Sidor: [1] 2 3   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Ska äntligen skuldsanering bli av?  (läst 8203 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Admin
Administrator
Hero Member
*****
Offline Offline

Antal inlägg: 3977« skrivet: November 08, 2019, 13:23:50 »

Många har kontaktat mig och undrat vart jag tagit vägen då jag som forumägare var väldigt aktiv tidigare, och numera syns jag knappt till alls.....
Detta beror på två orsaker.

Den ena är av taktiska skäl då Kronofogden i Umeå inte varit speciellt behjälpliga vad gäller min och min frus skuldsituation.

Den andra orsaken är mitt psykiska mående som varit väldigt dåligt sista året, med långtgående självmordsplaner som resultat. Cry
Denna orsak är så klart dels en följd av skulderna och KFMs fruktansvärda beteende kring det, men även då jag plågas av ständig stark smärta i nacke, rygg och axlar efter olyckor.

Nåväl, nu är inte detta inlägg något "tycka synd om"-inlägg utan mer en berättelse vad som faktiskt händer och sker hos vår "kära" myndighet, som skall vara opartiska.....

För att försöka göra en lång historia kort kommer jag att endast skriva om vissa händelser, dock mycket anmärkningsvärda, som man kan tycka inte skall hända genom en myndighet i Sverige.

Vi går tillbaka till lite kortfattat hur det hela började i skuldträsket för mig.

Jag var ung (18år. idag 52år), naiv och tyvärr trodde gott om alla, samtidigt som jag hade det rätt struligt kring mig.
Jag bodde ihop med en tjej och vi fick barn tillsammans. Hade ett arbete på ett finsnickeri i stan, och tjejen var mammaledig.
Eftersom hon var hemma så skötte hon om att tex handla och betala hyran( Undecided) mm.
En morgon när jag vaknade satt hon i sängen vid mig och sa plötsligt att "idag flyttar jag, det är slut"......
Öhh, detta kom som en chock, men ja, det var väl bara att svälja och leva vidare.
En dag några veckor senare kom en delgivningsman för att delge avhysningsbeslut!!! Shocked Shocked Shocked
Tjejen hade struntat i att betala hyran i flera månader för att stället samla på sig ett kapital till hon flyttade!
Jahapp, inte hade jag några pengar att betala, även om jag lyckades få ihop en ansenlig summa genom att kräva henne, men det räckte inte.
Vräkningen genomfördes, och jag flyttade in i ett källarförråd i ett hyreshus.....

En tid senare kom nästa kalldusch, då kom det krav från Försäkringskassan på ett års retroaktivt underhållsbidrag.....
Allt rasade för mig och jag var verkligen under isen. Sökte hjälp hos soc men det enda jag fick var rekvisitioner på matvaror.
Snabbt var jag inne i Kronofogdens rullar och allt blev ju inte till det bättre precis....

Nåja, nu lämnar vi en massa mellanhändelser och förflyttar oss fram till 1994 då jag bodde i en lägenhet tillsammans med min nya tjej (numera fru).
Vägg i vägg med oss bodde ett yngre par, och sent en kväll plingade det på vår dörr. Där stod en kronofogde (numera pensionerad, tack och lov!) vid namn Birgitta Forslund.
Denna fogde hade under åren jagat och trakasserat mig till vansinne.
Hon ville bara uppmärksamma mig på att den som bodde vägg i vägg med oss var hennes dotter Pernilla, och att hon bett henne hålla koll om vi har några värdesaker, kör dyra bilar osv, så det var inte lönt att försöka lura Kronofogden inte, det skulle vi ha klart för oss. "Dom hade ögonen på mig dygnet runt!"

