Sidor: 1 2 [3] 4 5 ... 10
 21 
 skrivet: Augusti 13, 2023, 18:37:48  
Startat av makis - Senaste inlägg av makis
Hej
Jag är skuldsatt pga företag jag ägde. Försökte rädda företaget och gjort allt jag kunde till och med lånade pengar som privatlån för investerade
mer i företaget men allt gick åt skogen. Jobbade många timmar dagligen men till slut gett jag upp.

Mina skulder hamnade nu i över 2 miljoner.

I dags läge är jag anställd och har månadslön på 40 tusen. Jag bor i hyresrätt tillsammans med min sambo och två barn under 21.

Min fråga är

Kan jag söka skuldsanering redan nu ? Jag tror alla mina skulder finns i kronofogden men i skrivande stund finns inga utmätning. Eller rättare sagt de har inte hunnit med det.

Min sambo har en leasing bil. Jag läste på vissa inlägg att polisen och kronofogden kan ta bilen ifrån mig vid kontroll , kan det stämma ? Alltså om jag blir stoppad av polisen för jag använde bilen för att kunna ta mig till jobbet 45 km enkelväg

Tacksam för alla svar

 22 
 skrivet: Augusti 13, 2023, 15:05:40  
Startat av Heeeenke - Senaste inlägg av ivkej
Om du flyttar till en dyrare hyra tror jag inte du skall förvänta dig någon hjälp, flyttar du däremot till en billigare kan de kanske hjälpa, mot att det framöver drar mera pengar, nu du har en billigare hyra.

 23 
 skrivet: Augusti 11, 2023, 18:49:07  
Startat av Heeeenke - Senaste inlägg av Heeeenke
Halloj bästa forumet!
Tänkte kolla om någon vet hur det ser ut när man har löneutmätning och man får dubbla hyror i samband med flytt?
Något som kronofogden kan ta hänsyn till?

 24 
 skrivet: Juli 11, 2023, 18:28:26  
Startat av Hakantheb - Senaste inlägg av Litetjagstoraskulder
Jag har 3 årig betalplan och motivering i mitt fall var att mina barn levt hela sitt liv med svårt skuldsatta föräldrar. Jag har i många år haft löneutmätning innan skuldsaneringen gick igenom på ett snitt av 10.000 kr. ( Också en av motiveringen) Jag frågade min handläggare om jag behöver vara orolig dem sista två åren och hon sa nej. Jag behövde inte göra någonting i stort sett. Dessutom har jag ett CSN lån på nästan 250.000 som är pausat och som jag måste börja betala när min betalplan går ut. Alltså trots att jag har 2 år kvar i skuldsanering.

Men en tydlig kontakt med KFM är viktig. Jag har pratat mycket med dem igenom dem sista 20 åren och alltid varit ärlig. Har inget ont att säga om någon jag "träffat på". Tvärtom tacksam då dem fått lyssna på alla konstiga frågor och tankar.
Tänker att vill du stilla din oro är det bättre att ringa dem och fråga.

 25 
 skrivet: Juni 29, 2023, 09:38:27  
Startat av Hakantheb - Senaste inlägg av SheRe_KhaN
Hejsan JediMaster - och ni andra också, såklart!

Jag har hittat ett dokument som jag tycker är intressant, och som i mitt tycke förklarar lite mer kring det här angående omprövning. Jag är dock INTE specialist på området, så det vore toppenbra om någon mer erfaren kunde titta på dokumentet och ge sin åsikt på det.
Här är en länk:
https://kronofogden.se/download/18.6afc1d4217d1812e6e45bfa/1646146162867/Omprovning-av-skuldsaneringsbeslut.pdf

Jag menar att det som gäller för dig, JediMaster (och för många av oss, antar jag) finns att läsa längst upp på sidan 5.

"Med väsentlig förbättring åsyftas en förbättring av extraordinär karaktär, t.ex. en
betydande inkomstökning, en större tipsvinst eller ett större arv. Normala
lönepåslag kan däremot aldrig anses ha en sådan karaktär.
" (Fetstilen är min ändring av citatet från dokumentet)

Jag tolkar det som att om du under din skuldsanering har samma jobb och det har varit en normal löneutveckling under skuldsaneringstiden så är det inte något du behöver ansöka om omprövning av planen, även om du har kommit upp till 4-5000 kr/månad. Det blir naturligtvis annorlunda om du har fått ett annat jobb, fått en annan befattning med högre lön eller om du av annan anledning får en "betydande inkomstökning".

Det vore toppenbra ifall någon som är mer van vid att läsa såna här tillämpningsanvisningar kunde ge sin syn på saken... eller helt enkelt säga att det här dokumentet inte längre är giltigt. Jag vill för allt i världen inte komma med felaktiga uppgifter så att det ställer till det för någon.

Hoppas att alla får en fin sommar!
/SheRe_KhaN

 26 
 skrivet: Juni 24, 2023, 12:43:57  
Startat av JediMaster - Senaste inlägg av alni65
Intrum är riktiga fulingar. När min skuldsanering var över, några månader efter så skickade dom ett inkassokrav på att jag skulle betala in resterande belopp omg annars KFM. Dom hade alltså ingått i min sanering och fått årliga betalningar den vägen.
Efter några arga samtal o mail där jag påpekade att skulden ingått i min sanering som nu var avslutad så kom först en kreditupplysning och sen en lam ursäkt om automatiska utskick o efter det så togs alla resterande skulder bort fr Intrums sida.

