Fattiga Riddares forum

Fattiga Riddares forum => Allmänna diskussioner => Ämnet startat av: Ulrika Ring skrivet Augusti 17, 2009, 22:57:49Titel: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: Ulrika Ring skrivet Augusti 17, 2009, 22:57:49
Vi har inom Insolvensföreningarna, samt andra nätverk, under ÅR kämpat för att, för makthavare och myndighetspersoner, påvisa det "lapsus i logik" som Utsökningsbalken (UB) bjuder på. Att det inte är rimligt att den svenska Utsökningsbalken utgör grunden till ex inkassoföretagen vinster. Gäldenärskollektivet har varit framgångsrikt i sina strävanden så tillvida att vi har mångas öron, men i rena förändringar kan vi inte stoltsera i några omvälvande förbättringar i överskuldsattas villkor.

Rent ut sagt, vi kommer egentligen ingenstans. Vi får acceptans för våra argument hos enskilda tjänstemän och hos både lokala och nationella politiker. Men är det någon som upplever att den acceptansen inneburit något positivt för gruppen insolventa? Snarare tvärtom skulle jag säga. Den senaste förändringen, slopandet av förenklad tillgångsundersökning, kan räknas vara en ren katastrof för samhället i allmänhet och överskuldsatta i synnerhet. Vi har exemplet att KFMs verkställighet, utan att blinka, visar sig beredda att utmäta bostad för en skuld på 256 kr.

Vi har Insolvensutredningens förslag på förkortad skuldsaneringstid. Nu visar det sig att Riksgälden eller Riksbanken eller både det förslaget. Huvudargumentet verkar vara att man inte ser det som möjligt att erbjuda lättnader till allmänheten under en lågkonjunktur. Ja, man ska väl heta Carnegie i både för och efternamn för att få inte bara "lättnader" utan också för att få direkt kapitalstöd...

Ovanpå det läser vi nu att det finns en ny önskelista från KFMs verkställighet om förändring kring löneutmätning. Lite är bra, en helt del är sämre och vi ska inte förglömma att verkställighetens intention med dessa "lättnader" är menat att frigöra personalkapacitet för att kunna göra "utmätning i egendom" dvs oftare besöka människor för att se om det finns något i hemmet att sälja.

Så inget har egentligen blivit bättre. Oavsett vad olika tjänstemän och politiker säger.

Hur ska vi då förhålla oss till att alla "talk the talk" men ingen visar sig villig att "walk the walk"? Tja, gäldenärskollektivet får väl göra som borgenärssidan. Lära sig systemet och se till att det arbetar för den som behöver!

Idag har verkställigheten inget uppdrag att se till att skulden som ska drivas in också existerar eller är gilitig. Inte heller att göra någon som helst egen bedömning. Om gäldenären inte protesterar ska skulden drivas in till borgenären. Inga krav. Ingen rimlighet, ingenting. Skuld med exekutionstitel ska drivas in. Punkt slut.

Då får väl gäldenärssidan börja producera egna skulder! Vem som helst kan skicka in vad skuld som helst, befintlig eller inte spelar ingen roll, till KFM. Om inte gäldenären protesterar ska verkställigheten driva in skulden.

Så om du som har löneutmätning pratar med din mamma eller pappa eller släkting eller vän eller skuldfri sambo eller någon annan privatperson som du litar på, och kommer överens om att du fått pengar så är det bara för den nya "borgenären" att skicka in en begäran om utmätning för skulden! Det enda som kan stoppa det är om du, dvs gäldenären, protesterar mot skulden. Först då ska borgenären kunna producera papper, fysiska bevis, på att skulden verkligen existerar. Om du INTE motsätter dig skulden så kommer den ingå som en del av de andra skulderna. Och här kommer det fina, KFM ska alltså sätta in pengar från din lön på även den borgenärens (mammas, pappas, sambos, kompis) konto! :-)

Alltså. Du ser till att en person och du kommer överens om ett belopp som du fått, gärna långt tillbaka i tiden och gärna en mindre summa (3 -4 - 5 000/månad), skickar in en blankett till kfm, betalar 600 kr i avgift och vips! Så börja pengar strömma in, på samma sätt som de idag stömmar in till inkassobolagen och div andra borgenärer.

Rent praktiskt vad betyder det?
Jo, säg att du idag har skulder på 300 000 kronor. Du räknar ut att någon du känner/är släkt med har lånat dig 300 000 kronor under några år (kan vara muntligt - är inga som helst problem så länge du - gäldenären- inte protesterar). Du har en löneutmätning på 3 000 kronor. Det betyder att KFM varje månad fördelar 3 000 kr av din lön till de du är skyldig pengar. Nu är det plötsligt en borgenär TILL (mamma, pappa, sambo, kompis...) som ska ha sin del av kakan. Och i exemplet ovan ska han/hon ha HÄLFTEN, dvs 1 500 kr, av ditt utmätningsbelopp varje månad. Alltså KFM sätter in 1 500 kr på hans/hennes konto VARJE MÅNAD. Vad din sambo, dina föräldrar, din vän, ditt barn väljer att göra med dessa pengar, ex ge dom till dig, är inget varken du eller borgenären behöver redovisa till någon. Det går finfint att plocka ut pengarna och ge dom direkt i handen till dig.

Detta är genomförbart även för sambos. Din sambo kanske har lagt ut flera tusen kronor per månad mer än du på ert gemensamma hem/liv. Över tid blir det mycket pengar. Ex så blir 3 500 kr/månad i 7 år en kapitalskuld på 294 000 kronor! Lägger du till valfri ränta, vi kan säga 32 % effektiv, så blir samma skuld under den perioden drygt 670 000 kronor! I fallet ovan, med 300 000 i "ursprungsskuld" och 3 000 kronor i utmätning, så innebär det att kfm kommer att VARJE MÅNAD, sätta in 2 072 kr på din sambos konto! Och bäst av allt, ingen kan göra något åt det! Så länge ni är överens om att skulden finns så är det ingen som frågar den minsta lilla fråga. Den ingår som en skuld bland andra skulder. Och ska ha sin del av utmätningskakan.

För äkta makar/partnerskap och för ensamstående måste man ha någon utomstående som hävdar en skuld till dig. Så länge du inte bestrider kommer den skulden att ingå i de skulder som ska drivas in.

Det finns några saker du ska tänka på.
1. Skulden ska ligga mer än 5-6 år tillbaka i tiden. Om du vill söka skuldsanering så kan det slå fel annars. "Merparten" av skulderna ska enligt nuvarande lagstiftning och praxis vara äldre än 4-5 år.
2. För att du ska tjäna direkta pengar på "tilltaget" kan du inte ha några statliga skulder. Dessa går alltid först. Men även om du har skulder till staten (skatteskulder, skulder för underhållsbidrag, bostadsbidrag, CSN o.s.v.) finns det "sekundärvinster" att göra. Det kan vara att du har för litet belopp för att räknas som "kvalificerat insolvent". Får du då ett påslag på skulden med 150 - 200 ooo (eller vad du nu vill) så räknas du som kvalificerat insolvent och kan både söka och beviljas skuldsanering. När din totala skuldbörda ökar så ökar kanske också dina övriga borgenärers önskan att upprätta ett ackord med dig. Och sist, men inte minst, inkassobolagen får mindre del av din löneutmätning... Det gäller också om du skulle få en skuldsanering beviljad.

Nu kommer säkert många säga att det är "fusk", även om mamma/pappa/vänner/sambos o.s.v. stöttat under tiden som någon haft löneutmätning, så är det kanske inte ett lån utan en gåva, och att man kanske inte kan verifiera att det är precis så mycket det rör sig om o.s.v. Och så är det. Det stämmer. Har du bara någon som är villig att säga att du har en skuld, du inte motsätter dig den så är det bara att köra på. Vare sig pengarna har betalats ut eller inte. Och det tänker vi inte ha någon moralisk uppfattning om. Idag är systemet med utmätning så gäldenärsföraktande att "Därtill är gäldenären nödd och tvungen!" Ingen är gladare än vi om någon börjar sätta sig ner och skapa ett mer rimligt system. Tills dess får du se till att systemet arbetar om inte för dig, så åtminstone inte MOT dig. Är du bara smart och tänker dig för så kan det tom göra det enklare för dig att bli skuldfri, och blir du inte skuldfri blir din tillvaro i alla fall lättare att uthärda!

Systemet utnyttjas redan idag. På din bekostnad. Se till att även du får en del av kakan. "If you can´t beat them, join them..."

Behöver du veta mer tveka inte att skriva en rad. info@insolvensstockholm.se är mailadressen, så kontaktar vi dig.

Vi kommer att skriva mer om det här på bloggen med tiden. Några har redan dragit igång processen. Med tiden får vi erfarenheter och kommer dela med oss av dessa.

Insolvens Stockholm


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: Admin skrivet Augusti 17, 2009, 23:22:13
Now we talking! ;D >:D 8)

Ungefär som mina idéer som jag tidigare fått kritik för, men tyvärr är det bara så att vi också måste se om vårt hus, och då får vi ta till lite "special"-metoder!
Synd bara att inte jag är föremål för löneutmätning,för då hade jag sett till att plötsligt få en "extra skuld" på någon miljon eller så! ;D ;D ;D


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: Robert36 skrivet Augusti 17, 2009, 23:32:46
Tummen upp ;D


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: Ulrika Ring skrivet Augusti 18, 2009, 01:00:12
Även om det visserligen kan falla under "specialmetoder" så anser vi nog att det inte är det. Vilka är det som betalar för ex en ensamstående med barns ekonomi? Ofta familjen. Det handlar då bara om att man ser till att pengarna går dit dom hör hemma. Vem är det som betalar för en umgängesförälders möjlighet att träffa sitt/sina barn? Antingen "mormor/morfar/farmor/farfar" som skjuter till pengar, alternativt att samhället måste göra det via socialförvaltningarna. Vem är det som ser till att ekonomin fungerar åtminstone nödtorftigt i ett samboförhållande där endast en har skulder hos KFM? Jo, den delen av ett samboförhållande som inte är skuldsatt. Då kan man också se till att skriva den ekonomiska biten som en skuld och få en anings återbäring. Lite av Robin Hood och "Tack gode gud för skatteåterbäringen!"

Som sagt den moraliska biten får varje enskild person själva ta ställning till. Vi informerar endast om vad som är möjligt inom den lagstiftning vi har idag.

Alternativet till detta är att lagstiftarna och KFMs verkställighet ser över det orimliga i att någon, vem som helst, helt utan några som helst krav på sig kan skicka statliga tjänstemän i samhällets tjänst att jaga livet ur människor för att bygga vinster. Något som naturligtvis är att föredra men som idag ser ut att lysa med sin frånvaro. Alla vet att det är ett vansinnigt system. Men ingen gör något åt det.

//Insolvens Stockholm
http://xxxxxxx.blogspot.com


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: Admin skrivet Augusti 18, 2009, 07:42:26
Även om det visserligen kan falla under "specialmetoder" så anser vi nog att det inte är det.
Det jag menar med "specialmetoder" är just detta, att om inte annat hjälper så får man nyttja de lagar och regler som finns, och vända dem till sin fördel. Liksom det Du just beskrivit i denna tråd.

I det "gamla" Fattiga Riddare kom jag med liknande idéer på att nyttja och vända lagarna till vår fördel, men blev totalsågad över hur dålig moral jag hade. Därför är det extra kul att se att även fler kommer med liknande idéer!  8)

Denna idé var superbra, och som sagt så hade jag mer än gärna själv nyttjat den om jag hade haft löneutmätning.
Hoppas att många hakar på detta så att våra kära myndigheter och politiker får upp ögonen. 8)


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: Robert36 skrivet Augusti 18, 2009, 09:59:00
Varför ens blanda in ordet moral i det här, det ordet kan ju inkassobolagen inte ens stava till. Vi borde få en egen lag, God Gäldenärsed ;)

Otroligt bra idé, frågan är bara vilka fler möjligheter som kan nyttjas. Inkassobolagen har ju inga problem att utnyttja systemet in absurdum. Systemfel.


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: Admin skrivet Augusti 18, 2009, 10:18:56
Moral, jo nog har inkassobolagen det alltid!
Ni har väl läst senaste numret (nr2/2009) av Säkra Betalningar på Svensk Inkassos sida! ;D ;D ;D

Ojojoj, vad synd om dem det är när dom beklagar sig över hur deras bransch hängs ut som smutsig och oseriös. :o
(Inte för att jag lyckats hitta några större notiser över detta i media, men tydligen har dom själva det.....)


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: Ulrika Ring skrivet Augusti 18, 2009, 10:41:04
För att få en skuld indriven måste du gå via KFM. KFM har bra information på sin hemsida hur du går tillväga.

KFM - vill få betalt hur gör jag?

Du ska lämna in ansökan om betalningsföreläggande. Länk till blanketten. Avgiften för att få ett ärende fastställt är 600 kr. På blanketten ska du skriva lite saker ex. ditt namn, vem som är skyldig dig pengar o.s.v.

Det finns en ruta där du ska uppge vad skulden avser. Där kan du skriva handlån, eller privatlån eller bara lån.

Sedan ska blanketten skickas in till KFM, adressen hittar du på KFMs hemsida.

Efter det skickar KFM summarisk process ut ett betalningsföreläggande till den som är skyldig pengar. Det ska han/hon skriva under och skicka in. Det betyder att skulden accepteras av den som är skyldig pengar. Du behöver inte ha några övriga papper skrivna på skulden, det räcker med muntligt avtal.

Har du redan löneutmätning och inga statliga skulder så börjar det då ticka in pengar på "den nya borgenärens" konto. Varje månad ska KFM proportionerligt sätta in pengar till alla som vill få betalt av dig. Alltså även den familjemedlem, sambo, vän m.m som nu sällat sig till borgenärsskaran.

Har du statliga skulder kommer dessa att betalas först. Dvs innan någon annan borgenär får utdelning så ska alla statliga skulder betalas först.

Många frågar ofta om samboskap och hur en skuldsatts ekonomi kommer att påverka den andra parten i ett samboskap. Svaret är att det påverkar ganska mycket. Men har ni varit tillsammans ett tag så är det kanske så att den som är skuldfri kanske skjutit till pengar med jämna mellanrum? Ni kanske går på bio och den skuldfria betalar, eller på restaurang och den som inte har skulder betalar, eller tom åkt utomlands? Räkna ihop hur mycket det kan röra sig om och lägg skulden 4 - 5 år sedan (ingen vet hur länge ni känt varandra) lägg på en ränta som motsvarar inkassobranschens, ex 34 %, så kommer - som vi alla vet - skulden med kapital och ränta att vara större än man kan tro.

Sedan kan ni luta er tillbaka och få er "skatteåterbäring". Månad för månad tickar det in ett litet bidrag från KFM till den gemensamma kassan, och jag tror inte att det kommer att göra ont... Trots allt så kostar det pengar att leva med en skuldsatt. På det här sättet kostar det lite mindre. Kom överens om att omvandla gåvor till lån, lämna in för indrivning och få en mindre besvärlig tillvaro.

Om ni sedan skulle bli ovänner eller flytta ifrån varandra eller något annat händer, då skickar du - den som är skyldig pengar - in ett brev till KFM. Där skriver du att det finns hinder för verkställighet. Då blir det borgenären som ska producera papper och om ni har ett muntligt avtal så finns inga papper och skulden upphör därmed att drivas in.

(länkarna till blanketten och KFM fungerar på hemsidan)
http://xxxxxxx.blogspot.com


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: Lektor skrivet Augusti 18, 2009, 10:48:58
Jag är inte riktigt säker på att jag förstår det här. Vägg av text, men inte "tjänar" man några pengar på detta?


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: Admin skrivet Augusti 18, 2009, 10:59:55
Jag är inte riktigt säker på att jag förstår det här. Vägg av text, men inte "tjänar" man några pengar på detta?
Haha, du är från "fel" sida av detta, det är därför du inte förstår..... >:D

Nej, skämt åtsido,

Antag att jag är skyldig pengar och KFM har löneutmätning på mig.
Av min löneutmätning så går pengarna till fordringsägarna som ansökt hos KFM.

Om då min kompis, sambo eller annan som är skuldfri ansöker om BF och vidare till utmätning (liksom de andra fordringsägarna gjort) så är denna person med och delar på kakan av utmätt belopp varje månad.
Då utbetalt belopp fördelas procentuellt till fordringsägarna så innebär alltså detta att min kompis, sambo eller liknande kan roffa åt sig en rätt stor del av kakan om h*n kräver mig på ett betydande belopp. (pengar som alltså "kommer tillbaka" till mig)

Mao, man utnyttjar det system som finns och vänder det till sin "fördel".

Förstår du nu?


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: Lektor skrivet Augusti 18, 2009, 11:15:02
Så man förlänger sin löneutmätning genom att ge sig själv hälften utav det utmätta beloppet? Eller rättare sagt en del utav det, beroende på antal fodringsägare, utmätta beloppet? Med tanke på räntan, ytterligare år av utmätning, och det faktum att man får behålla hela sin lön när skulden är löst, vore det inte bättre då att bara pröjsa som vanligt? Eller detta kanske inte riktigt är poängen med den här proceduren? Någon med större kunskap om KFM och deras löneutmätningsrutiner har säkert självklara svar på dessa frågor.


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: Robert36 skrivet Augusti 18, 2009, 12:09:30
Så man förlänger sin löneutmätning genom att ge sig själv hälften utav det utmätta beloppet? Eller rättare sagt en del utav det, beroende på antal fodringsägare, utmätta beloppet? Med tanke på räntan, ytterligare år av utmätning, och det faktum att man får behålla hela sin lön när skulden är löst, vore det inte bättre då att bara pröjsa som vanligt? Eller detta kanske inte riktigt är poängen med den här proceduren? Någon med större kunskap om KFM och deras löneutmätningsrutiner har säkert självklara svar på dessa frågor.
Det finns evighetsgäldenärer som ALDRIG kommer att bli fria från sina skulder, det borde du veta. Som du kanske vet så ökar skulden istället för att minska, oavsett hur den skuldsatta bär sig åt. Sedan fanns det fler poänger som du kan läsa i inlägget, men den största är att hindra tjuvarna på inkassobolagen och därigenom ge gäldenären och dess närmaste omgivning en tillvaro som i vart fall kan liknas vid ett liv.

Kanon, eller vad tycker du.

Edit: "liknas vid ett liv", lite klumpigt uttryckt, men jag tror ni förstår vad jag menade.


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: lisa skrivet Augusti 18, 2009, 12:35:56
Jo du Lektor, precis som Robert 36 skriver så är jag en av dom som  ALDRIG blir "fri" från min skuld från 1985 , den har istället ökat. Har haft löneutmätning i 20 år . räntorna skenar iväg ,mer än borgenären får in på min löneutmätning. Jag skulle vilja leva ,inte bara överleva (knappt).
Har bara en ynklig pension,


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: Lektor skrivet Augusti 18, 2009, 12:52:57
Jag försökte inte kritisera, jag ville bara få klart för mig poängen med att göra på det här viset, och hur pass tillgängligt det är för skuldsatta i allmänhet. Go for it de som vill och kan.


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: Rickard skrivet Augusti 19, 2009, 08:52:16
. Det Ulrika skriver är naturligtvis en lösning som är intressant för desperata, hunsade, krossade och lurade människor.

Men man kanske inte ska glömma att de som då skriver på att du har en skuld till dem och får dina utmätta pengar får en ränteinkomst som ska skattas för.

Lägger jag in 30% ränta som fogden mäter ut från någon annan så lär jag åka på en härlig skattesmäll.

2. Nu kommer det viktiga!!!
Det Ulrika skriver är hennes personliga och privata förslag.
Rikksförbundet Insolvens uppmanar INTE vare sig medlemmar eller andra att traska i lagens gråzoner, hur intressant det än är.
Riksförbundet Insolvens arbetar med lagliga medel och vi vet att saker går trögt framåt, men de går trots allt framåt även om bakslag kommer.
Vi arbetar ideellt och om någon tror att Rom kunde byggas på en dag så är det fel, men frågan har dock kommit upp på agendan de senaste åren.

Jag tänker inte gå i polemik här, men poängterar än en gång att Riksförbundet Insolvens inte står bakom fifflande  utan arbetar för förändringar. Om någon får juridiska eller ekonomiska problem genom att följa råden som ges så tar alltså inte Riksförbundet Insolvens något som helst ansvar för detta.
Att sänka sig till inkassobolagens nivå är att legitimera deras typ av "arbete".

Rickard Stenberg
v.ordf.
Riksförbundet Insolvens  ;)


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: Admin skrivet Augusti 19, 2009, 09:11:23
Men Richard, ärligt talat, hur mycket förändringar har det egentligen blivit till förbättring för gäldenärerna?
Trots ett av Er utmärkt arbete att försöka diskutera och påverka så har det snarare vänts mot gäldenärerna.

Detta är synd, eftersom Ni faktiskt har gjort ett bra jobb.

Myndigheter och politiker hyser i allmänhet ett förakt mot överskuldsatta då man ständigt gör som inkasso vill.
Kronofogden har, sedan Ert "samarbete", dragit åt svångremmarna ännu mer, genom att lära sig gäldenärernas tänk.

För oss som sitter med en massa skulder, och som vet med sig att det kommer att bli livslångt, måste därför börja tänka på oss själva. Detta förslag var ett steg i rätt riktning!
Inte är det olagligt heller! Omoraliskt gentemot inkasso och fordringsägare? Nja, frågan är om det ens är det.....

Angående räntan.
Strunta i räntan då! Se till att kräva ett betydande belopp istället.
Som sagt, om vi tar en skuldfri person som levt med sin skuldtyngda och löneutmätta sambo under lång tid har ju därmed fått vara med och betala/försörja den skuldsatte.
Därmed är det inget olagligt eller omoraliskt i sig att man kräver tillbaka dessa utgifter.
Även om man tar med räntan också, och får betala skatt på denna, så blir det ändå vinst i slutändan!  
Detta innebär för tex ett sambopar att man har mer att leva för i hushållet på detta sätt.


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: kommandoran skrivet Augusti 19, 2009, 09:24:14
Skatten på ränteintäkter är 30 %. Av varje hundralapp som kommer in kan man avsätta 30 % till skatten. På varje 1000-lapp får man behålla 700 kronor om man deklarerar räntan. Högre än så är inte skatten, och köpa 1000 kr för 300 kr är ett ganska bra "köp".


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: Robert36 skrivet Augusti 19, 2009, 10:01:16
Ett räntefritt lån är väl inget anmärkningsvärt om det är en handling mellan närstående.

Sedan tycker jag inte det är att sänka sig till inkassobolagens nivå, det handlar mer om att likt dem nyttja det systemfel som finns. Istället för att blanda in en skuldkänsla som att "sänka sig", skulle jag vilja se det som en fantastisk möjlighet att anpassa sin situation till rådande system. Spela hockey på samma villkor, typ.

Och faktiskt, så är det ju så att många som sitter fast tvingas leva genom hjälp från närstående på ett eller annat sätt. Så metoden kan väl ses som en "närståendelättnad". Om nu inte alla tycker att dagens förbehållsbelopp är tillräckligt stort och har haft den utveckling som övrigt i samhället.

För egen del tycker jag det vore fantastiskt om Olle 43 fick chansen att åka och hälsa på sina barn, om ensamstående Stina med två barn, för en gångs skull inte tvingades säga nej till en glass, om...exemplen kan göras i oändlighet.

Absolut presk eller spela efter gällande spelplan. Livet går knappast i repris, inte ens för den som sitter fast i skuldträsket hela livet. Lev nu!

Moral? Frågan om moral borde inte ens få nämnas i den här frågan. Allt vad gäller moral har motparten inkasso redan spelat bort.


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: Lektor skrivet Augusti 19, 2009, 14:09:26
Admin, du skriver "Som sagt, om vi tar en skuldfri person som levt med sin skuldtyngda och löneutmätta sambo under lång tid har ju därmed fått vara med och betala/försörja den skuldsatte. Därmed är det inget olagligt eller omoraliskt i sig att man kräver tillbaka dessa utgifter."

Detta borde väl rubriceras som antingen bedrägligt beteende eller bedrägeri beroende på storleken av den summa som gäldenären felaktigt försöker tillskansa sig samt för den andra parten medhjälp till bedrägligt beteende eller bedrägeri? Dvs om polismyndigheten nu erhåller nånslags anmälan.

Snälla nu, ingen pennfejd, jag väver inte in några som helst värderingar i mitt påstående och jag berör inte ens Kronofogdens verksamhet.


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: Admin skrivet Augusti 19, 2009, 15:22:44
Lektor,

hur kan det vara bedrägeri eller bedrägeri? (beroende på hur man gör det förståss!!)