Jag blev vansinnig och kontaktade hennes chef, varpå helvetet eskalerade.
Då jag vid tiden för detta läste juridik på universitetet så började jag få rätt god koll på hur saker och ting fungerade, vilket gjorde att jag kunde "parera" henne rätt bra trots allt. Retades gärna med granne också, genom att jag samtidigt arbetade och skötte en biluthyrning, så nya bilar hade jag hemma varje dag! Grin

Vi hoppar återigen till början av 2000, då jag hade flyttat till en större lägenhet. Kronofogdshelvetet knackade på (i sällskap med en kollega) och när jag öppnade så utbrast hon "nu har jag kommit på hur jag ska sätta stopp för dig - PERSONLIG KONKURS!!" varpå hon med ett brett leende gav mig papper om detta.
Tack gode gud för att jag hade läst juridik, då jag upptäckte allvarliga fel och brister som gjorde att konkursen avvisades.
Dock triggades tydligen hela Kronofogdemyndigheten i Umeå igång av detta eftersom det startade ett rent helvete i kampen om att få mig i konkurs.
I samband med den perioden hade jag hittat Fattiga Riddare som var en förening i Göteborg, och där jag började vara mycket aktiv på forumet och med tiden tog jag över hela Fattiga Riddare själv.

Nåja, efter en tid ringer nästa skata hos KFM, Susanne Sörlin, som ställde lite frågor om mina skulder. Jag svarade så gott jag kunde och hon sa då att det är bättre om jag kan komma in så får vi sätta oss ner i lugn och ro och reda ut alltihop, allt för att hjälpa mig......  Roll Eyes
Jag kommenterade då att konkurshoten som Birgitta Forslund drivit då, vad händer med det?
Du behöver inte oroa dig, det blir ingen konkurs, och för att du ska få hjälp i situationen så är det ju enklast att vi går igenom allt tillsammans.
Ok, jag kom på utsatt tid och möttes av en förvånad Susanne Sörlin. "Jaha, du kom ändå?", tja varför skulle jag inte? "Nja, dom flesta brukar väl inte dyka upp"....

Vi satte oss i ett mötesrum, och började prata lite kring allt, och att jag mådde fruktansvärt dåligt osv.
"Förstår, och vi finns ju här för att hjälpa dig", och hon dribblade på med papper hit och dit. Allt för att skapa ett förtroende till henne.
"Vi behöver en underskrift här" sa hon och räckte fram ett papper, och jag undrade då vad det var för något. En utredningsrapport som visar att du inte har några tillgångar och vi kan inte göra något, så det är lugnt. Jaja, jag litade dumt nog på henne och skrev under.
Då tog hon papperet, reste sig och skrattande utbrast, du har just skrivit på din egen konkurs, hahahaha! Huh? Angry
Men vänta nu, det var ju bara att det var gjort en tillgångsundersökning utan värden? Jo, men det var en färsk utredning samt underskrift som saknades för att driva igenom en konkursansökan....

Jaha, då var det kört......

Dags för konkursförhandling i tingsrätten..... Varken Sörlin eller Forslund vågade sig tydligen inte dit, utan hade skickat en annan ökänd fogde från Umeå.
Den som dom skickade var Olof H Johansson, en kronofogde som på arbetstid grottade ner sig i det kända "Da Costa-mordet", och det skrev spaltmetrar i media kring hans engagemang. Tex: http://www.dn.se/nyheter/sverige/jurist-bloggade-om-styckmordet-pa-arbetstid/
Olof H Johansson driver numera bloggen www.brottsanalys.se

Vid förhandlingen försökte han även att få domstolens hjälp att släcka ner detta forum, men nekades!
Av den anledningen valde jag att flytta forumet till servrar i USA istället då det kändes bra mycket säkrare.
Flertalet gånger har kronofogden därefter hotat att släcka ner sidan, senast 2015.

Nåja, å kommer vi till skuldsanering och dess ansökningar!

Har tidigare sökt skuldsanering vid två tillfällen. Kring 2011 samt hösten 2015.
Vid båda tillfällena har det gjorts med pappersansökningar, och lämnats in över disk för att inte komma bort hos Postnord.
Den första ansökningen gick upp i rök utan att registreras. Gjorde därför 2015 en ny, gick in till Umeå-kontoret med den och sa att denna vill jag lämna in och att den registreras.
Idioten bakom disken tar ansökningen, säger att "den lägger vi där den hör hemma" och droppar den i papperskorgen!!!!!
Ja, vad gör man? Man står där alldeles ensam, dåligt psykiskt mående och rädd (vill lova att man inte är så tuff i den situationen) och har inget som bevisar vad som faktiskt utspelades mitt framför en....

