Fattiga Riddares forum

Fattiga Riddares forum => Preskription => Ämnet startat av: Raulduke skrivet Augusti 12, 2014, 03:52:24Titel: Hur går jag vidare?
Skrivet av: Raulduke skrivet Augusti 12, 2014, 03:52:24
Hej! Jag har nu under ett års tid försökt att reda upp min flickväns skulder. Jag har kommit överens med många inkassobolag om ackordsbetalningar, vilket gjort att det endast är 2 skulder kvar nu (profina 52 och sergel 26 + KFM 20). Nu har jag hittat till detta underbara forum (vilket jag önskar att jag gjort när jag började). Profina har skickat PUL-utdrag och de verkar skicka ett kravbrev i halvåret. Mig veterligen har endast det senaste kommit fram av tot 6 skickade (ett i retur) sedan hon hade telefonkontakt med dem i början av 2011. Hon har flyttat runt mycket och vissa är skickade till fel adress enligt utdrag från Skatteverket. Därför borde ärendet vara preskriberat då det handlar om en hyresskuld. Vi har skickat in en bestridan den 29 juli vilket innebär 10 dagar imorgon. Inget svar har ännu kommit och en ytterligare bestridan förbereds.

Till Sergel skickades ansökan om PUL-utdrag den 2 juli. Ännu har inget kommit. Skulderna avser telefoni mellan 2005-2008 och bör således vara preskriberade.

    Jag söker kunskap hela tiden men har ändå några frågor:

  • Hur går jag bäst vidare? Profina är det väl bara fortsätta överklaga? Det är inte samma fodringsägare som från början utan företaget har bytt namn. Skall det då finnas denuationsbrev? Hon har isf inte fått något sådant och finns ingen uppgift i PUL-utdraget.
  • Med Sergel vet jag inte om man skall skicka en bestridan så att ärendet ev. läggs ner eller försöka att först få ett PUL-utdrag genom anmälan till DI?
  • Om preskriptionstiden är 3 år och inget avbrott sker under den tiden, utan efter, kan man då hävda preskription eller fortsätter tiden att räknas från avbrottet?
  • Vissa skulder har fått utslag hos KFM och inga brev är nånsin uthämtade. De skulder som finns där rör allmänna mål som TV-licens. De hos Profina och Sergel ligger på efterbevakning. Kan jag hävda preskription av Profina och Sergels ärenden hos KFM?
    Ansökan om PUL-utdrag är även skickat till de inkassobolag som redan fått sina pengar. Jag ser på vissa av få utdrag som kommit att en del skulder redan var preskriberade när de betalades. Hur gör jag för störst chans att få tillbaka mina pengar? Har tagit kontoutdrag från min bank där inbetalningarna finns. Det är ju inte min sambo som kommit överens med dem om ackord, utan jag då det inte ens är mina skulder. (Uppgett hennes namn och personnummer då jag mailat med dem, fast från min mailadress vilket inte innebär presk.avbrott då hon egentligen inte haft någon kontakt).[/li]

[/list]


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: Raulduke skrivet Augusti 12, 2014, 03:57:25
Fått svar från Profina:

Hej

Angående er preskriptionsinvändning. Enligt våra underlag har preskriptionsavbrott skett i ärendet.

Vi har lämnat ärendet för verkställighet till kronofogden så får dem göra en opartisk bedömning.KFM är väl inte opartisk!?


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: larses60 skrivet Augusti 12, 2014, 04:17:52
STOPP!! de får inte skicka in till KFM då fordran är tvistig. Den kan endast skickas till tingsrätten!! Meddela KFM detta och även inkasso naturligtvis.

KFM ska naturligtvis vara opartiska eftersom de är en statlig myndighet (råder delade meningar om deras opartighet, men enligt lag....)

Att inkasso är så okunniga är märkligt, men de kör bara ett spel för de vet mycket väl hur det går till. Om de bedriver inkassoverksamhet så måste de följa god inkassosed. Va inte snäll mot dem, anmäl detta även till DI. Hur man gör det finner du högst upp under "allmänna diskussioner".


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: Raulduke skrivet Augusti 12, 2014, 04:51:00
Tack för ditt svar! Ärendet har redan fått utslag hos KFM för 5-6 år sedan, men det kan inte påverka utan de måste fortfarande skicka det till Tingsrätten? Jag ska snarast anmäla detta och påpeka att de inte följer god inkassoed.


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: Raulduke skrivet Augusti 12, 2014, 23:32:14
Fått svar nu:

Hej

Det är ej gjord någon ny ansökan om betalningsföreläggande, vilket strider mot god inkassosed.
Däremot är skulden redan fastställd hos kronofogden, bifogar kopia av utslag.
Så ärendet är lämnat för verkställighet hos kronofogden för en opartisk bedömning.
Med vänlig hälsning

Profina AB

Fick även från DI:

Hej

Det är korrekt att det kan strida mot god inkassosed att ansökan om betalningsföreläggande om gäldenären har bestritt kravet. Men du skriver att Profina har ansökt om verkställighet, vilket är något annat. I sådana fall har skulden redan fastställts av domstol eller Kronofogden. Det är således inte en inkassoåtgärd.

Mvh

Är detta korrekt och var vi dum nu så att vi ordnade en utmätning?


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: larses60 skrivet Augusti 13, 2014, 05:14:44
Har den legat hos KFM hela tiden så räknas det tyvärr som ett preskriptionsavbrott. Din chans då är att kolla på PUL om du kan se några fel. Annars bestrider du till KFM via mail.


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: Raulduke skrivet Augusti 13, 2014, 06:22:13
Ja det vart utslag 2010. Däremot hämtade hon aldrig ut de rekommenderade breven och blev således aldrig delgiven. Det räknas därför ej som presk.avbrott. Däremot ringde hon upp dem i mars 2011 och sade att de inte hade något belägg för fodran. Sedan dess är det skickat 6 brev enligt pul. De har fått ett i retur. De andra har inte kommit fram förrän det senaste nu i juni. 3 år har då alltså gått och fodran borde ändå vara preskriberad. Kan iofs vara bra att det går till KFM. Min flickvän har inte några tillgångar och ingen lön då de gjort utmätning förut utan att lyckas. Kan bli en extra chans och förhoppning att de skickar tillbaka det till inkasso som sedan får ta ställning om att avskriva eller skicka vidare till tingsrätt. Skulle du nu verkställa fordran så går det ju överklaga till tingsrätt så ärendet hamnar där ialla fall. Tänker jag rätt?


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: larses60 skrivet Augusti 13, 2014, 16:52:53
Ok...ingen delgivning alltså, KFM räknar att 5 brev måste kommit fram inom en treårsperiod för att presk.avbrott ska ha skett. Men KFM följer tyvärr inte ens sina egna riktlinjer så du måste ha en bra förklaring till varför hon inte fått sin post.
Jag läste ett rättsfall där en man varit skriven på en adress men inte bott där, och den som bodde där gav honom inte breven från inkasso. Han förlorade i tingsrätten men vann i hovrätten.

Det är typ sådana rättsfall du kan hänvisa till då du gör din bestridan till KFM eller tingrätt... Du måste så att säga hitta nåt liknande fall.


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: Raulduke skrivet Augusti 14, 2014, 00:54:56
Skrev följande till KFM:

Hej! Jag har bestridit en fodran som ligger hos Profina. De har lämnat ärendet vidare till er för verkställighet. Detta strider emot god inkassoed eftersom ärendet är tvistigt. En anmälan till Datainspektionen har gjorts. Jag anser att de får skriva av fodran eller ta den till tingsrätten.

Svaret:

Hej, gäller det ärendet U-125967-14 och xxxx som sökande. Det ärendet har vunnit laga kraft och är verkställbart. Du kan begära domvilla men då måste du kunna visa varför du inte överklagade ärendet efter det att den fastställts 100726.

Så vad gör man nu? Bara avvakta och vänta på beslut? Om jag begär domvilla går det direkt till tingsrätt då? Kanske bättre att vänta på ett beslut och sedan överklaga?

Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: Raulduke skrivet Augusti 14, 2014, 01:01:24
Kan jag begära preskription till KFM på ärenden som fått utslag som exempelvis det här eller måste det gå genom inkassobolaget om det ligger på efterbevakning?


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: larses60 skrivet Augusti 14, 2014, 04:57:59
När ärendet kommit in till KFM så bestrider du till dem, om det har gått tillbaka till inkasso så bestrider du hos dem...om du inte är nöjd med det hela så kan du gå vidare själv till tingsrätt. Kanske någon som kan detta bättre här än jag??


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: Raulduke skrivet Augusti 15, 2014, 23:25:37
Förstår inte det här. Om jag hävdar preskription hos ett inkassobolag och ett utslag finns så kan de bara skicka in ansökan om verkställighet hos KFM? Måste de inte skicka mig de begärda handlingarna, skriva av fordran eller ta den till tingsrätt? Jag anser mig ju nu ha bevis på att fordran är preskriberad så skickar jag mallen till dem? Eller ansöker jag om domvilla först för att utslaget skall hävas och då skickar KFM det tillbaka till inkassobolag eller till tingsrätt?

Blev lite skrajsen nu då jag läste på deras sida att de kan utmäta min lön och mina tillgångar. Trodde risken var fri då det var hennes skulder och hon inte har några tillgångar.


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: larses60 skrivet Augusti 16, 2014, 08:05:31
Är det din sambo?...då rekommenderar jag att hon ju faktiskt bor inneboende hos dig....hon hyr ett rum av dig.


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: larses60 skrivet Augusti 16, 2014, 12:06:44
Förresten, de kan aldrig mäta ut din lön men ta mer av hennes istället. Egendomar såsom bil och annat kan ju bli lite komplicerat, men om hon flyttade in hos dig och du redan hade en bil och andra saker, så är de ju bevisligen dina och då behöver du inte vara rädd.

När det gäller preskription så kan du ju pröva att bestrida hos inkasso om det inte ligger hos KFM igen, det står en hel del här på forumet om detta så du får leta bland trådarna, du kan även söka. Viktiga och bra trådar som är fastnaglade av admin finns på allmänna diskussioner högst upp. Där finns mycket om bestridande och hur man gör.

För övrigt kan du ringa en jurist kanske eller ringa till tingsrätten för att få reda på hur du bestrider en skuld via dem.

Om det är så att hon haft problem med sitt boende under 3 år och att hon inte kunde få tag i sin post under denna tid, ja då är skulden preskriberad såvida det inte råder 10 års preskriptionstid på just den skulden.

Om du själv nu är intresserad av att hjälpa din flickvän och du känner att ni kommer ha ett långt liv ihop, så skulle då jag försöka ta ett bra lån och sedan förhandla ner skulderna och betala in dem. Men är skulden/rna oriktiga så kan jag inte förstå varför man ska betala dem överhuvudtaget. Men bevisbörda och myndigheters slapphet gör att vi många gånger kämpar mot väderkvarnar, och då är det naturligtvis enklare att om man har möjlighet låna pengar och betala så man slipper denna banditmyndighet kronofogden som går hand i hand med sina inkassokompisar.

Tingsrätten har jag fått en uppfattning av att de sällan går på gäldenärens linje utan man måste gå högre upp till hovrätt där det sitter riktiga jurister... 


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: Raulduke skrivet Augusti 17, 2014, 02:41:37
Ja det är min sambo. Jag bestred ju till inkasso med mallen och hävdade preskription. Svaret jag fick var att de ansökte om verkställighet hos kronofogden. De skickade inget jag begärt så som skickade kravbrev, denuationsbrev osv. Ärendet är fastställt hos KFM och de säger att jag kan begära domvilla. Men ärendet är ju preskriberat och jag kan inte göra något alls om jag inte lyckas häva det med domvilla? Gör de utmätning kommer de fram till att inga tillgångar finns om de nu inte tar mina. Men de avskriver väl inte ärendet där utan sitter och väntar till hon får ett jobb eller andra tillgångar.


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: larses60 skrivet Augusti 17, 2014, 10:10:05
Precis det de gör ja...väntar, och inkasso kan vänta i många år. Jag vet tyvärr inte hur man gör med domvilla, men det ska väl tingsrätten veta och KFM, eftersom KFM är en myndighet så är de skyldiga att skyndsamt hjälpa dig till rätt myndighet. Se bara till att du har allt skriftligt ifall de skulle vägra hjälpa dig.


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: Raulduke skrivet Augusti 22, 2014, 16:05:27
Så här säger KFM:

Hej, domvilla kan du endast begära om du har varit oförmögen att föra din talan under aktuell tidsperiod. Begär du domvilla kommer ärendet att lämnas vidare till tingsrätten. Kostnader för ett sådant här förfarande är nog minimal då all bevisföring kan skötas brevledes, då det kan vara kostsamt är om man för förhandling med ombud. Om du inte gör något kan sökanden driva detta ärende tills han får betalt.
 

Så enda chansen är att få till domvilla och sedan måste inkasso antingen avskriva fordran eller driva ärendet till tingsrätten?


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: dooks skrivet Augusti 23, 2014, 00:27:14
Fått svar från Profina:

Hej

Angående er preskriptionsinvändning. Enligt våra underlag har preskriptionsavbrott skett i ärendet.

Vi har lämnat ärendet för verkställighet till kronofogden så får dem göra en opartisk bedömning.
Standard svar.


KFM är väl inte opartisk!?Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: dooks skrivet Augusti 23, 2014, 00:35:57
Fått svar nu:

Hej

Det är ej gjord någon ny ansökan om betalningsföreläggande, vilket strider mot god inkassosed.
Däremot är skulden redan fastställd hos kronofogden, bifogar kopia av utslag.
Så ärendet är lämnat för verkställighet hos kronofogden för en opartisk bedömning.
Med vänlig hälsning

Profina AB
Nej, ingen skada skedd! Få inte panik för inkasso bluffar. Läs lite mer här på forumet, skaffa kunskap. Under tiden ni läser här. Bestrid och va cool....läs, läs och åter läs på detta fantastiska forum/kunskapsbank :)

Fick även från DI:

Hej

Det är korrekt att det kan strida mot god inkassosed att ansökan om betalningsföreläggande om gäldenären har bestritt kravet. Men du skriver att Profina har ansökt om verkställighet, vilket är något annat. I sådana fall har skulden redan fastställts av domstol eller Kronofogden. Det är således inte en inkassoåtgärd.

Mvh

Är detta korrekt och var vi dum nu så att vi ordnade en utmätning?Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: Raulduke skrivet Augusti 29, 2014, 22:45:47
Har begärt ut utdrag från nuvarande fordringsägaren (Sjödin fastigheter) och ursprungliga (IFH properties) och har fått från först nämnda. De skickade ett s.k hyresreskontra och där står inga skulder med (borde det inte stå hos fordringsägaren? Har inte de skulder uppskrivna borde de väl inte finnas?) utan endast ett reskontraposter där jag finner att två hyror betalats i efterhand efter utslag direkt till hyresföretaget. Inget som inkassobolaget verkar beaktat och dragit ifrån kapitalkostnaden. M.a.o borde det vara fel ränta då kapitalkostnaden skulle minskats med 9000 kr sommaren 2011. Vidare borde det väl ha kommit denuationsbrev då Sjödin tog över efter IFH? Tänker jag rätt? Dessvärre verkar jag inte kunna göra något om jag inte får igenom domvilla då det finns ett utslag.


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: Stefan1000 skrivet Augusti 29, 2014, 23:25:21
Du kan gå in på Högsta Domstolens hemsida och läsa om domvilla. Jag tror tyvärr att det är för sent. Läser du sedan Förvaltningslag (1986:223) så ser du att du inte ens behöver vara informerad om vad som ligger till grund för handläggning som innebär utslag mot dig. Har utslaget vunnit laga kraft fungerar systemet sedan som en sanningstransformator som omvandla lögner till sanning.


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: ivkej skrivet Augusti 30, 2014, 15:29:16
Har begärt ut utdrag från nuvarande fordringsägaren (Sjödin fastigheter) och ursprungliga (IFH properties) och har fått från först nämnda. De skickade ett s.k hyresreskontra och där står inga skulder med (borde det inte stå hos fordringsägaren? Har inte de skulder uppskrivna borde de väl inte finnas?) utan endast ett reskontraposter där jag finner att två hyror betalats i efterhand efter utslag direkt till hyresföretaget. Inget som inkassobolaget verkar beaktat och dragit ifrån kapitalkostnaden. M.a.o borde det vara fel ränta då kapitalkostnaden skulle minskats med 9000 kr sommaren 2011. Vidare borde det väl ha kommit denuationsbrev då Sjödin tog över efter IFH? Tänker jag rätt? Dessvärre verkar jag inte kunna göra något om jag inte får igenom domvilla då det finns ett utslag.

Om jag förstår dig rätt har du betalat kapitalbeloppet till borgenären efter att KFM kommit med ett utslag. Om det är rätt då skall du skicka detta till KFM, med begäran om att de beakter att kapitalbeloppet är betalat, och att du endast skall betala räta och eventuella avgifter.
Vidare skall du gentemot borgenären påtala att inkasso kräver betalt för kapitalbeloppet som du redan betalt, vilket kan tyda på att borgenären inte informerat Inkasso, vilket strider mot god inkasso sed.
Får du svar från borgenären att de har informerat borgenären, då är det ett klart fall av bedrägeri som skall anmälas till polis och DI, med krav på att inkassotillståndet skall återkallas.


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: Raulduke skrivet Augusti 30, 2014, 23:53:51
Fordran är som jag förstår det (min flickväns skuld) på sju hyror och kostnad för att hon hade tagit bort en vägg som hyresvärden ansåg vara bärande. Begärde ut PUL-utdrag från nuvarande borgenär (Sjödin där inga skulder fanns dokumenterade, endast att 2 av dom där sju hyrorna var betalda ca ett år efter utslag direkt till borgenär. Så en del av kapitalbeloppet är betalt. Men då har ju räntan räknats fel i 3 år nu då 9000 kr skall dras av från den ursprungliga skulden. Sedan har jag ju inte fått svar på PUL-utdrag från den ursprungliga hyresvärden om några skulder finns dokumenterade där.

Företaget fick i konkurs och köptes upp av ett annat hyresföretag som nu alltså äger skulden? Skall inte denuntiationsbrev då skickas när det blir ny borgenär? Och den nya borgenären har inte ens uppgifter på att det finns någon skuld så finns den överhuvudtaget då? Eller köper Sergel den av hyresföretaget? Men då borde ju Sergel stå som borgenär? Jag kanske först ska skicka och fråga hyresföretaget som står som borgenär om jag har någon skuld till dem.

Tack för infon!


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: ivkej skrivet Augusti 31, 2014, 18:57:39
När företaget gick i konkurs, då tog ett annat företag kanske över hela företaget inklusive organisationsnumret. I det fall anser vissa Tingsrätter att det inte är en ny borgenär, då organisations numret är det samma, så kolla organisationsnumren.


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: Raulduke skrivet Augusti 31, 2014, 22:58:26
Tittade efter nu och företaget gick inte i konkurs utan det var endast ett annat företag som tog över.
Olika organisationsnummer. Men hittar ändå inga denunationsbrev.


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: Raulduke skrivet September 01, 2014, 16:02:11
Svar Profina:

Hej

Denunationsbrev finns ej då vi ej köpt fordran av Sjödin, vi är deras ombud. Utslaget har med saken att göra då det är preskriptionsbrytande. Preskriptionsbrytande är även utsända brev enligt HDs Dom Ö 643-06 som du tidigare fått kopior utav. Angående betalningarna du hänvisar till får du inkomma med kvittokopior. I övrigt hänvisas till att ärendet är sänt till kronofogden för verkställighet.

Mvh

Det finns ju inga kvittokopior men måste ju räcka när det står i hyresreskontra att det är betalt? Jag har ju inte heller fått några kopior av dem och utslaget var ju från 2010 och därefter har det ju gått 4 år så det är ju därefter det är preskriberat. 


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: larses60 skrivet September 01, 2014, 16:48:50
Har för mig att hyresskulder är 2 års preskriptionstid på.


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: ivkej skrivet September 01, 2014, 19:09:16
Hyresskuld har en preskriptionstid på 2 år, från det att man har lämnat hyresmålet. Innan den tid skall hyresvärden ha väckt talan (JF Jordabalken 12 KAP 61 §).
Har talan varit väckt och blivit fastställd räknas den som konsumentskuld med 3 års preskription, enligt vad jag hört.


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: Raulduke skrivet September 02, 2014, 11:05:13
Svar KFM:

Hej!
Din preskriptionsinvändning är mottagen. Jag har sök dig på telefon för att kunna svar på dina frågor. Vad det gäller din invändning om att kapitalskulden är felaktig så måste du styrka detta med kvitton på betalning/ar. Jag gör ett försök att skriftligen försöka besvara dina frågor. Kronofogden delger aldrig några utslag. Du blev delgiven betalningsföreläggandet 2010-07-12. Vad det gäller denutationsbrev så kan jag inte se varför det skulle behövas. Att borgenären byter namn påverkar inte din skuld till borgenären. Det är knappast troligt att Profina AB har några handlingar i ärendet då de agerar som ombud för sökande. Jag förstår inte vad du menar att fordran enligt inkasso avser hyra för -08. Du skriver ju tidigare i ditt brev att du inte mottagit några brev från inkasso. Enligt utslaget avser skulden hyra för aug -08, de fakturor som det hänvisas till har förfallodatum från 2009-08-31 tom 2010-04-28. Det ser lite märkligt ut, men jag kan tänka mig att det finns någon förklaring. Du efterfrågar ett ärendenummer. I din korrespondens med Kronofogdemyndigheten kan du hänvisa till ärende

mvh


Finns ju inga kvitton kvar sedan 2011. Min flickvän verkar betalt direkt till borgenär och utdrag från deras system att det är betalt borde väl vara bevis nog? Finns inga skulder registrerade heller.


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: larses60 skrivet September 02, 2014, 16:03:11
Jag kan inte förstå varför KFM struntar i om det finns denuationsbrev eller ej...de bara kör över regler som finns genom att tycka. Har själv råkat ut för att denuation inte finns och då på en skuld sedan -92...men det brydde sig KFM inte om.


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: Raulduke skrivet September 02, 2014, 17:51:23
Nej det är verkligen märkligt. Och de ska vara opartiska! Jag mailade hyresföretaget och frågade om det fanns någon skuld till dem. Och det gjorde det. Men de visste inte hur mycket utan det skulle jag kolla med inkassobolaget. Det är märkligt att det inte finns uppgifter om skuld i PUL-utdraget. Jag skickade och frågade enligt ivkejs förslag ifall de hade meddelat inkassobolaget att två av hyrorna är betalda 2011 men ännu inget svar.