Låt ta följande exempel:
Jag har stora skulder och en anställning med löneutmätning.
Min sambo/fru är skuldfri och har under många år fått låna ut samt täcka upp för familjen vad Kronofogden tagit i mät från min lön.
(det är ju inte bara hon som ska stå för försörjningen hemma, eller hur?)

Detta betyder alltså att hon har en fordran på mig.
Att hon nu är less på att alltid få lägga till mer än mig till hyra, barnen och övriga kostnader för familjen är alltså inget konstigt, utan torde efter ett antal år vara rätt naturligt.

Om hon då räknar ihop allt hon fått låna ut och täcka upp för mig så blir det en ansenlig summa som du säkert förstår!

Denna summa går hon nu och kräver in genom Kronofogden, varför alltså hon får vara med och dela på den löneutmätning som pågår.

Är det bedrägeri eller bedrägligt beteende?
Om det skulle vara så, kan vi nog räkna med att de flesta Kronofogdeärendena är det!!


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: Lektor skrivet Augusti 19, 2009, 15:55:37
Jag vet bara inte riktigt om jag anser det du beskriver som ett lån. Jag har också sambo. Hon har varit sjukskriven en längre tid och har precis börjat att arbetsträna. Till våren skall hon börja plugga. Det ekonomiska läget för oss är ju att jag tjänar mycket mer än vad hon gör, och därför står jag för merparten utav våra fasta kostnader(hyra, räkningar, mat, etc). Men inte skulle jag hävda att den del som jag har betalat, som överstiger 50% av kostnaden, skall räknas som ett lån av mej till henne? Hon har minsann inte skrivit under nåt papper. Det måste vara svårt att hitta en lösning på detta som inte känns fabrikerad. Bedrägeri? Tja, jag skulle nog åtminstone kalla det nåt liknande. Eller? Mitt inlägg var trots allt en fråga. Inget konstaterande.


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: kommandoran skrivet Augusti 19, 2009, 16:02:06
Lektor, om du nu skulle välja att kräva din sambo på de pengar du talar om, hon godkänner att den skulden stämmer, menar du att det finns något hinder i lagen som stoppar ett sådant krav?

Nu pratar jag inte moraliskt, det är en sak, (moral och juridik hör inte alltid ihop) utan juridiskt. Det är alltså inte fråga om vad du "anser" vara ett lån, vad du "känner" vara fabricerat, utan vad lagen reglerar rent juridiskt.

För jag skulle tro att de flesta gäldenärer har "känt" eller "ansett" något ungefär 100 gånger per dag. Varje gång finns det någon från inkasso, annan fordringsägare eller KFM som snabbt upplyser om att det handlar inte om "känner" eller "anser" det handlar om juridik och lagar.

Lägger till att frågeställningen rör sambos, inte äkta makar/partnerskap.


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: Robert36 skrivet Augusti 19, 2009, 16:42:34
Jag vet bara inte riktigt om jag anser det du beskriver som ett lån. Jag har också sambo. Hon har varit sjukskriven en längre tid och har precis börjat att arbetsträna. Till våren skall hon börja plugga. Det ekonomiska läget för oss är ju att jag tjänar mycket mer än vad hon gör, och därför står jag för merparten utav våra fasta kostnader(hyra, räkningar, mat, etc). Men inte skulle jag hävda att den del som jag har betalat, som överstiger 50% av kostnaden, skall räknas som ett lån av mej till henne? Hon har minsann inte skrivit under nåt papper. Det måste vara svårt att hitta en lösning på detta som inte känns fabrikerad. Bedrägeri? Tja, jag skulle nog åtminstone kalla det nåt liknande. Eller? Mitt inlägg var trots allt en fråga. Inget konstaterande.
Beror väl på om ni har delad ekonomi eller inte. Faktiskt så tror jag det finns par i din situation som har upprättat ett reversförhållande. Exempelvis mannen som tidigare haft en sjukskriven sambo, där han fått stå för försörjningen och när hon väl är på banan igen så träffar hon "Snygg-Ola" på sitt arbete och drar.

Kvar med lång näsa står mannen, och när han väl träffar en ny kvinna och denna blir sjukskriven tänker han; aldrig mer. Så varför inte, upprätta en muntlig revers med din sambo ;)

Bedrägeri. Ordet känns rätt märkligt i det här sammanhanget, inkassobolagen tillåts skicka luftfakturor år efter år. Två "fel" gör inte ett rätt, men istället för att blanda in ordet bedrägeri, tycker jag systemfel känns mer riktigt. Och tänk om gäldenärerna fick en egen lag, god gäldenärsed att luta sig bakom, tänk vad mycket lättare allt skulle bli då. Nä, spel på lika villkor är bara rättvist innan någon får upp ögonen för den orättvisa spelplanen.

Bedrägeri. Skicka ett krav som inte finns? Andra branscher brukar polisanmälas och de skyldiga åker i fängelse, men inte de branscher som har en egen lag. Märkligt.


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: Lektor skrivet Augusti 19, 2009, 18:55:24
Kommandoran: Nej, nåt sånt hinder finns inte, men poängen är väl att det heller inte finns nån skuld; den är ju bara påhittad. Och vad jag vet finns det faktiskt något som reglerar påhitt. Det spelar ju egentligen ingen roll att någon betalat mer än den andra under en period, då det inte var under premisserna att det faktiskt var ett lån. Och det spelar lika lite roll att man i det utformade kravet, tillsammans med den skuldsatte, ändå hävdar att detta, trots allt, var ett lån. Lånet fanns ju inte där från början, det var något som uppfanns i efterhand. I det här sammanhanget säger jag inte att det är 'fel', jag tror bara inte att det är lagligt.

Robban: Jag var tvungen att använda något ord. Det blev bedrägeri. Jag försökte hålla sådana värderingar du gör utanför, då även jag anser att det finns väldigt mycket orättvisa i den här branschen. Det är ju knappast det goda samvetet som skulle sätta stopp för nåt liknande som tagits upp här. 


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: Robert36 skrivet Augusti 19, 2009, 19:59:47
Kommandoran: Nej, nåt sånt hinder finns inte, men poängen är väl att det heller inte finns nån skuld; den är ju bara påhittad. Och vad jag vet finns det faktiskt något som reglerar påhitt. Det spelar ju egentligen ingen roll att någon betalat mer än den andra under en period, då det inte var under premisserna att det faktiskt var ett lån. Och det spelar lika lite roll att man i det utformade kravet, tillsammans med den skuldsatte, ändå hävdar att detta, trots allt, var ett lån. Lånet fanns ju inte där från början, det var något som uppfanns i efterhand. I det här sammanhanget säger jag inte att det är 'fel', jag tror bara inte att det är lagligt.

Robban: Jag var tvungen att använda något ord. Det blev bedrägeri. Jag försökte hålla sådana värderingar du gör utanför, då även jag anser att det finns väldigt mycket orättvisa i den här branschen. Det är ju knappast det goda samvetet som skulle sätta stopp för nåt liknande som tagits upp här.  
Jo, jag anade mellan raderna hur du tänkte, men likväl så stod det där, ordet, bedrägeri.

Skicka påhittade skulder gör ju motpartern, men jag tycker nog inte att det här behöver kallas påhitt, snarare en lite längre periodisering av kravet enligt överenskommelse träffad mellan parterna. Jag missade juristlinjen, men jag tror det blir svårt att stoppa, tror benhårt på att det håller hela vägen.

Faktiskt så öppnar ju spelplanen som den nu är utformad och denna kreativitet, även upp för tredje part, d.v.s de som finns runt evighetgäldenärerna och som de facto får skjuta till med stålar.

Bedrägeri och luftfakturor. Jag fick i början av året en inbetalningsavi från Alektum. De hade köpt någon gammal stock och jag skulle inom x antal dagar erlägga 274.000 eller om det var 374.000, minns faktiskt inte riktigt. Om jag inte gjorde det skulle de skicka ärendet vidare till KFM.

Trots att jag är ganska luttrad så måste jag erkänna att jag blev en smula skärrad. Skulden var drygt 19 år och saknade dessutom underlag. Den var så preskad så det fanns inte. Den blev avskriven direkt när jag kontaktade Alektum. Eller i vart fall ganska direkt för att vara ett inkassobolag ;)

 Men, om jag nu inte hade öppnat brevet, varit bortrest, inte vetat hur jag skulle göra eller annat, då hade skulden via KFM plötsligt vaknat till liv igen. Tror många blev lurade av Alektum där. Jag var i kontakt med Peter Hellman som tyckte att 19 år inte var en speciellt lång tid som förflutit. Trots att den avskrevs ville jag ha ut underlaget, men det fick jag inte. Alektums handläggare tyckte att jag kunde skylla mig själv som inte betalat för 19 år sedan. Hepp.