Till slut detta år, fick jag höra talas om att det går att ansöka på deras hemsida med Bank-ID, vilket vi då gjorde, jag och min fru.
ÄNTLIGEN en registrerad ansökan!!

Min läkare skrev ett läkarutlåtande kring mitt mående och att det är av tor betydelse att jag får skuldsanering för att kunna rehabiliteras/behandlas med gott resultat.
Äter mediciner som Cymbalta och Mirtazapin samt en hel del samtalshjälp.

Jag tar då intyget och spatserar upp till Kronofogdens kontor, och ber att detta utlåtande skall läggas till min ansökan om skuldsanering.
Han knappar lite på datorn, flinar och säger, vilken skuldsaneringsansökan, det finns ingen registrerad?
Jodå, det finns det, för jag har gjort det med Bank-ID! Grin
Suck, jaja, vi får väl göra det då, mumlar han då....... Evil

I förrgår fick jag ett sms på morgonen från Kronofogden, där dom meddelar att dom börjat handlägga ansökan och kommer att ringa under dagen. 8 minuter efteråt ringde handläggaren och ställde en del frågor. Igår pratade han med min fru.
Handläggningen sker tydligen i Stockholm, så tack och lov slipper vi Umeå-kontoret i varje fall!

Nu är det bara att hoppas på inledandebeslut, så vi kan se en ljusning på detta nästan livslånga helvete.
Längtar bara till ett liv i lugn och ro, där man kanske kan få börja må bra igen. Smiley

Av taktiska skäl har jag därför inte varit speciellt aktiv här, då jag inte ville riskera att trigga igång dem nu när vi äntligen kommit till att det faktiskt finns en skuldsaneringsansökan! För dom är inne och läser här i stort sett varje dag, vilket så klart inte gör mig något, men tydligen tycker dom inte om att detta forum finns.

Tack dock till NYX och andra välvilliga inom myndigheten, som faktiskt förstår att det ofta ligger tragedier och liknande bakom överskuldsättning.

Kan förresten tillägga att jag, genom en trevlig kronofogde i Umeå, fick kopior om handlingar kring mig. Jag har flera gånger begärt ut det tidigare, men då märkt att jag inte alls fått allt. Numera har jag dessa, och jag förstår varför dom inte velat lämna ut dessa innan, då det står anteckningar och PM med minst sagt tvivelaktiga uppgifter.....
Handläggare som, efter bestridanden från mig, skriver mellan varandra som påvisar att det kan vara fel i ärenden, men att dom "lägger locket på". Till mig har dom dock skrivit som svar att dom utrett och inga fel hittats.
Men, dessa dokument sparar jag på tills vidare då de kan komma väl till pass i framtiden! (om inte skusan bifalls) Evil
Loggat
Pluribus
Full Member
***
Offline Offline

Antal inlägg: 118


Hemsida
« Svara #1 skrivet: November 08, 2019, 16:42:53 »

Svar Till @Admin

Läst ditt inlägg som är din upplevda återgivning av skuldträsket och kontakt med kronofogden genom åren.
Kan bara beklaga statens skuldindrivnings myndighets dåtida bemötande och handlingar mot din person.
Visar bara på en föråldrad syn och lagstiftning där myndighetens handläggare ser den skuldsatte
som förövare och den som skall straffmarginaliseras helst livet ut.
Bra att du återger din upplevelse av detta trauma och konsekvenser av lidande.
Det finns också goda handläggare numera på myndigheten som har en helt annan syn kring
skuldsättningsproblematiken och är ordentligt pålästa på de orsakssammanhang och ursprung som finns.
Skuldsanerings lagen finns därför som verktyg och skall tillämpas av myndigheten kronofogden.
Syfte och mål anges av regeringen i budgetpropositionen utgiftsområde 3 för kronofogden.
Regeringen angav i den senaste budgetpropositionen oro och kritik mot myndighetens styrning och handläggning,
på vissa områden som ska följas upp av regeringen vid senare tillfälle. Kan ses som en anmärkning.
De handläggare som jag haft och göra med i nutid har en modern inställning utan skuldbeläggande
och illvilja mot dem som drabbats av överskuldsättning oavsett uppkomst och grund.
Hoppas du får möta skuldhandläggarna på kronofogden som har mod och kunskaper och gör skillnad.
Ge aldrig upp !