Så här svarar KFM när jag skickade utdraget på PUL från inkasso där 2 av hyrorna är bevisat slutbetalda.

Hej!
Jag kommer att bifoga de nya handlingarna till din invändning. Jag kan inte svara på om det är ombudet, sökande eller båda som bokför din restföring. Jag gissar att Profina inte köpt någon skuld utan bara verkar som ombud. Helt riktigt så ska din skuld nedsättas då betalning görs av dig direkt till sökande/ombud. De ska då lämna dessa uppgifter till Kronofogden. Är det så att både sökande och ombud saknar uppgifter på att du är restförd hos dem så kan du be dem återkalla ärendet från Kronofogden. Vad det gäller skrivelsen i utslaget att fordringen avser hyra aug -08 så kan det vara så enkelt att det är ett skrivfel. Det är ju angivet ett antal fakturor med förfallodatum i utslaget. Dessa avser samma period som du nämner.

mvhTitel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: Raulduke skrivet September 06, 2014, 21:04:04
Blev väldigt fundersam nu när jag fick svar från Profina. Är detta korrekt? Får man verkligen göra så? Hon betalade kontant men fick inget kvitto. Vittne finns. Detta är det enda som skickades vid PUL-utdrag. Borde väl stå likadant på övriga hyror isf. Fortfarande inte fått några originalhandlingar.

Länk hyresreskontra: https://drive.google.com/open?id=0B6aTExMS4sPLMkxVWnFvR2p4ME0&authuser=0

Hej!

Profina Inkasso är informerad om att ingen inbetalning har skett på din skuld till oss.

Hyresreskontran som jag skickade över till dig är ett internt dokument och när vi förvärvar nya fastigheter måste vi ha ett system där vi kan se vilka hyresgäster som har skickats vidare till inkassobolagen av tidigare ägare och då använder vi oss av begreppet övrigt i bet.sätt och i statusfältet slutbetald (då är beloppet inte inbetalt utan lämnat till inkasso), många system är konstrurerade såtillvida att det finns få möjligheter att lägga in egna fält o då få in t ex extern inkasso.

Sjödin Fastigheter i Helsingborg AB har förvärvat bolaget IFH Properties Timrå AB (namnändrat till Sjödin Timrå AB).

Jag förstår att det ser märkligt ut för dig med en hyresreskontra där det står att din skuld är betald, när du inte har gjort någon inbetalning, men jag hoppas förklaringen ovan är till fullest.

Förslår att du visar kvitto på de inbetalningar du gjort för Profina Inkasso.

Med vänlig hälsning


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: larses60 skrivet September 08, 2014, 05:38:18
Om det har betalats kontant och ett vittne kan gå ed på det så borde du vända dig till skatteverket för att anmäla dem. Kvitto har man ju alltid rätt till.

Det kan betyda att de tog emot svarta pengar, medvetet eller omedvetet det spelar ingen roll...har man betalt så är det ju väldigt frustrerande när den man betalt till nekar till det och dessutom skickar inkasso på en. Borde ju polisanmälas dessutom.


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: Raulduke skrivet September 08, 2014, 10:48:58
Det är polisanmält sedan länge. De stoppade det i egen ficka ja eftersom det aldrig blev registrerat. Men de hänvisar bara till att kvitto inte finns. Handlar ju om IFH properties, f.d Sweden properties. De har ju inte så bra rykte.


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: Raulduke skrivet September 12, 2014, 23:55:34
Verkar kört det här. Fått en skuldspecifikation ifrån kronofogden. Har inte hört nåt mer om hur det går med preskriptionsinvändningen. Får försöka göra ett ackordsavtal.


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: Raulduke skrivet September 27, 2014, 01:37:52
Har fått från KFM. Har till den 6 oktober på mig att yttra mig i ärendet.


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: larses60 skrivet September 28, 2014, 12:50:16
Då skriver du till fogden att denna skuld inte finns samt att du har vittne på att du betalat, sen kontaktar du vittnet som skriver att han/hon på heder och samvete intygar att xx kronor är betalt den xxxxxx.


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: Raulduke skrivet September 29, 2014, 00:26:20
Ja precis, men så enkelt är det nog inte. Det enda dom går på är kvitton.


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: larses60 skrivet September 29, 2014, 09:34:26
Jag skulle bestrida den på varje halmstrå jag kom på, ända upp till tinget o vidare ändå...