Nu gick det ot, men jag menar på fullt allvar att Alektum är tjuvar, och med tjuvar lägger jag in precis varenda värdering som överhuvudtaget finns i det ordet.

Än idag vet jag inte vad skulden avsåg. Inte en susning.Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: Lektor skrivet Augusti 19, 2009, 20:38:03
Robban, jag tror också, utan tvekan, att det här scenariot är fullt möjligt. Absolut. Men det håller nog därför att det skulle vara så svårt för någon att bevisa att det här skulle vara någon slags uppgörelse. Vem skulle bevisa, eller rättare sagt, vem skulle ha en aning/misstanke om att det ens fanns något att bevisa? Någon annan borgenär? Knappast. MEN, jag tror fortfarande inte att detta på nåt sätt skulle vara lagligt. Givetvis får man göra som man vill med den informationen. Jag hörde någonstans att det tydligen också är olagligt att ladda ner grejer från internet. Typ filmer och grejer. Det här avfärdar jag självklart som lögn och fortsätter att ladda ner ;)


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: birana skrivet Augusti 19, 2009, 20:54:50
Herregud säger jag bara och som Fylking måste jag utbrista ÄÄÄÄntligen!!!!!!!

Ser redan att det darras i knävecken på en del och det kommer säkert att åtföljas av ett ramaskri från den  sk. seriösa inkassobranchen om det är fler som vill vara med och dela på den ytterst luckrativa kakan.
 Och det är bra  det skulle väl vara det enda sättet att få till stånd någon som helst förändring gällande UB tom Kfm måste kanske  ändra sitt märkliga arbets sätt dvs verkligen kontrollera att det finns en giltig skuld det vinner vi alla på.
Vi Riddare med löneutmätning kanske skulle kunna bilda en skuldkedja med varandra  i stället för kedjebrev  skuldebrev ;)


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: kenny skrivet Augusti 19, 2009, 21:00:12
Kommandoran: Nej, nåt sånt hinder finns inte, men poängen är väl att det heller inte finns nån skuld; den är ju bara påhittad. Och vad jag vet finns det faktiskt något som reglerar påhitt. Det spelar ju egentligen ingen roll att någon betalat mer än den andra under en period, då det inte var under premisserna att det faktiskt var ett lån. Och det spelar lika lite roll att man i det utformade kravet, tillsammans med den skuldsatte, ändå hävdar att detta, trots allt, var ett lån. Lånet fanns ju inte där från början, det var något som uppfanns i efterhand. I det här sammanhanget säger jag inte att det är 'fel', jag tror bara inte att det är lagligt.

Det KAN ju vara så som du beskriver och i sådant fall kan man ju ha en moralisk diskussion huruvida detta är rätt eller fel. Men många har ju faktiskt sådana situationer där man har lånat och man har gjort muntliga överenskommelser om att t.ex. den ene betalar mer en tid för att det ska regleras senare. Där finns ju en skuld. Många föräldrar, syskon, sambos, barn osv. har hjälpt och deras lån betraktas ofta som mindre värda. Notera att detta är vanligt i våra "kretsar". Det är inte lika vanligt att det är så i mer bemedlade kretsar. Där faller det sig tämligen naturligt att man lånar ut och så har man en fordran. Ibland skriftligt, ibland muntligt. Att VI reagerar beror på att vi är vana att vara i "underställning" och inte är vana vid att man reglerar allt möjligt genom avtal.

Har man överenskommit om annat kan det möjligen vara så att det närmar sig bedrägligt beteende, men det beror ju på vad som överenskommits om i just den familjen, eller den gäldenärens situation.

Jag tycker att det mycket väl är på tiden att även våra nära och kära ska ha rätt att få tillbaka en del av det dom hjälpt till med, även om de kalkylerat med en kreditförlust. Vad de sedan gör med pengarna är ju upp till dem, eftersom de från början lånat ut dem. Kanske en ny cykel till barnbarnet? eller är det för mycket? en glass då i alla fall (många gånger räcker det inte till mer i alla fall).

Jag tycker att iden är strålande och var och en måste ju få avgöra om det finns en skuld eller inte. Alla system missbrukas, så även detta. Dock av en liten "klick". Idag utgör denna klick inkassobolag som Alektum, men om 100 gäldenärer får krav från anhöriga via kfm, är säkerligen ett eller två fabricerat. Det kan ju inte innebära att de andra 98 ska avstå från att göra rätt för sig gentemot sina anhöriga, eller?


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: Robert36 skrivet Augusti 19, 2009, 21:27:38
Robban, jag tror också, utan tvekan, att det här scenariot är fullt möjligt. Absolut. Men det håller nog därför att det skulle vara så svårt för någon att bevisa att det här skulle vara någon slags uppgörelse. Vem skulle bevisa, eller rättare sagt, vem skulle ha en aning/misstanke om att det ens fanns något att bevisa? Någon annan borgenär? Knappast. MEN, jag tror fortfarande inte att detta på nåt sätt skulle vara lagligt. Givetvis får man göra som man vill med den informationen. Jag hörde någonstans att det tydligen också är olagligt att ladda ner grejer från internet. Typ filmer och grejer. Det här avfärdar jag självklart som lögn och fortsätter att ladda ner ;)
Jag för min del tror att det håller av den enkla anledningen att det är lagligt.
Jag laddade tidigare ned, men bara för att jag var en tjuv ;D Att ladda ned är stöld ;)


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: kommandoran skrivet Augusti 19, 2009, 22:36:55
Det här är fantastiskt. Hela diskussionen är fantastisk. Vi har fastslagit att rent juridiskt finns det inget som hindrar en närstående privatperson till en gäldenär att lämna in en ansökan om BF till KFM och mot gäldenären.  Om gäldenär och borgenär är överens kommer det att bli utslag och utmätning för anmäld skuld. För sådant ser Kronofogdens uppdrag ut. Inga juridiska hinder whatsoever för en utmätning. Tom Lektor skriver att "nåt sånt hinder finns inte" ang hans och sambons ekonomiska uppdelning, men nu plötsligt lyser någon rättelampa i ansiktet på en hel del människor. NU när det hittats en möjlighet att använda UB i "gäldenärens tjänst" så börjar rättesnöret visa sig. "Visst man kanske kan göra så, tom troligt, men är det RÄTT!?!"

Låt mig här inflika ett citat från en känd jurist inom en av Sveriges största privata inkassobyråer.
" Det är skillnad på att ha rätt - vilket han hade - och att få rätt -vilket jag fick..."

Med citatet ovan som ledstjärna, kan någon förklara för en evighetsgäldenär varför han/hon INTE skulle, inom juridikens ramar, förbättra sin levnadssituation?

Jag tror det var Robert36 som skrev "livet går knappast i repris".

Moral går inte att ha i två uppsättningar. Om en gäldenär ringer till en fordringsägare och säger att "det här är inte rätt!" och fordringsägarens ombud svarar "att ha rätt och att få rätt är två olika saker..." så måste samma uppsättning argument gälla för gäldenären gentemot fordringsägaren.

"Det är skillnad på att ha rätt - vilket fordringsägaren hade, och att få rätt - vilket jag evighetsgäldenären fick".

Men då spelar "anser" och "känner" och "det är inte rätt" helt plötsligt roll...

Men juridiskt spelar inget känner eller anser eller rätt ingen roll. Juridiskt gäller "if it works it works"! Och det insolvens stockholm dragit fram works! Åtminstone juridiskt och det är det som räknas.Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: Lektor skrivet Augusti 20, 2009, 09:35:35
Vänta nu, va? Jaha. Menade väldigt generellt, men ok. Jag försökte undvika området om vad som är rätt och vad som skulle kunna tänkas vara fel. Rätt och fel för vem, liksom? Jag ville bara få klart för mig huruvida de exempel som presenterats i tråden var lagliga eller ej.