@Pluribus

Loggat

Statens skuldindrivning med myndigheten kronofogden måste reformeras med moderna lagar och föreskrifter. Bedrägliga kapitaliserings skuldfällor från finansiella institut, inkassobolag och andra aktörer som kronofogden finansierar måste bort.
Admin
Administrator
Hero Member
*****
Offline Offline

Antal inlägg: 3977« Svara #2 skrivet: November 08, 2019, 17:29:18 »

Ja, det som betett sig som rena rövhål är ju av den äldre ligan, bortsett från Sörlin som är karriärist och numera arbetar på Skatteverket.
Det hon gjorde mot mig var ju dessutom "i samarbete" med gamlingarna.... Cheesy

Håller med, det finns faktiskt bra människor där också, så det går nog till det bättre med tiden.  Cool
Loggat
Master69
Jr. Member
**
Offline Offline

Antal inlägg: 78


« Svara #3 skrivet: November 09, 2019, 13:58:03 »

Jösses, man blir mörkrädd då man läser din story Hen Admin, helt sanslöst att en myndighet som finansieras av folket få bära sig åt på det där sättet, borde bli ett reportage på bästa nyhetstid för att belysa missförhållandena.
Loggat
hallstabella
Hero Member
*****
Offline Offline

Antal inlägg: 1387


« Svara #4 skrivet: November 10, 2019, 16:01:42 »

Jösses! Jag hade nog funderat om dolda kameran varit i farten.
Om du/ni får inledande, glöm inte att begära en kortare betalningstid i enlighet med Högsta domstolens beslut "Ö 3212-18". Kfm är dåliga att själva upplysa om det.

Här nedan är ett utdrag av beslutet där borgenärerna hade motsatt sig en kortare betalningstid:

Citat
Bedömningen i detta fall

14. MH har under tiden 2007 fram till beslutet att inleda skuldsanering
2017 haft perioder av löneutmätning, sammanlagt motsvarande ungefär sju år.
Han har varit överskuldsatt sedan 1990-talet, med viss begränsad ytterligare
skuldsättning under tid då löneutmätning skedde.

15. Även med hänsyn till denna ytterligare skuldsättning utgör, vid en
sammantagen bedömning, den långa tiden av överskuldsättning och
löneutmätning beaktansvärda skäl för att bestämma längden på MHs
betalningsplan till fyra år.
16. Överklagandet ska därmed avslås.
Loggat

Inkassobolagen utnyttjar staten som gratis arbetskraft via Kronofogden för att få in sina rekordvinster.
Detta kostar skattebetalarna många många miljoner!
Moralen är att man ska betala för sig. Gäller inte det då även inkassobolagen?
Admin
Administrator
Hero Member
*****
Offline Offline

Antal inlägg: 3977« Svara #5 skrivet: November 11, 2019, 07:14:08 »

Jösses! Jag hade nog funderat om dolda kameran varit i farten.
Om du/ni får inledande, glöm inte att begära en kortare betalningstid i enlighet med Högsta domstolens beslut "Ö 3212-18". Kfm är dåliga att själva upplysa om det.

Här nedan är ett utdrag av beslutet där borgenärerna hade motsatt sig en kortare betalningstid:

Citat
Bedömningen i detta fall

14. MH har under tiden 2007 fram till beslutet att inleda skuldsanering
2017 haft perioder av löneutmätning, sammanlagt motsvarande ungefär sju år.
Han har varit överskuldsatt sedan 1990-talet, med viss begränsad ytterligare
skuldsättning under tid då löneutmätning skedde.