Alektum försökte göra samma sak med en skuld dom inte anmält till saneringen men som var från tiden innan inledande. Kvinnan vägrade lyssna o förstå då jag förklarade hur skuldsanering går till och att även skulder som uppkom innan men bolagen inte anmält ingår fast dom blir då utan pengar. Tvärvägrade att lyssna utan det var bara för mej att betala. Då jag fortsatte argumentera om varför jag inte skulle betala ett öre o åter igen försökte förklara hur sanering fungerar slängde kvinnan på luren då jag var mitt i en mening. Bara en kort stund efter var de skulder jag hade hos Alektum borta från "mina sidor".

 27 
 skrivet: Juni 20, 2023, 10:33:56  
Startat av Hakantheb - Senaste inlägg av ivkej

Hej Ivkey,

Jag är i samma situation och undrar om det är 4000 netto eller brutto. Jag har fått löneökning varje år och det är inget jag har kan styra direkt. Nu efter tre år har jag lite mer än 3000 mer i lön (brutto), fast det blir inte många kronor efter skatt direkt. Jag har även högre kostnader i form av hyra, el mat och sist men inte minst mina flickor som är 11 och 14 Huh??. Nästa år får jag ytterligare ökning igen och då kommer jag förmodligen ligga över 4000kr gränsen (om det är brutto). Ska jag redan förbereda mig för en omprövning?

Hej. utgår från frågan var ställd till mig

Beloppet är en riktlinje, som jag här hört, och det ska vara netto, men bemärk det finns inga skrivna regler för detta, utan det är en riktlinje för handläggaren.
Handläggaren kan alltså alltid agera annorlunda om hen anser sig ha fog för detta, va jag vet är beloppet aldrig provat i rätten.
Samtidigt vet alla handläggare om det svåra läget med ökande priser på i stort set allt, så om man skött sig, och inte varit en "besvärlig kund", tror jag att handläggarna för tillfället är lite extra generösa med bedömningen vid en omprövning.
Tycker du för att vara på den säkra sidan skall kontakta din handläggare och fråga in till din situation, tänk på att om du begär omprovning av betalplanen, då är det enbart beloppet som kan omprövas, är det däremot en borgenär som begär omprövning, då kan även längden på betalplanen komma i spel, och då kan den i värsta fall förlängas i upp till 7 år.

Lycka till

 28 
 skrivet: Juni 20, 2023, 10:28:11  
Startat av Hakantheb - Senaste inlägg av z2000
Så fast att man avslutat betalningsplanen som i mitt fall är 3 år så måste man fortsätta att leva fattigt i ytterligare 2 år innan man vågar söka sig ett bättre betalt jobb.

Det känns nog knepigt men det är precis så som du tror och som ivkey förklarar.
Det finns ingen workaround helt enkelt.
Att chansa och bli påkommen kommer skapa längre lidande. Du kommer inte mötas av någon sorts förståelse eller godtyckligt medhåll från vare sig en fordringsägare eller KFM.
Enligt min erfarenhet är handläggare bra att ha att göra med så ring din kontakt och förklara läget och hör hur du smartast får en hållbarhet i din situation med förändrad inkomst och hur de tänker kring det.
Jag skulle varit oändligt tacksam ifall jag fått bifall på tre år istället för fem vid ansökan. Sumpa inte bort den förmånen du fått!

Hej Ivkey,

Jag är i samma situation och undrar om det är 4000 netto eller brutto. Jag har fått löneökning varje år och det är inget jag har kan styra direkt. Nu efter tre år har jag lite mer än 3000 mer i lön (brutto), fast det blir inte många kronor efter skatt direkt. Jag har även högre kostnader i form av hyra, el mat och sist men inte minst mina flickor som är 11 och 14 Huh??. Nästa år får jag ytterligare ökning igen och då kommer jag förmodligen ligga över 4000kr gränsen (om det är brutto). Ska jag redan förbereda mig för en omprövning?

Det är det netto, efter att det som du får mer och sen dras ökade kostnader av det. Då ska du ha så mycket mer för att det ska ändras. Så har jag i alla fall uppfattat det. Nu blev min skuldsanering klar hösten 2015, så det är några år sen.

 29 
 skrivet: Juni 20, 2023, 10:24:50  
Startat av JediMaster - Senaste inlägg av ivkej
KOntakta alltid direkt, och släng i huvudet på dem, att skulden ingår i en sanering.
Om dom sedan fortsätter med att kräva in skulden, så är det enklare att bevisa för KFM att inkasso är en fuling.

 30 
 skrivet: Juni 19, 2023, 18:31:35  
Startat av JediMaster - Senaste inlägg av JediMaster
Tack för ditt svar. Skulden är med i min skuldsanering, som från början tillhörde Swedbank, fast nu har tagits upp av Intrum av nån anledning. Jag förstår inte hur det går till med bankerna, om de säljer skulderna till företag som Intrum eller att de får uppdrag att driva in skulderna. För ett par månader sen fick jag ett brev från Intrum, med krav att de ville ha in hela skulden, men jag valde att ignorera dem, eftersom de hade beställt en kreditupplysning på mig - då borde de ha sett att jag har en pågående skuldsanering tänkte jag. Jag kanske borde ha kontaktat Intrum och berättat att skulden ingår i min skuldsanering, fast nu är det försent.

Sidor: 1 2 [3] 4 5 ... 10