En viktig fråga dock, enligt mej, är: Vem skulle kunna tänka sej att faktiskt gå vidare med detta och verkligen genomföra det? Och innan folk svarar på det vill jag att de tänker efter. Som ett slags tillägg till frågan kan jag ju påpeka att jag tycker bara att det är intressant att höra från folk som faktiskt är belastade med löneutmätning. Inte har varit, inte känner nån som är det, eller har drömt om att vara det. Utan är det. Varför? Jo, ett exempel: en polare till mej skall hoppa fallskärm här i dagarna. Han tvekade lite och undrade om det kanske ändå inte var en sån jävla bra idé. Jag kontrade genast med att "Det är klart att du skall göra det ffs! Skärpning!". Men, helt ärligt, jag hade aldrig någonsin gjort det själv.


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: Admin skrivet Augusti 20, 2009, 10:28:29
Nu ska ju egentligen inte jag svara på ditt inlägg eftersom jag inte har löneutmätning.

Men jag kan lova och garantera att om jag hade det så skulle jag göra enligt förslaget!
Varför? Jo, för att få vara med och skapa debatt och "oreda i systemet".

För, om detta fungerar, vilket det garanterat gör, så måste våra lagstiftare sätta sig ned och fundera på hur många "felaktiga" ärenden ligger det hos fogden egentligen.
Därmed så skulle det sannolikt bli hårda krav på att fordringsägaren måste bevisa sin fordran på ett hållbart sätt.En fråga som naturligtvis dyker upp är: Hur många är det som redan utnyttjar detta tillvägagångssätt?
(en fråga att bita i för våra kära fogdar! >:D)


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: Lektor skrivet Augusti 20, 2009, 11:24:43
Heh, vem som vill får givetvis svara. Jag har säkert fel, men jag tvivlar på att detta skulle få någon större genomslagskraft. Inte för att idén är dum, det är den nog inte, men det hela känns ändå osäkert. Och det finns nog många fall där detta inte ens är lämpligt. Jag tror ändå att det inte finns så många, om vi nu skulle sätta det i nåt slags perspektiv, som faktiskt skulle gå hela vägen och geomföra det.. och det var väl lite det som var frågan, finns det ens någon? Eller, kanske är det bara jag som är för feg för att inse hur det egentligen ligger till.


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: carisma skrivet Augusti 20, 2009, 11:30:33
jag skulle kunna göra det lätt , då jag har skulder  till min syster som t o m har lånat pengar för att hjälpa oss. men vi betalar henne varje månad. men utöver det så skulle hon få tillbaka lite mer om hon fick del av löneutmätningen. utöver detta har min  mamma, pappa och min 18 åriga son lånat ut pengar till oss om det har varit kris...dom skulle nog inte säga nej om dom fick del av löneutmätningen. fast  nu kräver dom inga pengar av oss men för mig skulle det iaf kännas skönt om dom fick en del varje månad....När ksonofogden var hem hit då frågade dom om vi var skyldiga någon privatperson pengar. men vi sa ju nej, vi kanske inte skulle ha gjort det


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: Ulrika Ring skrivet Augusti 20, 2009, 11:45:58
Vi i Sthlm har medlemmar som påbörjat detta, så svaret är ja det finns människor som gör det vi tipsat om.

Carisma, om du vill kan du ta kontakt med mig, ulrika.ring@insolvensstockholm.se så hjälper jag dig att kolla om det finns någon vits för dig att få en skuld till en privatperson. Alltså om förutsättningarna finns för att förbättra din situation. Förutom att prata med den som ska driva skulden mot dig så tar själva det administrativa arbetet 10 minuter, 1 frimärke och ett kuvert. Sedan sköter KFM resten.

//Ulrika


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: carisma skrivet Augusti 20, 2009, 11:58:03
Vi i Sthlm har medlemmar som påbörjat detta, så svaret är ja det finns människor som gör det vi tipsat om.

Carisma, om du vill kan du ta kontakt med mig, ulrika.ring@insolvensstockholm.se så hjälper jag dig att kolla om det finns någon vits för dig att få en skuld till en privatperson. Alltså om förutsättningarna finns för att förbättra din situation. Förutom att prata med den som ska driva skulden mot dig så tar själva det administrativa arbetet 10 minuter, 1 frimärke och ett kuvert. Sedan sköter KFM resten.

//Ulrika

Hej.låter toppen. sk aförst prata med syster , men jag tror att hon även skulle vilja ta del av löneutmätningen oxå...

sen har ju min sambo en skuld hos sin mor på närmare 20 tusen. och henne har vi inte haft råd ens att betala tillbaka något i månaden.

Jag hör av  mig till dig så fort jag pratat med syster om detta


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: Ulrika Ring skrivet Augusti 20, 2009, 14:00:00
Carisma: det blir bra, gör så. Prata med din syster så hörs vi senare. Om din syster känner - vilket en del gör - att hon inte förstår eller att någon annan än du ska förklara så kan du kontakta mig så hjälper jag till även där.

Detta gäller självfallet även andra som vill ta reda på om detta är något för henne/honom.

//Ulrika


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: carisma skrivet Augusti 20, 2009, 14:52:32
vart det slut på diskussionen här nu  ;D


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: Callemaja skrivet Augusti 20, 2009, 21:59:29
Nädå, inte riktigt än............

För många år sedan så var jag sammanboende med ett fruntimmer.
Vi hade var sin ekonomi men delade på gemensamma kostnader såsom hyra, mat,
bensin och kostnader för våra hästar. När vi efter några år gjorde slut så fick den ene
efter en avstämning betala den andre för mellanskillnaden.
Om vi hade fortsatt att leva tillsammans så hade nog vår ekonomi skötts på samma sätt.

Oavsett vilket så uppstod en skuld som inte var påhittad. Den kunde vara stor eller liten
beroende på skillnader i våra inkomster. Hade den ene lägre inkomster eller utmätning av lön
så är det uppenbart att skillnaden att bidra till gemensamma kostnader hade varit stor.
Det finns ju ingen skyldighet att den ene ska stå för den andres livsnödvändiga kostnader.
Det är inte bedrägeri att kräva den andre parten på mellanskillnaden.


För att sedan återanknyta till denna trådens ursprung där kollegor på Insolvens tappat optimismen inför förväntade förändringar som kan leda till förbättringar för gäldenärer.
Jag delar den pessimismen när jag i mina försök att för egen del att hävda preskription dels för egna skulder samt som ombud för andra gäldenärer.
Preskriptionsinstrumentet har absolut krossats av dels HD-dom från 2007 där inkassobolag lyckats styrka avsändandet och man fann att åtminstone något krav kommit fram av ett flertal sända.
Dels av den Hovrättsdom som anser att man får skylla sig själv om man inte vistats på sin folkbokföringsadress. Det krävs ingen bevisning när det gäller mottagandet. All rättsskipning baseras på de bevis som kan läggas fram. Nu behövs det ingen sådan bevisning eller så kan borgenären på sin data producera egna sådana listor.
Den enda möjligheten att att få igenom en preskription av ett ärende måste bli att borgenären självmant erkänner att en fordran är preskriberad. Hur ofta kommer det att ske?
Det kan finnas en möjlighet till för ett fåtal gäldenärer (förutom att de avlider) att deras fall är så speciella att de kan få igenom sina ärenden som preskriberade.

Enda möjligheten som jag ser det är att någon gäldenär kan få en driftig advokat som kan få upp sitt ärende i HD och ytterligare förtydliga beviskravet.

Med tanke på det "juridiska underskott" som drabbat gäldenärerna så anser jag att det inte ens finns  moraliska/etiska hinder för att kräva sin sambo/make/maka på gemensamma kostnader. De är reella.
Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: Ulrika Ring skrivet Augusti 20, 2009, 23:42:56
Callemaja, vad gäller preskription och din argumentation där håller vi helt med. Vad gäller ev moraliska/etiska uppfattningar så tror jag det står klart och tydligt vad vi tycker. Om "förslaget" hjälper en piskad och pinad evighetsgäldenär så tycker vi att det inte finns några som helst hinder. I bästa fall skulle ett massivt tryck från gäldenärskollektivet där det ramlade in betydande skulder från närstående kunna sätta fokus på kravlösheten bakom en indrivning/utmätning. Ett fokus som nog inte kunde stoppa nya privata skulder men som kanske fick den skenande skuldindustrin att åtminstone avstanna något. Om ni förstår vad jag menar.