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: Raulduke skrivet Oktober 17, 2014, 03:28:16
Bestridit detta nu och har fått att vi ska redovisa våra inkomstförhållanden. Inget om min yttran och invändning. Vet inte om man ska tolka detta som ett avslag. Har mailat dem så får se vad de säger. Vi har fått tillbaka på en skuld så tror ni att ett ackordsförslag är möjligt i det här läget eller låter de KFM driva in hela summan?


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: larses60 skrivet Oktober 17, 2014, 16:37:02
Svårt att svara på om den kan göras upp i ett Accord, men om KFM avslagit din invändning så ska du få ett papper på det. Där ska även framgå hur du överklagar vidare till domstol. Det är möjligt att de bara går på kvitton men muntligt och vittnen ska ju också gälla, så jag skulle nog stå på mig...men det är ju jag det.

Att du fått en förfrågan på inkomstförhållanden kan vara att KFM tänker dra på din lön tills ärendet är uppgjort. Är skulden tvistig så får ju inte borgenären heller sina pengar utan de sätts in på ett särskilt konto. Vinner du så får du tillbaka dina pengar-vinner borgenären så betalas det ut till den då det är fastställt att du ska betala.


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: Raulduke skrivet Oktober 17, 2014, 21:33:42
Ok tack för ditt svar. Fått svar från KFM:

Hej

Inget beslut är fattat gällande din invändning.
Då du har andra skulder än detta ärende har en ny utredning påbörjats för att utreda din betalningsförmåga. Inkom med dessa uppgifter snarast.

Känns lite som att de kollar upp betalningsförmåga och finns det möjlighet till utmätning kommer de gå på inkassobolagets linje. Finns det inte det kommer de gå på våran. Lite hur jag känner, men de ska ju vara opartiska.. Ackordsuppgörelse går endast göras med inkassobolaget eller gäller det KFM med? Det är ju KFM som fått till uppgift att driva in den så det är väl dit det skall betalas?


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: larses60 skrivet Oktober 18, 2014, 17:09:50
Nej det går aldrig att göra en uppgörelse med KFM, det kan du dock göra med inkasso eller den ursprungliga fordringsägaren. Svårt att säga hur du ska göra, gör du upp innan så kan du kanske komma undan billigare men säg att du vinner striden, då har du ju betalat helt i onödan.

Gör du en uppgörelse eller en betalningsplan etc...så har du också erkänt skulden. Gör du denna uppgörelse så drar de tillbaka skulden från KFM.


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: Raulduke skrivet Oktober 29, 2014, 22:51:09
Jahapp, då var det klart. Kronofogden nekade på alla punkter. Inga hinder för verkställighet finns. Får försöka ordna fram ett ackord då vi inte vill bli utmätta. Skulle de bara gå på min sambos inkomst skulle inget finnas att ta, men jag arbetar ju så de kommer nog ta några kronor av mig isf. Får överklaga till tingsrätten men det är väl ingen risk att de ändrar uppfattning.


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: larses60 skrivet Oktober 30, 2014, 05:39:38
Absolut gå vidare till tinget! KFM har inte alltid rätt, utan många gånger är deras tjänstemän riktigt okunniga, finns många exempel på det.


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: anno skrivet Oktober 30, 2014, 07:22:59

Mitt tips  är  ifrågasätt vilken  utbildning handläggaren har på KFM, dvs dom ska vara jurister sk Jur.kand/ eller utb. kronofogde (3 år) för att få fatta såna beslut som utmätning på lön.

Jag råkade själv ut för en handläggare på KFM som höll på att mäta ut min lön för 4 år sen,  vilket fick mig att gå i taket. när jag ifrågasatte vilken utbildning hon hade då hon hade gjort bla helt felaktiga beräkningar på min inkomst så visade det sig att handläggaren var inte Jur.kand eller kronofogde.  >:(

När jag sen fick kontakt med en Jur.kand så blev det ingen utmätning pga att blev rätt.

Man ska inte lita blind på att man talar med en person som är behörig att fatta såna beslut som utmätning har jag märkt >:( >:(


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: Raulduke skrivet Oktober 31, 2014, 05:37:31
Tack för era tips! Har erbjudit ett ackord om 9086 kr, dvs det enda belopp som de har någon notering om. Dvs. drygt 16% av totalbeloppet i skrivande stund. De skulle höra med uppdragsgivaren och återkomma.

Kronofogden nekade på:

Fordrans bakomliggande omständigheter - Då de inte kan ompröva ett utslag

Bristande saklegitimitet - Att det inte fanns denunationsbrev. Ny ägare men samma organisationsnummer.

Betalningsinvändning - Då vi ännu inte fått fram några kvitton från socialtjänsten.

Preskriptionsinvändning - 8 skickade brev. Vi ansåg det vara 4 då sedan min flickvän ringt och bestridit skulden. Varav ett erbjudande som ansågs preskriptionsavbrytande då det fanns "klara och tydliga uppgifter om den aktuella fordran". Ett brev fick vi rätt på då adressen ändrades i samband med att det skickades. Att vi var bortresta och någon annan tog hand om posten ansågs inte vara en tänkbar förklaring till att ett brev förkommit. Således ansågs 3 stycken ha nått fram. Även om de anser att 7 brev nått fram men det är under olika preskriptionsintervall.

Dax att skriva ihop en överklagan. Gjort en uträkning på KFMs hemsida och troligtvis finns inget att utmäta av lönen. Så väntar oss därför en utmätning i hemmet.


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: larses60 skrivet Oktober 31, 2014, 13:29:18
Behöver inte bli utmätning i hemmet om du inte uppger att du har ett gäng pengar i madrassen eller ett stereopaket för 50K....fyll bara i blanketten om din inkomst när den kommer från KFM. Göm dig sedan inte för KFM utan ha kontakt med dem så kommer de aldrig komma hem till dig.

Jag har läst ett rättsfall där en man tog hand om en annans inkassopost och sedan inte gav den till den som skulle ha breven, den personen slapp sina skulder på grund av det. Det är sådana rättsfall som du ska söka efter och hänvisa till.


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: Raulduke skrivet December 02, 2014, 00:45:41
Överklagan är inskickad till Tingsrätten. Fordringsägaren har nu också svarat med ett motförslag på ackordet om 50%. Accepterar vi det lägger dom anstånd till Kronofogden fram till slutdatum 141231.

Nu är frågan hur vi skall göra.

Betala in pengarna och se fordringen som slutbetald.

Om vi får rätt i Tingsrätten blir de då skyldig att betala tillbaka pengarna? Eller lägger Tingsrätten ner ärendet om det är betalt och de drar tillbaka det?

Eller skall man avvakta Tingsrättens dom.

Något förslag?Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: larses60 skrivet December 02, 2014, 05:30:53
Nej tingsrätt behövs ej då ni kommit överens, det är bara vid tvist. Om du nu skulle förlora där så kanske de kräver mer än 50% så det är svårt att ha någon uppfattning om för om du vinner så betalar du ju inte en enda krona. Dessutom kan du ju vid förlust gå vidare vilket man i det läget ska göra eftersom i tinget sitter det relativt outbildade nämndemän jämfört med hovrätten.

Det kanske rent av går att tycka ner ytterligare några % om du förhandlar lite, om det nu inte var sista priset med 50%. Om de tror att de kan eller kommer att förlora i tinget så är de ju säkert lättare att lirka med.


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: Raulduke skrivet December 02, 2014, 23:00:35
Ja och det verkar inte ens gå till tingsrätt.

"Kronofogden har beslutat att inte skicka din invändning vidare. Allt står i det tidigare bifogade beslutet.

BESLUT
Invändningen avslås. Verkställighet ska fortsätta.

Detta beslut gäller enligt 2 kap. 19 § utsökningsbalken omedelbart."

Får de verkligen göra så och inte skicka min överklagan vidare till Tingsrätten? Allt jag har fått tidigare var från Kronofogden att verkställighet skall fortsätta och jag har nu överklagat det till Tingsrätt enligt den bilaga som medföljde, men de väljer då att inte skicka överklagan vidare.


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: larses60 skrivet December 03, 2014, 17:42:38
Oj, kan de göra så...?? Trodde alltid att man kunde överklaga och det ska väl inte kfm besluta om. Annars är man ju helt rättslös...någon annan som vet??

Att de kan dra på lön under tiden det vet jag men så länge det är tvist så sätts pengarna in på ett konto och fordringsägaren får inget under tiden. Vinner du sen så får du pengar + ränta tillbaka.


Titel: SV: Hur går jag vidare?
Skrivet av: Raulduke skrivet December 31, 2014, 00:33:59
Det var inte skickat till tingsrätt eftersom jag även hade klagat över domvilla, vilket skulle skickas till hovrätt.
Hovrätten avslog ansökan om domvilla och har ännu inte fått något besked från tingsrätt men har inte stora förhoppningar på dem. Så jag gjorde som så att jag betalade in 50% på totalskulden (10000 kr mindre än kapitalskulden) så nu är ärendet slutbetalt och jag hoppas slippa höra från dem ytterligare.
Tack för er hjälp! :)