Sidor: [1] 2 3 ... 10
 1 
 skrivet: igår kl. 23:48:41 
Startat av buster - Senaste inlägg av hallstabella
Skuldebrevslagen är från 1936 och svårbegriplig. Till det finns det en massa prejudikat (rättspraxis) från domstolarna  Jag har lagt ner åtskilliga timmar i att försöka förstå hur den i stort fungerar.

Skuldebrev kan indelas i två huvudgrupper. Enkla skuldebrev (som konsumentfordringar faller under) och löpande skuldebrev (typ banklån).

- Enkla skuldebrev har en preskriptionstid på 3 år om inte preskriptionsbrytande åtgärd har gjorts inom löptiden. Om en fordran förfaller till betalning och borgenären ansöker om verkställighet hos Kronofogden eller Tingsrätten som går på borgenärens begäran så får fordran (skulden) en exekutionstitel. Den exekutionstiteln ersätter då skuldebrevet och räcker således i framtiden som bevis.
Här är lagen och tillämpningarna helt galna. Bevisbördan ligger helt och hållet på gäldenären. Jag skulle helt enkelt kunna ljuga ihop en skuld och skicka in den till Kronofogden som i sin tur skickar ut ett föreläggande till gäldenären. Om inte gäldenären bestrider så får jag en exekutionstitel som bevisar att jag har rätt att driva in pengarna.

- Löpande skuldebrev har en preskriptionstid på 10 år om inte preskriptionsbrytande åtgärd har gjorts inom löptiden. Här måste originalhandlingarna finnas ända tills skulden är reglerad. Exekutionstiteln ersätter inte ett löpande skuldebrev.

I princip skulle man också kunna tvätta pengar genom Kronofogden så länge man hanterar summor som går under radarn för penningtvättslagen. Kronofogden själva säger i DN att gränsen går vid 30 000 kr. Men Kronofogden behöver egentligen inte alls rapportera misstänkt penningtvätt.

https://www.svd.se/kronofogden-en-plats-for-penningtvatt

 2 
 skrivet: December 08, 2019, 00:10:57  
Startat av marika71 - Senaste inlägg av marika71
11 inbetalningar kvar  Grin

 3 
 skrivet: December 04, 2019, 16:55:14  
Startat av Admin - Senaste inlägg av Master69
Det gör du rätt i, stå STARK I motvinden, vi är många som känner sympati för dig och vad du tvingas gå igenom.

 4 
 skrivet: December 04, 2019, 07:58:30  
Startat av Admin - Senaste inlägg av Admin
Alltså, att det händer någon gång att någon handling försvinner eller något annat fel händer har jag förståelse för.
Det kan vara den mänskliga faktorn eller datastrul osv, för att inte säga Postnord som inte hanterar all post korrekt....

MEN, att det i stort sett ALLTID händer något skumt så snart mitt namn är inblandat är bara för mycket för att råka vara olyckliga omständigheter! Angry
Å ena sidan är jag van då det varit så här sedan detta forum byggdes upp, å andra sidan är man ingen stålmänniska som orkar ta all skit hela tiden.
Sen är det ju så att det är lättare att hjälpa andra, men när det handlar om en själv är man mer sårbar..... Cry

Men, jag ger aldrig upp! Har varit en pressande tid senaste två åren eftersom jag har en diagnotiserad depression, men är under behandling som tur är.
Så aldrig aldrig aldrig att jag ger upp, inte förrän jag ligger där..... Måste bara tvinga mig själv att hålla krafterna och gnistan uppe tills jag kommit igenom skiten! Evil

 5 
 skrivet: December 04, 2019, 07:43:09  
Startat av Admin - Senaste inlägg av Master69
Man blir mörkrädd, ett fall för uppdrag granskning, nån måste ju sätta en fet strålkastare på den här myndigheten o belysa de uppenbara fel dom begår.

 6 
 skrivet: December 04, 2019, 07:41:04  
Startat av Admin - Senaste inlägg av Nyx
Så fort människor är inblandade kan fel hända, men det är tråkigt såklart. Jag hanterar mål och målhantering, vilket inkluderar kontakt med domstolar.  Kommunikationen är tyvärr inte helt smärtfri. Hur rutinen på just skusan ser ut kan jag dock inte kommentera.

 7 
 skrivet: December 03, 2019, 23:35:36  
Startat av Admin - Senaste inlägg av Admin
Mycket händer hos våra kära kronofogdar....... men inte det man förväntar sig.....

Tingsrätten återförvisade som sagt målet tillbaka till kronofogden. Samma dag som jag fick beslutet från tingsrätten ringde jag till skusan hos Kronofogden, som sade sig ha fått det samma dag också.
Sen dess är tingsrättsbeslutet som bortblåst hos Kronofogden!

Pratade återigen idag med dem, och dom säger att det inte finns något tingsrättsbeslut hos dem.....
Jag ombads att omgående maila över min kopia av beslutet till dem för detta erkände dom var konstigt, och att detta skall handläggas med förtur.

Suck, fattar inte varför allt skit händer mig. Handlingar försvinner HELA TIDEN hos denna myndighet så snart det har med mig att göra..... Angry

 8 
 skrivet: December 01, 2019, 22:22:39  
Startat av Dinaochmina - Senaste inlägg av hallstabella
Jag hoppas att allting löser sig till det bästa!

Återkom gärna under resans gång och berätta hur det går. Vi har många läsare här så säkerligen finns det andra i liknande situationer som kan bygga sina plattformar med hjälp av de erfarenheter ni nu skaffar er.

Lycka till!

 9 
 skrivet: December 01, 2019, 18:35:08  
Startat av Dinaochmina - Senaste inlägg av Dinaochmina
Tack Hallstabella!
Vi har suttit och läst länkarna, jag och väninnan. Hon ska ta och ringa KRIS för att få hjälp med hur hon ska agera och även ta kontakt med makens advokat. Hoppas det löser sig. Tack!

 10 
 skrivet: December 01, 2019, 12:31:00  
Startat av Orolig mamma - Senaste inlägg av ivkej
Hejsan idag när jag skulle gå in och kolla hur mycket skulder jag har så stod det 0.. Har skuldsanering sen 1 år tillbaka och det skulle pågå i 3 år någon som vet varför det nu stod på 0?

Att skuldsaneringen skulle pågå i 3 år har du nog missförstått.
Det är så att en skuldsanering alltid pågår i minst 5 år, men betalplanen kan vara kortare som i ditt fall 3 år. Detta betyder alltså att du fortfarande har en anmärkning om skuldsanering i 2 år efter din betalplan är avslutat.

Sidor: [1] 2 3 ... 10