Den pessimistiska synen på gäldenärskollektivets villkor och utvecklingen av densamma är något som vi inom Insolvens Stockholm givit uttryck för. Vi har diskuterat det ingående inom vår förening men inte med riksförbundet. Så vi kan inte säga att det gäller för alla Insolvensföreningar, eller riksförbundet.

Det låter kanske lite konstigt men organisationen är uppbyggd på så sätt att varje lokalförening är "sin egen". Eget organisationsnummer, egen styrelse och "egna" medlemmar. I riksförbundet är det lokalföreningarna som är medlemmar. Vi kan alltså inte tala för alla Insolvensföreningar utan endast för vår. Jag kan dock säga att alla föreningar nog är lika frustrerade över att gäldenären pressas så hårt och att alla ser ojämlikheten mellan ex Alektum el. Intrum Justitia och "Herr och Fru Johansson". Och att KFM inte balanserar upp den ojämna maktfördelningen. Samt vi alla har en gemensam strävan att åstadkomma systemförändringar.

Jag ville bara klargöra den biten. Så inga missförstånd uppstår. Vi har lite olika syn på en del saker men delar samma strävan (som säkert alla andra föreningar och nätverk också gör) FÖRÄNDRING! Indrivning och verkställigheten som vi idag känner den är ett orättvist och förlegat system som är totalt akterseglat av en modern och uppdaterad "skuldindusti" som inte drar sig ett ögonblick för att utnyttja systemet.


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: Lektor skrivet Juli 01, 2011, 14:19:18
Var det någon som faktiskt hoppade på den här idén?


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: larses60 skrivet Juli 01, 2011, 21:04:11
Oxå nyfiken....


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: nillsson skrivet Juli 02, 2011, 21:06:29
Jag kör igång på måndag och driver detta då de vill ta 1396 sek på min svenska pension.
1976 lånade jag 50 000 sek från mina föräldrar för att få villan klar nu önskar de detta åter
med en normalränta på 12 % tillkommer 358 tusen .
Norsk pension får ej utmätas i Danmark finns ej utmätning av e-mål säger ensom vet så
där berörs jag inte.Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: DLuXe skrivet Juli 03, 2011, 11:10:32
Ursäkta för att jag är så pessimistisk men det är ju ingen lösning? Det där är en genväg/nödlösning för den person som tror att denne kommer att vara skuldsatt livet ut. Jag personligen har inget behov av den lösningen. Tänker betala av mina skulder utan ränta istället :)


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: nillsson skrivet Augusti 23, 2012, 12:42:48
GÖR SÅ HÄR DET FUNGERAR JÄTTEBRA!!!!!!


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: Patrik1 skrivet Augusti 23, 2012, 13:30:16
GÖR SÅ HÄR DET FUNGERAR JÄTTEBRA!!!!!!

 ;D  Tell us more.


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: nillsson skrivet Augusti 23, 2012, 18:33:37
titta längst upp på tråden och gör så det är väl någon som har hjälpt dig med ett
handlån eller uppehälle som vill ha tillbaks sin del,lägg till ränta osv.be dessa lämna in
betalnningsföreläggande (summarisk process) 300:-och så löper det på.


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: Patrik1 skrivet Augusti 23, 2012, 18:48:33
titta längst upp på tråden och gör så det är väl någon som har hjälpt dig med ett
handlån eller uppehälle som vill ha tillbaks sin del,lägg till ränta osv.be dessa lämna in
betalnningsföreläggande (summarisk process) 300:-och så löper det på.
 ::)  Självklart!  Haha


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: MrSanoj skrivet Augusti 23, 2012, 22:09:54
Ursäkta för att jag är så pessimistisk men det är ju ingen lösning? Det där är en genväg/nödlösning för den person som tror att denne kommer att vara skuldsatt livet ut. Jag personligen har inget behov av den lösningen. Tänker betala av mina skulder utan ränta istället :)


Jag tror att du har helt fel i det du skrev...
Om skulden öker betydligt hamnar du absolut i en bättre sits att göra ackord på övriga skulder, den skuld du har till mamma eller pappa kan dom säkert avskiva helt när det är dags! ;)

Ska absolut ta en funderare på detta, det tråkiga är ju att krf inte kan göra någon utmätning på lön, då jag har så otroligt låg lön... Men för att ha en bättre utgångsläge till en förhandling för ackordet så är nog detta optimalt för mig..

Nu somnar jag nöjdare idag >:DTitel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: MrSanoj skrivet Augusti 23, 2012, 22:13:28
Jag blev så nöjd när jag läste tråden att jag bara måste säga godnatt ;)

Jag visste detta, för ämnet har skrivits om tidigare, men inte så utförligt som beskrevs här!!!


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: MrSanoj skrivet Augusti 24, 2012, 14:20:08
Jag har funderat på detta under natten och på jobbet idag....

Jag tror faktist detta hjälper skuldtyngda personer i långa loppet om vi alla börjar använda oss av denna metod..
Inkassobolagen skulle bli galna och kräva ändringar inom detta område vilket skulle kunna resultera i att alla skulder som skickas för indrivning måste vara kontrollerade av KRF, då kan inte gamla skulder bara dyka upp och få liv igen, för att dom ska klara av det måste det nog finnas en absolut presk på alla skulder för som det nu är har dom noll-koll.........

Jag ska nog skicka en indrivning på mig själv, en rimlig summa torde vara 350.000-450.000 eller kanske 600.000.... Hur skulden har uppkommit eller om den ens är sann å riktig skiter KRF fullständigt i.....

KRF går ärenden åt skumraskbolag, då kan dom banne mig gå för mig också!!!!!!!
Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: MrSanoj skrivet Augusti 24, 2012, 15:45:04
KFM ska det ju vara i förkortning. KronoFogdeMyndigheterna...
Fick tillt i kolan...


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: intrumcleaner skrivet Augusti 25, 2012, 10:59:57
Jag har funderat på detta under natten och på jobbet idag....

Jag tror faktist detta hjälper skuldtyngda personer i långa loppet om vi alla börjar använda oss av denna metod..
Inkassobolagen skulle bli galna och kräva ändringar inom detta område vilket skulle kunna resultera i att alla skulder som skickas för indrivning måste vara kontrollerade av KRF, då kan inte gamla skulder bara dyka upp och få liv igen, för att dom ska klara av det måste det nog finnas en absolut presk på alla skulder för som det nu är har dom noll-koll.........

Jag ska nog skicka en indrivning på mig själv, en rimlig summa torde vara 350.000-450.000 eller kanske 600.000.... Hur skulden har uppkommit eller om den ens är sann å riktig skiter KRF fullständigt i.....

KRF går ärenden åt skumraskbolag, då kan dom banne mig gå för mig också!!!!!!

En liten notering! man har INTE följt lagen eftersom att producera falska fordringar går under bedrägeri. Där både böter och fängelse finns på straffskalan. Men som sagt detta riskerar endast de personer som blir avslöjade.

Där det är vanligt att en länk i kedjan brister, exempelvis om den kompis du gjort en deal med blir din ovän eller blir pengahungrig och vill ha en större del av kakan. Där allt kan raseras snabbt ...

Tänk över era val både en och två gånger innan ni gör dom!. Allra helst om ni blandar in era föräldrar och övrig släkt.Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: MrSanoj skrivet Augusti 25, 2012, 11:46:11
Falska fodringar gör ju inkassobolagen jämt...
Och det är ju obefintligt ofarligt för dom, då måste vi väll kunna iallafall ge tips på använda samma mynt...Det hettar till i byxorna på inkassobolagen då personer begär ut PUL, det går att läsa av flera inlägg att då bara avskrivs skulden..

Sen undrar jag om inte mamma å pappa har lagt ut väldigt mycket pengar för mig, jooooooo förmodligen flera miljoner under hela den tid jag bodde hemma, så speciellt falsk blev ju inte den skulden...


Jag rekommenderar verkligen släkten och inte vänner å bekanta, det står också i tråden hur man ska gå tillväga om man ev skulle vilja bryta överenskommelsen... Precis som du skriver, dom vill ha större del av kakan, det sker nog bara om man inte använder släkten..


Även jag har betalat en skuld som var påhittad för att jag fick prickar för underhållet, "Poff" så var en påhittad skuld från något bolag i malmö som krävde mig på nästan 5000:-,,,,,, det är någon som ser när någon precis fått en prick som nyttjar systemet..  Jag bara pröjsade för att jag inte orkade skriva brev, det var ett inkassobolag som hjälpte till att krävde in pengarna!!


Jag ser verkligen detta som en möjlighet att skuldernas riktighet i framtiden måste bevisas, det kanske blir inkassobolagens nya inriktning och enda sett för att få in pengar!!!


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: kojak skrivet Augusti 31, 2012, 16:04:56
Exakt samma resonemang fungerar vid skuldsanering för en privat skuld som ska betalas tillbaks.
Personen du tar upp som borgenär i ansökan kommer få bekräfta eller dementera skulden. Inget svar alls tolkar kfm som att skulden är korrekt.
Enklast, som sagts tidigare, blir en kapitalskuld utan ränta.

Inte heller för skuldsaneringar ingår det i kronofogdens uppdrag att bedöma en skulds riktighet. Däremot gör man en samlad bild av den sökande så för mycket skulder till släkt och vänner kan man få någon fråga om, det ska dessutom stå i ansökan vad pengarna avänts till (precis som det ska för alla upptagna skulder). Det räcker att hävda att det inte finns annat än muntliga överenskommelser.


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: Leffa skrivet Augusti 31, 2012, 18:39:58
Jag håller med IntrumCleaner i det avseende att vi inte ska leka sjörövare om vi ska komma någonstans. Att kolla runt sitt hus för att ta med lån av vänner och föräldrar. Det kan handla om att man har bott gratis till att man har fått penninghjälp. Sedan att räkna upp den summan med vanlig ränta diskonto+8% är helt korrekt enligt mig och bryter ingen lag.

Däremot är jag mot att hitta på falska jättesummor för på sådan viss få ner utmätt belopp till fordringsägarna kommer bara att slå tillbaks på hos själva. Både Forumet och IntrumCleaner vill vissa och bevisa missbruket inom inkasso, datainspektionen, domstolarna samt Kronofogden.

Hur ska vi kunna bli accepterad om vi själv, både synligt och medvetet uppmuntra folk till rent brottslig handling?

Jag vill tacka både Admin och IntrumCleaner för att dem håller vår fana högt och så ska det förbli


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: MrSanoj skrivet Augusti 31, 2012, 20:59:47
Jag håller absolut med dig...
INGA FALSKA SUMMOR!!!!

Jag kanske snubblade på tangentbordet men visst menar jag riktiga skulder!!!!Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: Pumpan52 skrivet Augusti 30, 2013, 15:01:57
....och jag som redan ansökt och nästan fått skuldsanering beviljad utan att se detta först! Finns det något jag kan göra nu i efterhand???? >:D


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: Pumpan52 skrivet Augusti 30, 2013, 15:17:57
Man måste väl i så fall se till att pengarna inte går in på sitt eget konto, för kfm går ju in och kollar där med jämna mellanrum och dessutom tar de pengarna man råkar ha där om de vill! Det har de gjort för mig!


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: nillsson skrivet Augusti 30, 2013, 16:19:57
Alla skulder skall med även lån från nära och kära,några pengar på konto skall
man inte ha.


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: Jonte64 skrivet Oktober 18, 2013, 11:04:38
Nu skiter jag i det. Har betalat 300.000:- på två och nästan kommit i mål. då ramlar det in ett lån med utslag 1990 på 164.000:- samt två skulder från sent 1990-tal på tillsammans 70.000:-.
Hade åtta månader kvar. Har nu ytterligare 17 månader á 13.500:-.

Har läst ovanstående. Någon som har erfarenhet, som provat, som fått detta att fungera?
I så fall ska jag vara skyldig min sambo några hundratusen och få tillbaka i alla fall hälften av de 13.500:- varje månad.
Tacksam för tips...


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: nisse2005 skrivet Maj 09, 2014, 14:30:22
Hej!

Något som jag har undrat är ifall man kan kräva att någon skickar en skuld till KFM. Alltså, om jag är skyldig en vän pengar och min vän vägrar att anmäla skulden till KFM, kan man då tvinga denne att skicka till KFM på något sätt?

Mvh


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: Admin skrivet Maj 09, 2014, 17:10:34
Nja, det lär nog bli svårt.

Det är ju upp till varje fordringsägare att försöka driva in skulden, och då det kostar pengar att skicka till fogden, alternativt stämning till tingsrätt, är det många som drar sig för det om tex skuldbeloppet är litet eller utsikterna att få betalt är dåliga.

Varför vill du tvinga din vän att göra det?


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: MrSanoj skrivet Maj 15, 2014, 22:44:55
Sådär, nu har jag förklarat för en bekant hur dom ska återta lite av sina utmätta pengar.

En kortfattad redogörelse.
En kvinna hamnar galet och får 50000kr i kontokortskulder sen blir det en kedjerektion med åtgärder från krono som försämrade kvinnans ekonomiska status. Detta hände i början av 80-talet och har sen dess varit nertyngd i skuldträsket..
Hon är nu pensionär med en utmätning på 1500kr/mån från sin redan skrala pension.

Jag förklarade för hennes barn hur dom ska göra, dom har mer eller mindre försörjt henne och nu skickar dom in ett belopp som gör att dom som tidigare fick 1500kr för nöja sig med hälften, den andra hälften får hon tillbaka bakvägen.

Om alla gjorde så skulle det garanterat gynna oss skuldsatta som hela tiden får fajtas mot redan preskriberade skulder och rent av falska skulder, vem lyssnar på en skuldsatt.

Tror dom som köper skulder egentligen darrar av att en sån här tråd får finnas på nätet, jag har redan kopierat den, tryggt förvarad i utskriftformat.

Be någon om hjälp om ni fått utmätning av lönen/pensionen och ta tillbaka pengarna bakvägen.Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: MrSanoj skrivet Augusti 22, 2014, 16:16:47
Hur gick det för kvinnan.

När kvinnan började ta reda på hur mycket skulder hon har började dom självmant nämna skuldsanering, tror inte det har hänt ett smack efter det och man kan ju undra hur mycket av skulderna som inte är helt korrekta!

Återkommer om jag får mer information.Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: linda123 skrivet November 24, 2014, 16:24:27
Min sambo lånade mig ca 200.000 som jag var tvungen att betala banken då jag fick sälja min förra lägenhet med förlust. Jag ska nu få skuldsanering, menar ni att jag hade kunnat ta med det då?

Så synd att jag inte visste det innan när jag ansökte i så fall. Trodde inte att lån från sambo var ok eftersom de räknar med att man delar ekonomin (vi var visserligen inte sambo än när jag sålde lägenheten, men nu är vi ju).
MVH Linda


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: linda123 skrivet November 24, 2014, 16:26:20
Kan tillägga att jag har inledande skuldsanering nu, så jag har ju redan skickat in alla papper.


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: ivkej skrivet November 24, 2014, 19:17:08
Din sambo kan anmäla din skuld till honom, inom de 4 veckorna som borgenärerna skall anmäla sina krav på dig till KFM.


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: nillsson skrivet November 25, 2014, 09:46:16
NATURLIGTVIS!!!!!!

Allt skall med och fördelas din sambo som nu är borgenär blir mött
på ett vänligt sätt hos KFM för han är ju borgenär.Snabba på.

överenskommelse av räntesats kan vara ca 20 % eller mer.


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: jaden skrivet November 25, 2014, 19:27:48
Skusan kommer se väldigt allvarligt på att du inte tog med ett lån på 200.000...


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: kojak skrivet November 25, 2014, 21:48:16
Kan tillägga att jag har inledande skuldsanering nu, så jag har ju redan skickat in alla papper.
Ring din handläggare och berätta om lånet, att du skickat in alla papper spelar ingen roll.


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: hjälp skrivet Februari 08, 2015, 14:50:34
Jag undrar vilken prioritetsordning KF har på skulder där det pågår löneutmätning? Är det i tid?, Storlek på skulden? Inkasso? Privatperson? Kan man få ett utdrag från KF vilka skulder utmätningen går till?


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: ivkej skrivet Februari 08, 2015, 15:08:28
Vet att skatteskulder går före alla andra, sedan är det väl CSN övriga offentliga skulder och sedan e-mål.


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: hjälp skrivet Februari 08, 2015, 15:34:04
Jag har inga skatteskulder eller csn, om d kommer in en ny skuld delas det då lika på dem skulder som finns där?


Titel: SV: If you can´t beat them, join them!
Skrivet av: Janne59 skrivet September 21, 2018, 11:06:16
Hur går det med en skuld till privatperson om alla andra skulder är till FK och CSn? Funkar upplägget då??