Sidor: [1] 2 3 ... 10
 1 
 skrivet: igår kl. 13:46:48 
Startat av hallstabella - Senaste inlägg av hallstabella
Vart står det att anmärkningen ska vara kvar längre än de tre år som gäller idag?

Det står så här:
Citat
medan en skuld som kvarstår ska ge fortsatt betalningsanmärkning.

Jag tyder det som att anmärkningen kvarstår så länge skulden finns kvar

 2 
 skrivet: igår kl. 12:25:13 
Startat av hallstabella - Senaste inlägg av NisseHolt
KFM ville utmäta en MC men då den betalats med pengar från brottsoffermyndigheten anser HD att den är fredad från utmätningsförsök.

http://www.dagensjuridik.se/2018/12/hd-stoppar-utmatning-av-mc-koptes-pengar-fran-brottsskadeersattning


Om man analyserar detta utifrån HDs prejudikat så innebär det att ALLA inköp från pengar som enligt lagen inte för utmätas är fredade. 5 kap utsökningsbalken torde vara tillämplig i liknande fall. Kan bli mycket knepigt för KFM framöver. Dock har väl ingen insett vilken dunderbomb detta egentligen är - att man kan spåra pengar även efter att de omsatts i konsumtion.

 3 
 skrivet: igår kl. 10:08:44 
Startat av Mittnyaliv - Senaste inlägg av Mittnyaliv
Hej!

Jag har besökt detta fina forum i flera år och det har givit mycket hopp och tröst. Tack för allt ni delat med er av.

Tänkte dela med mej lite om hur läget är för mig.

Jag är 40+, boende i villa (Som tack och lov är ägd enbart av sambon, som varken har anmärkningar eller kronofogdesskulder) med sambo och tre barn. Sjukskriven sedan många år med psykiska besvär och diagnoser.

Har sedan början av millenniet dragits med stora skulder efter ett tidigare misslyckat och destruktivt förhållande, en konkurs och kanske det värsta en bedrägeridom.
Inkomst på cirkus 10.000 efter skatt i nuläget och skulder på närma 1,5 miljoner kronor.

Bedrägeridomen utgör ungefär 7% av totala beloppet och domen är sedan 2011.

Är nu inne på min andra ansökan. Det här har hänt:

2016 lämnades min första ansökan in. Inga problem, fick inledande och sedermera även ett förslag på skuldsanering där tiden kortades till tre år. Dock kom flera invändningar. Dessa tillförde ingenting utan var mest tyckanden men ärendet hamnade hos jurist som avslog. Lyckes aldrig få npnågon riktig motivering till varför utan ”en samlad bedömning” blev svaret. Överklagade till TR som gick på fogdens linje och rekommenderade mej att helt sonika söka igen.... Var nerbruten och orkade inte överklaga till HR om det ens hade varit lönt.

Januari 2018 lämnades en ny ansökan in. Avslag direkt. Pga bedrägeridomen. Men eftersom man inte kontrollerat insolvenskravet överklagade jag till TR som gick på min linje och återvisar till kfm, samma handläggare. TR visar även på att delen av skuld som utgörs av brott är liten och förhållandevis gammal.

Snart kommer ett inledande och därefter ett förslag på skuldsanering.

Nu hopar sig dock problemen igen. Några invändningar har kommit. De består återigen mest av tyckande och inget jag egentligen tycker ska förändra läget vilket jag givetvis svarar till KFM.

Där ligger jag nu. Skakandes av nervositet varje dag. Väntar på ett svar. Hoppas på ett ja men fruktar ett nej....

Någon som vill gambla... alltså vad tror ni kommer hända, och ör det någon som vet hur lång tid juristen brukar ta på sig just nu? Kommer det alltid till ett annat team eller kan det vara samma?

Får jag avslag nu vet jag inte hur jag ska orka, men har förberett mina behandlare på psyk om detta för extra stöd.

Håll tummarna för mig!

 4 
 skrivet: igår kl. 09:33:00 
Startat av hallstabella - Senaste inlägg av KassaKon
Vart står det att anmärkningen ska vara kvar längre än de tre år som gäller idag?

 5 
 skrivet: igår kl. 09:26:08 
Startat av Kimsan69 - Senaste inlägg av KassaKon
Då ligger du tyvärr i gränslandet. Har du räknat rätt med räntor osv? Jag gjorde en uträkning för mig när jag väntade på beslut och också pendlade mellan hopp och förtvivlan. Mina skulder var från början runt 1,5 miljoner och när jag verkligen räknade ordentligt månad för månad, år för år med rätt kapitalbelopp och räntesats (tog en stund eftersom jag gjorde det för hand) för varje skuld kom jag fram till att det skulle ta mig någonstans runt minst 20 år att bli skuldfri via löneutmätning (så som situationen såg ut då). Nu med beviljad skuldsanering och 5-årig betalplan (utan betalfria månader) kommer jag att ha betalat ca hälften av kapitalet när jag är färdig. Tyvärr grumlas ljuset i tunneln av att maken sitter på miljonskuld och så fort han får en inkomst hamnar hann i livslång utmätning, eller skuldsanering som vi naturligtvis ska söka även för hans del. Men den ekonomiska lättnaden ligger så långt fram i tiden ändå.

Ge inte upp hoppet innan du har fått ett beslut. Och ge inte upp även om du får ett negativt beslut, det går att överklaga och det går att söka igen och i värsta fall, det går att överleva utmätning i 10 år med.

 6 
 skrivet: December 09, 2018, 13:10:14  
Startat av hallstabella - Senaste inlägg av hallstabella
Citat
En motion till riksdagen inlämnad från en politiker från SD

Citat
Ann-Christine From Utterstedt (SD)
Ändra reglerna kring betalningsanmärkning:

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ändra regelverket kring betalningsanmärkning och tillkännager detta för regeringen. ”En skuld som betalas ska innebära att betalningsanmärkningen upphör i samband med att skulden regleras, medan en skuld som kvarstår ska ge fortsatt betalningsanmärkning.”

- Att en betalningsanmärkning finns kvar i tre år är nog i överkant om skulden betalas direkt men jag tror inte det heller är bra om den skulle försvinna direkt efter skulden är betald. Jag tycker 12 månader vore en bra tid för uppenbarligen är ekonomin hos den som får en betalningsanmärkning i gungning och behöver nog lugna ner sig under en tid för att bygga upp den igen.

- Att en betalningsanmärkning ska stanna kvar så länge som skulden finns kvar är inte bra av två skäl:

     -  Om en gäldenär lyckas med avbetalningar till inkassobolagen/borgenärerna under tre år tills anmärkningarna är borta har gäldenären i alla fall en möjlighet att kunna ansöka om ett ihopbakslån. Den möjligheten försvinner med detta lagförslag.

     - Det är oerhört psykiskt pressande för en gäldenär att se sina betalningsanmärkningar, framförallt om det är många. Detta ökar inkassobolagens makt över gäldenären.
       Detta blir ytterligare ett sätt att peka ut grupper som fått problem och som ska bli ännu mindre värda i andras ögon.

Mig veterligt finns det inga problem för borgenärerna idag som gör att lagstiftningen behöver skärpas.
Det som istället behöver göras är att långivare också får bära en del av en förfallen skuld som gör att de blir mer försiktiga i sin utlåning.

https://www.vasterastidning.se/vastmanland/det-vill-vara-ledamoter-att-riksdagen-ska-gora/reprlh!qLOPkTCloY6LvNBMR3fRKQ/

 7 
 skrivet: December 09, 2018, 11:27:11  
Startat av Kimsan69 - Senaste inlägg av Kimsan69
Ja Bellabus... ja har räknat fram att det kommer ta mig mellan 12-13 år att bli skuldfri genom löneutmätning. Vet bara inte hur mitt psyke i förlängningen ska mäkta med en utmätning år in, år ut - utan någon som helst lättnad... Sad
Det gör sååå innerligt ont i mig !!!

 8 
 skrivet: December 09, 2018, 10:45:54  
Startat av Kimsan69 - Senaste inlägg av bellabus
När jag fick avslag (efter inledande) fick jag hjälp av budgetrådgivningen att räkna ut hur lång tid det skulle ta att bli skuldfri UTAN sanering (går ju att göra själv, men inte helt lätt med olika räntor, tid, fördelning)... bra som argument vid ev avslag, alternativt en klar bild om man inte får sanering.

 9 
 skrivet: December 08, 2018, 19:18:11  
Startat av Ploppen - Senaste inlägg av ivkej
Skulden finns kvar, och räntan läggs på under hela saneringstiden, så om du misslyckas med saneringen, kommer skulden tillbaka för fullt, med ränta och allt.Medan du har skuldsanering och sköter den, får skulden inte öka med ränta eller avgifter, så om du sköter dig, då avskrivs skulden den dag din skuldsanering avslutas, och allt försvinner.

 10 
 skrivet: December 08, 2018, 15:16:51  
Startat av Ploppen - Senaste inlägg av Ploppen
Men va skönt!! Vågar som sagt inte ens tänka på hur det kommer dra iväg annars. Tack snälla för svar  Smiley

Sidor: [1] 2 3 ... 10