15. Även med hänsyn till denna ytterligare skuldsättning utgör, vid en
sammantagen bedömning, den långa tiden av överskuldsättning och
löneutmätning beaktansvärda skäl för att bestämma längden på MHs
betalningsplan till fyra år.
16. Överklagandet ska därmed avslås.
En dum fråga, men just skuldsanering har jag aldrig varit insatt i:

När och var begär man sådant som kortare betalningstid?
Loggat
ivkej
Hero Member
*****
Offline Offline

Antal inlägg: 1542


« Svara #6 skrivet: November 11, 2019, 11:22:21 »

Mycket i handläggningen är i min erfarenhet dialogen mellan handläggare och den som ansöker.
När ett inledande beslut tas, kommer du ha ett antal kontakter med din handläggare, och direkt efter ett inledandebeslut är tagit, vill jag ta upp frågan om hur du ligger till för att få en förkortad betalplan, och här eventuellt hänvisa till domen från HD.
Loggat

Numera med skuldsanering, efter ett noggrant arbete med ansökan.
hallstabella
Hero Member
*****
Offline Offline

Antal inlägg: 1387


« Svara #7 skrivet: November 11, 2019, 15:23:56 »

Precis som Ivkej skriver, så tar du upp det i samtalen efter inledande. Då hänvisar du till domen och påtalar att samma situation gäller för dig.
Loggat

Inkassobolagen utnyttjar staten som gratis arbetskraft via Kronofogden för att få in sina rekordvinster.
Detta kostar skattebetalarna många många miljoner!
Moralen är att man ska betala för sig. Gäller inte det då även inkassobolagen?
Admin
Administrator
Hero Member
*****
Offline Offline

Antal inlägg: 3977« Svara #8 skrivet: November 11, 2019, 18:46:55 »

Suck...... Kollade idag på post och inrikestidningar och min frus namn var med!!!!  Hon har fått inledande av skuldsanering!!! Cool Cool Cool

MEN, inte mitt, trots att våra ansökningar behandlades samtidigt. Angry Cry Undecided
Ringde Kronofogden som beslutade och frågade varför hon fått beslut men inte jag, och fick då veta att jag hade fått avslag!  Shocked
Min fru har alltså kring 330.000kr i lön, och ca 440.000kr hos fogden plus lite småskulder utöver det.
Hon blev utan tvekan beviljad!

Jag har en inkomst på ca 60.000kr/år i halvtids sjukersättning samt eget vilande företag på halvtid. Jag förklarade vid samtalet att min fysiska hälsa (svåra smärtor och rörelsesvårigheter) samt psykisk ohälsa (medicineras och behandlas f.n. genom psykiatrin) och därmed inte kan arbeta just nu.
Vid samtalet frågade han om jag var sjukskriven, men nej det var jag ju inte då jag hade 0kr i inkomst på mitt företag och därmed inte skulle få någon sjukpenning.
Ok, tyckte han och sa inget mer kring det.

Avslaget baserades just på det att jag inte var sjukskriven med 0kr i sjukpenning, vilket betyder att allt endast var byråkratiskt krångel.
Han höll med om att det är byråkrati, men jag tyckte nog att människan kunde ha informerat att "om du inte är sjukskriven kommer det att bli avslag", för då hade jag ju kunnat "rätta till det".
Nu idag menade han att jag skulle överklaga och direkt sjukanmäla mig och söka mina 0kr i sjukpenning så skulle allt nog lösa sig......

Suck, nu är det att överklaga och vänta igen.....

Någon som vet hur länge det brukar ta innan tingsrätten tar upp målet?
Loggat
ivkej
Hero Member
*****
Offline Offline

Antal inlägg: 1542


« Svara #9 skrivet: November 11, 2019, 19:52:41 »

Grattis med att din fru var med, och jag håller absolut med i att du skall överklaga, så se till du får en sjukskrivning redan imorgon, och få din garantiersättning från FK, då har du gjort allt du kan för att ha en inkomst.
En överklagan behandlas av din lokale tingsrätt, så det beror lite på hur mycket de har att göra, har varit med om allt från 3 veckor till 6månader för en överklagan.
Lycka till.
Loggat

Numera med skuldsanering, efter ett noggrant arbete med ansökan.
Admin
Administrator
Hero Member
*****
Offline Offline

Antal inlägg: 3977« Svara #10 skrivet: November 12, 2019, 00:26:05 »

Tack!

Har nu överklagat via mail, så nu vi får väl se vad som händer...... Spännande? Not.....

Blir så irriterad eftersom det innebär fördröjningar innan jag kan få bli fri och leva!
Har ju varit i detta helvete hela mitt vuxna liv, så det skulle onekligen vara kul att få uppleva ett "normalt" liv.

Nåja, den som lever får se!
Loggat
Admin
Administrator
Hero Member
*****
Offline Offline

Antal inlägg: 3977« Svara #11 skrivet: November 16, 2019, 17:03:56 »

Skickade in överklagandet per mail natten till i tisdags. Kl 07.27 på tisdagsmorgonen fick jag bekräftelse av handläggaren att han skulle skicka den direkt till Umeå Tingsrätt.
Vid telefonsamtal samma dag fick jag beskedet att tingsrätten skall ha överklagandet i sin post på onsdagen.

Igår, fredag, åker jag förbi tingsrätten för att höra vad som händer nu, hur länge det kan ta osv. Problemet var bara att någon överklagan inte hade kommit.....

Ringer därför kronofogdens skusan-avdelning som kollade det hela och sa att överklagandet inte var överlämnat till tingsrätten, vilket i och för sig inte var utanför tidsramen, men ändock konstigt då det inte fanns någon anledning att den skulle fördröjas.
Hon jag talade med sa då att hon skulle lämna en lapp till "min" handläggare att omgående fixa detta på måndag......

Efter en liten stund ringde hon tillbaka och meddelade att dom själva hade sett till att den postades till tingsrätten igår.
Hon höll också med om att handläggaren hade kunnat förklara vad som kunde anses som hinder för bifall innan beslutet, då det hade besparat alla parter massor av tid, extraarbete och bekymmer.....
Suck, bara att fortsätta att vänta och vänta.....
Loggat
KassaKon
Hero Member
*****
Offline Offline

Antal inlägg: 1107


« Svara #12 skrivet: November 19, 2019, 09:01:11 »

Hoppas innerligt att du nu blir bleviljad skuldsanering!
Loggat
Admin
Administrator
Hero Member
*****
Offline Offline

Antal inlägg: 3977« Svara #13 skrivet: November 21, 2019, 19:35:47 »

Det här blir bara värre och värre, och man börjar verkligen undra vad det är som händer! Cry Undecided Embarrassed Huh? Angry

Hade kontakt med tingsrätten idag och begärde kopia på hela akten som Kronofogden skickat in efter mitt överklagande.
Dom mailade över hela akten och jag började att gå igenom handlingarna.
Ville kolla om handläggaren hade kommenterat eller gjort någon notis avseende mitt överklagande, men hittade inget alls.
Ena filen var kopia på mitt överklagande, och tänkte väl som så att den är ju ointressant då jag vet själv vad jag skrivit.
Men, jag kollade även den filen, och blev rätt förvånad! Mitt överklagande (som skickades till Kronofogden per mail) var nämligen inte komplett som jag hade skickat den!!
Nej, det saknades ett litet stycke där jag kritiserade handläggningen, men den delen var bortklippt i versionen som skickades till tingsrätten!!!!!


Suck...... orkar fan inte så mycket mer. Har varit stark och härdad i så många år nu, men som sagt så är jag numera sjuk och mår allt annat än bra....
Nu blir det till att åka ner till tingsrätten imorgon med en komplettering av det RIKTIGA mailet...... Cry Embarrassed

Någon som har tips på vad man nu kan göra?
Loggat
ivkej
Hero Member
*****
Offline Offline

Antal inlägg: 1542


« Svara #14 skrivet: November 21, 2019, 19:47:28 »

Jag tycker du skall begära att få samtal med en jurist på TR och berätta om vad som hänt, samt att du framöver vill delges allt som KFM tillför i ditt ärende.
Om du har ork skulle du begära muntlig förhandling, och få någon att redovisa varför KFM inte delger TR rätta handlingar, och på det vis få missförtroende för att KRM taler sanningsenligt i ditt ärende.
En anmälan till JK eller JO bör väl också vara å sin rätt.
Loggat

Numera med skuldsanering, efter ett noggrant arbete med ansökan.
Sidor: [1] 2 3   Gå upp
  Skriv ut  
 
Gå till: