Sidor: [1] 2 3 ... 10
 1 
 skrivet: Oktober 13, 2019, 15:24:41  
Startat av Master69 - Senaste inlägg av Master69
Det finns lån på huset, dvs huset har pantbrev på hela beloppet och banken är "ägare" av huset/pantbreven. Huset köptes då vi var gifta med varandra, men eftersom hon vid det tillfället inte hade någon inkomst, så skrevs det totala lånebeloppet på mig. För ett par år sedan skrev jag över huset på henne (det finns uppenbara skäl för det, ett par år efter det så beslutades det om skilsmässa), dock betalar jag fortfarande av på lånet som är ränta + en mindre månadsamortering. Detta har jag I ansökan uppgett som hyra, vilket det i princip är eftersom det skulle kosta mer att hyra nått på stan (har också två minderåriga barn att ta hand om). Huset har inga topplån, utan belåningsgraden är betydligt lägre än vad banken skulle få vid en försäljning, dvs minimal risk.

 2 
 skrivet: Oktober 13, 2019, 13:43:48  
Startat av Master69 - Senaste inlägg av ivkej
Som jag tolkar det får du avslag på sanering, då du har ett lån, som där din ex´s hus står som säkerhet. Om du får sanering, kan detta lån inte ingå i saneringen, då det finns säkerhet för lånet i form av ett hus, som ägs av tredje mand.
Om du skulle få skuldsanering skulle detta lån inte ingå, utan då skulle du få fortsätta betala på detta, utav ditt förbehållsbelopp, vilket anses vara omöjligt, och då skulle du riskera att banken krävde utlägg i huset, som står som säkerhet, och därmed skulle din ex kunna kräva dig på pengar, och din skuldsanering ville misslyckas då KFM fick böra göra utmätning på dig till din ex.
Eftersom de anser att redan här uppfyller du inte villkoren för skuldsanering, behöver de inte fortsätta utredningen.
Så är det beskrivit i omtalade domslut.
Frågan är:
Finns det säkerhet i huset på det lån som du står för där, och om det gör, har du då haft lov att ge det till ditt ex, man får väl inte sälja eller överlåta något annan har säkerhet i, utan dennas medgivande. Har banken gett dig lov att överlåta huset, då bör de också ha insett risken att du i framtiden inte kunna betala, och de därmed skulle kunna få förlust i detta.
Vet jag skriver lite krångligt, men hoppas du förstår vart jag vill komma.
Skriv kanske lite utförligt om hur det finns säkerhet för detta lån, samt hur överlåtandet gick till,

 3 
 skrivet: Oktober 12, 2019, 10:37:08  
Startat av Master69 - Senaste inlägg av Master69
Jahapp, tredje gången jag fick avslag på en ansökan om skuldsanering, motivering den här gången var att jag står kvar på lånen för en villa som jag bor i, men gav bort (mellan makar för ett par år sedan, men nu skilda makar). Vilket skusan då menar att banken skulle sakna möjlighet att kräva mig på mer än den andel av fordran som betalas under skuldsaneringsperioden och hänvisar till ett domslut i HD (NJA 2016 s.73). Vidare framgår det att man I beslutet inte ens gjort en bedömning av om jag är tillräckligt skuldsatt för att kunna få skuldsanering. Hur ska man ställa sig till det här, framförallt det sistnämnda?

Nån på forumet som kan komma med tips?

 4 
 skrivet: Oktober 11, 2019, 12:10:50  
Startat av Mimosa - Senaste inlägg av kindley69
Nån som känner till detta kreditföretag? Fick plötsligt en kreditupplysning ifrån dom där Bonprix var frågare. Till saken är att när jag handlade på Bonprix så betalade jag med mitt kontokort (har handlat därifrån förut med kortet). Varorna blev betalda ifrån mitt konto. Så varför denna kreditfrågan då. Jag kommer att ta kontakt med Bonprix och fråga vad tusan de håller på med. Nu är jag sur och kränkt  Angry

Hej alla medlemmar !

Jag fick också brevet från Decidas Info AB 20191001 där Alektum Inkasso AB var fråga ställare-(jag har några ärende hos denna företag). Vet eller känner till någon om denna upplysning företaget ?
Finns något samband med " Bisnode Sverige AB " ?

Våre tacksam för information.

 5 
 skrivet: Oktober 08, 2019, 11:53:00  
Startat av z2000 - Senaste inlägg av z2000
Lånet var så kallad annuitets lån, vilken innebär att man betalar samma summa varje månad. Så i början betalar man bara ränta. Men när dom säger upp lånet, så det är där jag undrar om man kan räkna att efter 30 år så är nästan hela kapitalskulden kvar. Det här är alltså mera som ett topplån. Så räntan var tyvärr hög. Men någon direkt amorteringsfrihet är det inte i det lånet. Utan i slutet betalar man mest kapital. Men så här blir det ju väldigt snett när långivaren säger upp lånet efter 30 år, och skulden är nästan lika stor som från början.

 6 
 skrivet: Oktober 08, 2019, 11:42:37  
Startat av z2000 - Senaste inlägg av ivkej
Skall först beklaga din förlust.
Kan dödsboet inte begära ut handlingar från låneföretaget på har detta är beräknat.
Tycker absolut det låter skumt. Har din Far haft amorteringsfrihet de senare åren, så räntan har växt ordentligt man kan nästan tro det, och att de har kapitaliserat räntan, så du får betala ränta på ränta.
Få tag på alla handlingar, och även den pappas kontoutdrag så långt tillbaka det går, så du kan se vad som är betalat.
 

 7 
 skrivet: Oktober 08, 2019, 07:49:19  
Startat av z2000 - Senaste inlägg av z2000
Min far gick bort för ett tag sen. Han ägde ett gammalt hus som det fanns lån på. Nu var lånet inte speciellt bra det var mäklaren som hjälpte med det. Han köpte fastigheten 1989. Nu har lånen sagts upp, och då kräver låneföretagen dödsboet på pengarna. Det var ett så kallad annuitetslån, från början var just det lånet på 257000 kr och då har man betalat i nästan 30 år. Och nu innan kostnader så kräver låneföretaget på 230000 i kapitalskuld. Alltså skulle lånet ha minskat ca 27000 på 30 år, tror lånet är på 50 år. Nu vet jag att det var inget bra lån. Och det var annuitetslån, men när dom säger upp lånet, är det då riktigt att det bara skulle ha minskat så lite efter alla dessa år. Att man nästan bara betar ränta i 25 år?

 8 
 skrivet: Oktober 06, 2019, 19:24:08  
Startat av Namnbrist - Senaste inlägg av Namnbrist
Svea Ekonomi/Svea Inkasso är dom som har kollat

 9 
 skrivet: Oktober 06, 2019, 17:00:11  
Startat av Namnbrist - Senaste inlägg av ivkej
Några inkassobolag kommer att ta en kreditupplysning på dig varje år. SVEA inkasso är ökända för deras överdrivna uttag av sådana kontroller under skuldsaneringstiden.

 10 
 skrivet: Oktober 06, 2019, 16:58:10  
Startat av Xeena - Senaste inlägg av ivkej
Ta reda på om det är en skattepliktig utbetalning, i så fall får du meddela KFM, och söka om ändring i betalplanen.
Är det en skattefri betalning, skall du vara uppmärksam på det är ett skadestånd, och kanske detta inte kan tillgodoräknas i skuldsanering. Hör eventuellt med facket om de kan hjälpa dig juridisk med detta.

Sidor: [1] 2 3 ... 10