Sidor: [1]   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Dödsbo, fastighetslån nästan hela kapitalskuld kvar  (läst 8501 gånger)
0 Medlemmar och 2 gäster tittar på detta ämne.
z2000
Sr. Member
****
Offline Offline

Antal inlägg: 275



« skrivet: Oktober 08, 2019, 07:49:19 »

Min far gick bort för ett tag sen. Han ägde ett gammalt hus som det fanns lån på. Nu var lånet inte speciellt bra det var mäklaren som hjälpte med det. Han köpte fastigheten 1989. Nu har lånen sagts upp, och då kräver låneföretagen dödsboet på pengarna. Det var ett så kallad annuitetslån, från början var just det lånet på 257000 kr och då har man betalat i nästan 30 år. Och nu innan kostnader så kräver låneföretaget på 230000 i kapitalskuld. Alltså skulle lånet ha minskat ca 27000 på 30 år, tror lånet är på 50 år. Nu vet jag att det var inget bra lån. Och det var annuitetslån, men när dom säger upp lånet, är det då riktigt att det bara skulle ha minskat så lite efter alla dessa år. Att man nästan bara betar ränta i 25 år?
Loggat
ivkej
Hero Member
*****
Offline Offline

Antal inlägg: 1677


« Svara #1 skrivet: Oktober 08, 2019, 11:42:37 »

Skall först beklaga din förlust.
Kan dödsboet inte begära ut handlingar från låneföretaget på har detta är beräknat.
Tycker absolut det låter skumt. Har din Far haft amorteringsfrihet de senare åren, så räntan har växt ordentligt man kan nästan tro det, och att de har kapitaliserat räntan, så du får betala ränta på ränta.
Få tag på alla handlingar, och även den pappas kontoutdrag så långt tillbaka det går, så du kan se vad som är betalat.
 
Loggat

Personlig erfarenhet med inkasso, skuldsanering och slagsmål med myndigheter. Har överlevt och finns nu på den ljusa sida, men har inte glömt hur det var!
z2000
Sr. Member
****
Offline Offline

Antal inlägg: 275



« Svara #2 skrivet: Oktober 08, 2019, 11:53:00 »

Lånet var så kallad annuitets lån, vilken innebär att man betalar samma summa varje månad. Så i början betalar man bara ränta. Men när dom säger upp lånet, så det är där jag undrar om man kan räkna att efter 30 år så är nästan hela kapitalskulden kvar. Det här är alltså mera som ett topplån. Så räntan var tyvärr hög. Men någon direkt amorteringsfrihet är det inte i det lånet. Utan i slutet betalar man mest kapital. Men så här blir det ju väldigt snett när långivaren säger upp lånet efter 30 år, och skulden är nästan lika stor som från början.
Loggat
Sidor: [1]   Gå upp
  Skriv ut  
 
Gå till: