på inkassobolagen och därigenom ge gäldenären och dess närmaste omgivning en tillvaro som i vart fall kan liknas vid ett liv.

Kanon, eller vad tycker du.

Edit: "liknas vid ett liv", lite klumpigt uttryckt, men jag tror ni förstår vad jag menade.
Loggat

lisa
Newbie
*
Offline Offline

Antal inlägg: 43


« Svara #12 skrivet: Augusti 18, 2009, 12:35:56 »

Jo du Lektor, precis som Robert 36 skriver så är jag en av dom som  ALDRIG blir "fri" från min skuld från 1985 , den har istället ökat. Har haft löneutmätning i 20 år . räntorna skenar iväg ,mer än borgenären får in på min löneutmätning. Jag skulle vilja leva ,inte bara överleva (knappt).
Har bara en ynklig pension,
Loggat
Lektor
Sr. Member
****
Offline Offline

Antal inlägg: 261


« Svara #13 skrivet: Augusti 18, 2009, 12:52:57 »

Jag försökte inte kritisera, jag ville bara få klart för mig poängen med att göra på det här viset, och hur pass tillgängligt det är för skuldsatta i allmänhet. Go for it de som vill och kan.
Loggat
Rickard
Newbie
*
Offline Offline

Antal inlägg: 6


« Svara #14 skrivet: Augusti 19, 2009, 08:52:16 »

. Det Ulrika skriver är naturligtvis en lösning som är intressant för desperata, hunsade, krossade och lurade människor.

Men man kanske inte ska glömma att de som då skriver på att du har en skuld till dem och får dina utmätta pengar får en ränteinkomst som ska skattas för.

Lägger jag in 30% ränta som fogden mäter ut från någon annan så lär jag åka på en härlig skattesmäll.

2. Nu kommer det viktiga!!!
Det Ulrika skriver är hennes personliga och privata förslag.
Rikksförbundet Insolvens uppmanar INTE vare sig medlemmar eller andra att traska i lagens gråzoner, hur intressant det än är.
Riksförbundet Insolvens arbetar med lagliga medel och vi vet att saker går trögt framåt, men de går trots allt framåt även om bakslag kommer.
Vi arbetar ideellt och om någon tror att Rom kunde byggas på en dag så är det fel, men frågan har dock kommit upp på agendan de senaste åren.

Jag tänker inte gå i polemik här, men poängterar än en gång att Riksförbundet Insolvens inte står bakom fifflande  utan arbetar för förändringar. Om någon får juridiska eller ekonomiska problem genom att följa råden som ges så tar alltså inte Riksförbundet Insolvens något som helst ansvar för detta.
Att sänka sig till inkassobolagens nivå är att legitimera deras typ av "arbete".

Rickard Stenberg
v.ordf.
Riksförbundet Insolvens  Wink
Loggat
Sidor: [1] 2 3 ... 5   Gå upp
  Skriv ut  
 
Gå till: