Fattiga Riddares forum

Fattiga Riddares forum => Skuldsanering => Ämnet startat av: Dinaochmina skrivet November 30, 2019, 17:02:31



Titel: Inledande på gång, men personen är frihetsberövad
Skrivet av: Dinaochmina skrivet November 30, 2019, 17:02:31
Hej,
En fråga som min väninna frågade om då hon vet jag har sanering, men jag kunde inte svara så enkelt. Tänkte se om vi kan få hjälp här :)
Maken till väninnan har sökt skuldsanering, men blev häktad nyligen och hon vet inte mycket om detta vad som händer men enligt hans advokat så kan det bli fängelse minst 2 år. Nu har hon hans mobil och tillgång till hans mail för att kunna svara och det har kommit ett samtal från KF som hon missade, samt ett sms att kontakta handläggaren som hade frågor om hans sanering.
Är det bättre att hon ringer upp och säger att backa på detta? då jag sa att om han blir dömd och får betala skadestånd så förmodar jag att det inte räknas med då det kommer under en sanering en ny skuld så som jag läst mig till. Kan hon agera istället för honom då hon har fullmakt att sköta räkningar och be ta bort ansökan så får han göra en ny senare?  ???


Titel: SV: Inledande på gång, men personen är frihetsberövad
Skrivet av: hallstabella skrivet November 30, 2019, 22:18:18
Hej!
Skuldsaneringen är ju individuell där Kronofogden ska väga in alla aspekter i sin bedömning. Men gällande skadestånd så är det svårare att få till en sanering. Kronofogden skriver så här:
Citat
Skulder på grund av skadestånd
Sådana skulder talar i normala fall emot en skuldsanering. Men det behöver inte vara ett absolut hinder. Vi tittar på hur gammal skulden är, om du betalat något på den och hur den skadelidande ställer sig till en skuldsanering. Sedan gör vi en samlad bedömning.?

Ett stort problem är att han riskerar att bli dömd till skadestånd. Dels kommer den skulden inte med saneringen om den uppkommer efter ett saneringsbeslut, och dels så kan Kronofogden se det besvärande att personen inte har bättrat sig och försökt att ändra sitt liv.

Hur som helst så rekommenderar jag att ni tar kontakt med organisationen KRIS. De är ju mer insatta i vilka möjligheter det finns för de som ska eller har avtjänat ett straff.

Läs mera på dessa länkar:

kronofogden.se/saharbedomervi.html (http://kronofogden.se/saharbedomervi.html)

Ta kontakt med KRIS: https://www.krisvagenut.se/2017/10/14/det-gar-att-mucka-fran-skuldfangelset-ocksa/ (https://www.krisvagenut.se/2017/10/14/det-gar-att-mucka-fran-skuldfangelset-ocksa/)

Mycket bra läsning. Rättslig vägledning från Skatteverket: https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2019.8/322268.html (https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2019.8/322268.html)


Titel: SV: Inledande på gång, men personen är frihetsberövad
Skrivet av: Dinaochmina skrivet December 01, 2019, 18:35:08
Tack Hallstabella!
Vi har suttit och läst länkarna, jag och väninnan. Hon ska ta och ringa KRIS för att få hjälp med hur hon ska agera och även ta kontakt med makens advokat. Hoppas det löser sig. Tack!


Titel: SV: Inledande på gång, men personen är frihetsberövad
Skrivet av: hallstabella skrivet December 01, 2019, 22:22:39
Jag hoppas att allting löser sig till det bästa!

Återkom gärna under resans gång och berätta hur det går. Vi har många läsare här så säkerligen finns det andra i liknande situationer som kan bygga sina plattformar med hjälp av de erfarenheter ni nu skaffar er.

Lycka till!